Materijal koji sam sebe popravlja u svojim „venama“ sadrži smolu

Samoobnavljajući materijali imaju neograničenu primjenu

Ako u potpunosti želimo riješiti problem plastičnog otpada, njegovo djelomično rješenje možda se krije u tvarima koje same sebe popravljaju kada se slome umjesto da ih bacamo. S ciljem smanjenja količina otpada mnogi istraživači počeli su se baviti tom idejom te proizvoditi samoobnavljajuće materijale. Jedan od posljednjih funkcionira na sličan način kao što funkcionira krv.

Tim istraživača sa Sveučilišta Texas Lamar pod vodstvom profesora Keivana Davamija započeo je istraživanje s tekućom smolom koja polimerizira (otvrdnjuje) pri izlaganju ultraljubičastoj svjetlosti. Koristeći se vrstom 3D printanja koja je poznata kao laserska stereolitografija, znanstvenici su u mogućnosti proizvesti jednostavne predmete u kojima je veći dio smole izložen UV svjetlu te na taj način učvršćen, dok mali spremnici neizložene tekuće smole zaostaju zarobljeni u unutrašnjosti materijala.

Dok god ovi materijali ostaju neoštećeni, tekućina ostaje u unutrašnjosti materijala. Ako dođe do loma polimerizirane smole, kapilarnim djelovanjem dio tekućine iz unutrašnjosti putuje prema površini. Pri brzom kontaktu tekućine s izvorom UV svjetlosti, tekuća smola polimerizira čime se zatvara pukotina.

Ovo je slično načinu na koji krv putuje prema površini kože pri ozljedama te tako zacjeljuje rane. Također je slično načinu na koji biljno ljepilo dospijeva na površinu da bi zacijelilo rezove biljke opuncije.

Materijal bi se mogao koristiti za izradu predmeta kao što su razni alati, okviri naočala ili čak potplata cipela / Foto: Keivan Davami, Sveučilište Texas Lamar

Davami i njegovi kolege rade na daljnjem razvoju tehnologije s ciljem smanjenja količine svjetlosti potrebne da bi se dogodila polimerizacija. U konačnici bi voljeli postići obnavljanje materijala bez ljudske intervencije i to pod prirodnim izvorima UV svjetla poput sunčeve svjetlosti.

Vjeruje se kako bi se oavaj materijal mogao koristiti za izradu predmeta kao što su razni alati, okviri naočala ili čak potplata cipela.

Rad o ovom istraživanju nedavno je objavljen u časopisu Scientific Reports.

  • Žarko Šaravanja / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Proizvodnja lijekova uz pomoć 'biotvornica' u hidrogelu

Istraživači navode kako nova metoda za proizvodnju te čuvanje lijekova i kemikalija uključuje ugradnju prijenosnih 'biotvornica' u gelove na bazi vode, tj. hidrogelove.

Obojene nanočestice povećavaju iskorištenje solarnih ćelija

Istraživači iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkely razvili su način koji će omogućiti solarnim ćelijama veće iskorištenje svjetlosnog spektra. Nanočestice premazane organskim bojama u mogućnosti su pretvoriti svjetlost valnih duljina bliskih infracrvenoj svjetlosti u vidljivu svjetlost i time omogućiti solarnim ćelijama crpljenje veće količine energije nego što su dosad bile u mogućnosti iskoristiti.

Razvija se polimer za beskonačno recikliranje

Alarmatno onečišćenje plastičnim otpadom u svijetu dijelom je i posljedica vrlo malog stupnja njegove ponovne uporabe. Sudija objavljena u srpnju prošle godine u znanstvenom časopisu Science Advances otkrila je kako je od 2015. godine reciklirano svega 9 posto svih plastičnih masa ikada proizvedenih. No, čini se da je otkriven novi plastični materijal koji će se moći beskonačno mnogo puta reciklirati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER