Zelena akcija: Bandić zajašio na „Zagreb City“

Projekt „Zagreb City“ je u suprotnosti s važećim zagrebačkim Prostornim planom i Generalnim urbanističkim planom

Rušenje najmanje tri paviljona spomeničke vrijednosti na području Velesajma, izgradnja na zelenoj površini, nepovezivanje s okolnim prostorom te zanemarivanje procedura - ništa od toga zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću nije važno, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Nekoliko mjeseci nakon objave gradonačelnika Milana Bandića i najave gradnje „zagrebačkog Manhattana“, koji bi između ostalog obuhvaćao i prostor hipodroma, njegovi korisnici su doznali da ga moraju napustiti do 1. prosinca ove godine, iako zasad nije poznato kamo bi se trebali preseliti. Ova vijest nije izazvala samo ogorčenje korisnika zagrebačkog hipodroma, već i brojnih građanki i građana Zagreba, a o tome se danas očitovala i Zelena akcija čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Projekt „Zagreb City“ je u suprotnosti s važećim zagrebačkim Prostornim planom i Generalnim urbanističkim planom, međutim, gradonačelnik Bandić ignorira tu činjenicu i postavlja se kao da će svaki čas „zabiti lopatu“ te izbaciti korisnike hipodroma.

Iz toga je jasno kako namjerava samo formalno odraditi buduće izmjene prostorno-planske dokumentacije kako bi uklopio ovaj projekt i da se pri tome neće obazirati na stavove javnosti i struke.

U obrazloženju kojeg su korisnici hipodroma dobili stoji da moraju osloboditi prostor investitoru. Jasno je da se radi upravo o posljednjoj Bandićevoj megalomanskoj fantaziji i njegovim novim prijateljima iz Dubaija koji su sličnim projektom u Beogradu već bili izazvali val masovnih prosvjeda.

Rušenje najmanje tri paviljona spomeničke vrijednosti na području Velesajma, izgradnja na zelenoj površini, nepovezivanje s okolnim prostorom te zanemarivanje procedura - ništa od toga zagrebačkom gradonačelniku nije važno. Milan Bandić odlučio je da „Zagreb City“ mora ići i smatra da se njegovim željama moraju prilagoditi i ljudi i prostorni planovi.

Bez obzira na već standardan obrazac rada Milana Bandića u kojem su procedure samo formalnost, ovom projektu prethodi čitav niz ishođenja raznih dozvola i izmjena prostorno-planske dokumentacije. Zelena akcija će sudjelovati u ovom procesu i osporavati svaki formalni korak koji vodi devastaciji te koji ignorira javni interes za uređenje ovog prostora.“

 

Podsjetimo, u subotu 8. lipnja na glavnom ulazu hipodroma (Ul. Radoslava Cimermana 5) s početkom u 10 sati održat će se skup pod nazivom „Ne dirajte mi Hipodrom“ čiji su organizatori Zagreb te zove, Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra - veterani i društvena akcija i Udruga građana Siget.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

GUP mora pasti ili servus Zagreb!

„GUP mora pasti ili servus Zagreb!“ naziv je prosvjeda koji će se održati u srijedu 10. srpnja ispred Gradske skupštine (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5) od 9 do 11 sati.

Reakcija struke na Nacrt GUP-a Zagreba

Nacrt izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba iz lipnja 2019. nije u skladu s demokratskim procedurama javne participacije te se protivi strukovno usvojenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova, stoji u otvorenom pismu upućenom Gradu Zagrebu koji potpisuju čelnici strukovnih udruženja.

Bandić gura građane Zagreba prema plaćanju skupih EU penala za smeće

Zagrepčani i Zagrepčanke su na korak do plaćanja visokih kaznenih penala Europskoj uniji zbog neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada. Rezultat je to dugogodišnjeg lošeg gospodarenja otpadom u režiji gradonačelnika Bandića, tvrdi Zelena akcija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER