Zelena akcija: Bandić zajašio na „Zagreb City“

Projekt „Zagreb City“ je u suprotnosti s važećim zagrebačkim Prostornim planom i Generalnim urbanističkim planom

Rušenje najmanje tri paviljona spomeničke vrijednosti na području Velesajma, izgradnja na zelenoj površini, nepovezivanje s okolnim prostorom te zanemarivanje procedura - ništa od toga zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću nije važno, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Nekoliko mjeseci nakon objave gradonačelnika Milana Bandića i najave gradnje „zagrebačkog Manhattana“, koji bi između ostalog obuhvaćao i prostor hipodroma, njegovi korisnici su doznali da ga moraju napustiti do 1. prosinca ove godine, iako zasad nije poznato kamo bi se trebali preseliti. Ova vijest nije izazvala samo ogorčenje korisnika zagrebačkog hipodroma, već i brojnih građanki i građana Zagreba, a o tome se danas očitovala i Zelena akcija čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Projekt „Zagreb City“ je u suprotnosti s važećim zagrebačkim Prostornim planom i Generalnim urbanističkim planom, međutim, gradonačelnik Bandić ignorira tu činjenicu i postavlja se kao da će svaki čas „zabiti lopatu“ te izbaciti korisnike hipodroma.

Iz toga je jasno kako namjerava samo formalno odraditi buduće izmjene prostorno-planske dokumentacije kako bi uklopio ovaj projekt i da se pri tome neće obazirati na stavove javnosti i struke.

U obrazloženju kojeg su korisnici hipodroma dobili stoji da moraju osloboditi prostor investitoru. Jasno je da se radi upravo o posljednjoj Bandićevoj megalomanskoj fantaziji i njegovim novim prijateljima iz Dubaija koji su sličnim projektom u Beogradu već bili izazvali val masovnih prosvjeda.

Rušenje najmanje tri paviljona spomeničke vrijednosti na području Velesajma, izgradnja na zelenoj površini, nepovezivanje s okolnim prostorom te zanemarivanje procedura - ništa od toga zagrebačkom gradonačelniku nije važno. Milan Bandić odlučio je da „Zagreb City“ mora ići i smatra da se njegovim željama moraju prilagoditi i ljudi i prostorni planovi.

Bez obzira na već standardan obrazac rada Milana Bandića u kojem su procedure samo formalnost, ovom projektu prethodi čitav niz ishođenja raznih dozvola i izmjena prostorno-planske dokumentacije. Zelena akcija će sudjelovati u ovom procesu i osporavati svaki formalni korak koji vodi devastaciji te koji ignorira javni interes za uređenje ovog prostora.“

 

Podsjetimo, u subotu 8. lipnja na glavnom ulazu hipodroma (Ul. Radoslava Cimermana 5) s početkom u 10 sati održat će se skup pod nazivom „Ne dirajte mi Hipodrom“ čiji su organizatori Zagreb te zove, Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra - veterani i društvena akcija i Udruga građana Siget.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vojvodina: Pomor ribe u kanalu Begejac

Begejac, poznat još i kao „Smrdljivi kanal“, već godinama muči stanovnike Općine Kula u Zapadnobačkom okrugu u Vojvodini. Iako je ovog ljeta na zadovoljstvo stanovnika Kule izvršeno izmuljivanje kanala, iz Begejca se već nakon mjesec dana ponovno počeo širiti smrad, a došlo je i do pomora ribe.

GUP mora pasti ili servus Zagreb!

„GUP mora pasti ili servus Zagreb!“ naziv je prosvjeda koji će se održati u srijedu 10. srpnja ispred Gradske skupštine (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5) od 8:30 do 11 sati.

Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a

Na jučerašnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) sudjelovali su predstavnici brojnih udruga i građanskih inicijativa te neovisni stručnjaci koji su se jasno usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.

Krenula javna rasprava o GUP-u: Zagrepčanke i Zagrepčani pokažite Bandiću što želite od svog grada!

Želite li se uključiti u javnu raspravu o izmjenama zagrebačkog GUP-a, to možete učiniti od 31. srpnja do 14. kolovoza. Gradonačelnik Milan Bandić je određivanjem ovog termina nove javne rasprave usred ljeta i godišnjih odmora još jednom pokazao svoj prezir prema mišljenju građanki i građana Zagreba. Pokažite i vi njemu što želite i ne želite u svom gradu!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER