Stručnjaci se slažu, ušli smo u doba klimatske krize

Suradnjom s mladima do ostvarenja Agende 2030

„Jedno od područja koje se najbrže zagrijava na Zemlji je regija u kojoj živimo“ - uvodno je rekla Petra Ledinek iz Fox Networks Group Hrvatska na panelu „Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030“ koji se održao u Stablu znanja Studentskog centra u četvrtak 30. svibnja 2019.

Panel rasprava „Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030“ završni je dio projekta Prva Generacija nastalog 2016. godine na inicijativu švedske vlade, a cilj joj je podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja. U tri godine, koliko se projekt provod u Hrvatskoj, u njemu je ukupno sudjelovalo oko 100 osnovnih i srednjih škola te oko 400 učenika i učenica.

Mr.sc. Roman Ozimec, član tima pripreme Nacionalne strategije prilagodbe klimatskim promjenama i predsjednik Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske na panelu je govorio o posljedicama klimatske krize za Hrvatsku. Naglasio je da  je sunce sve jače, oborine se ne raspodjeljuju jednako tijekom godine, suše i poplave će se događati u istoj godini, a najugroženije su obala te slatkovodna i močvarna područja. Kao očiti primjer naveo je izumiranje jele na Biokovu.

Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL-a Hrvatska, rekla je kako danas postoji globalni konsenzus među više od 90 % stručnjaka da sada treba govoriti o klimatskoj krizi, a ne o klimatskim promjenama. „To je tema o kojoj treba govoriti sve više. Pokazalo se da otkad mediji više komuniciraju o tom problemu, i svijest je značajno porasla.“ – istaknula je Mazzocco Drvar.

Hrvoje Dragušica, voditelj održivog razvoja tvrtke IKEA Hrvatska istaknuo je kako je IKEA shvatila da ako želi postojati narednih 75 godina, mora promijeniti način razmišljanja. I zato oni u robnoj kući u Zagrebu recikliraju 94 % otpada, koriste kišnicu za WC, a više od 60 % materijala koji se upotrebljavaju su reciklirani. S obzirom da su informiranost i znanje ključni u borbi za klimu, IKEA u svojoj robnoj kući za školarce organizira održive ture i radionice.

Da je svijet već 1. kolovoza 2018. ušao u ekološki dug (dan kada potreba čovječanstva za prirodom nadmašuje ono što zemljini ekosustavi mogu obnoviti) podsjetio nas je dr.sc. Deni Porej, izvršni direktor WWF Adrije i dodao: „Ako bismo manje bacali hranu, ovaj datum možemo pomaknuti za 12 dana, ako bi 2/3 nas koristilo javni prijevoz, a 1/3 osobno vozilo, pomaknuli bismo ga za čak 60 dana.“

Spoznaje recentnih istraživanja mladih u Hrvatskoj ukazuju na ukupno pogoršanje društvenog položaja mladih u usporedbi s položajem generacija s kraja 20. stoljeća, pri čemu većina mladih na takve okolnosti reagira povlačenjem u privatnost i daljnjim distanciranjem od društvenopolitičke i javne sfere. Taj je trend poguban za nastojanja da rješimo problem klimatskih promjena, zaključili su sudionici panel rasprave.

Laura Skala, pokretačica School Strike 4 Climate Zagreb ipak je dodala: „Mi tražimo odrasle da odmah nešto poduzmu, ali promjena mora početi i s nama. Mi mladi moramo promijeniti svoje vrijednosti, napraviti drastične promjene u načinu razmišljanja i donijeti drugačije odluke o svojim svakodnevnim aktivnostima da bi naša budućnost imala šanse.“

Na panelu su sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, znanstvenih insitucija, Grada Zagreba, tvrtki i nevladinih udruga te oni najvažniji,  učenici i učenice hrvatskih osnovnih i srednjih škola koji su pobjedili na natječaju projekta Prva Generacija, koji u Hrvatskoj provode Veleposlanstvo Kraljevine Švedske te organizacije civilnog društva WWF Adria, Terra Hub Hrvatska i ODRAZ, uz medijsku podršku dnevnika 24sata.

Ove godine, učenici su trebali izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja i izravno se ili neizravno dotiče klime i klimatskih promjena. Pet najboljih plakata izradili su timovi Srednje škole Hvar, Srednje škole Antuna Matijaševića Karameno iz Visa, Prve ekonomske škole iz Zagreba, Škole za medicinske sestre Vrapče i Osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice.

Njihovi plakati o važnosti i utjecaju klime dio su završne izložbe „Prva Generacija i Agenda 2030“ koju je postavio Švedski Institut, a može se pogledati u Stablu znanja Studenstkog centra od 30. svibnja do 5. lipnja tijekom Europskog tjedna održivog razvoja.

Učenici i mentori OŠ Đuro Ester Koprivnica i švedska veleposlanica Diana Helen Madunic / Foto: Inia Herenčić

 

Projekt Prva Generacija

Prve je godine u Hrvatskoj projekt Prva Generacija 2017 bio natječaj u govorništvu za učenike 3. razreda srednjih škola na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva. U projektu je sudjelovalo 55 srednjih škola u Hrvatskoj, a u polufinalni dio natjecanja ušlo je 86 učenika iz 36 srednjih škola u Hrvatskoj. Najboljih deset svoje je govore držalo na završnom događanju u Hrvatskom saboru. Projekt se provodio pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Kampanja Prva Generacija 2018 bila je natjecanje za učenike srednjih škola u Hrvatskoj u kreiranju informativne kampanje na temu jednog od 17 UN-ovih razvojnih ciljeva. Organizator projekta bilo je veleposlanstvo Kraljevine Švedske u RH, a partner projekta Udruga gradova u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih poslova također je pružilo podršku projektu. U projektu je sudjelovalo nešto više 200 učenika iz 42 srednje škole u Hrvatskoj. Najbolja tri tima, pozvana su da svoje kampanje predstave na Nacionalnoj konferenciji mladih pred stotinjak vršnjaka.

Terra Hub

Terra Hub je nevladina neprofitna udruga koju je 2016. osnovala grupa multidisciplinarnih stručnjaka i praktičara koji dijele strast prema razvoju koji je dobar za ljude i prirodu. Njihova specijalnost, stručna znanja i iskustvo je u integriranom pristupu. Stalno istražuju moguća rješenja i inovativne modele niskougljičnog razvoja te održivog gospodarenja resursima kako bi se dostigla vizija koju ocrtava Agenda 2030 i Pariški klimatski sporazum. Terra Hub je koordinator zajednice za klimatske inovacije EIT Climate-KIC Hub u Hrvatskoj. Za dodatne informacije posjetite terrahub.eu.

ODRAZ

Od osnutka 2000. do danas ODRAZ – Održivi razvoj zajednice zagovara, potiče na akciju i pruža potporu provedbi promjena usmjerenih prema održivosti. Promovira načela održivog razvoja, educira dionike iz različitih dijelova Hrvatske i iz svih sektora o mogućnostima njihove praktične primjene, potiče na okupljanje i zajedničko djelovanje u promišljanju i provedbi održivog razvoja u svojim zajednicama. Za dodatne informacije posjetite odraz.hr.

WWF

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustavljanje propadanja Zemljina prirodnog okoliša te izgradnja budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom, očuvanjem svjetske biološke raznolikosti te osiguravanjem održive uporabe obnovljivih prirodnih resursa, promovirajući smanjenje onečišćenja i rasipne potrošnje. Za dodatne informacije posjetite www.wwfadria.org.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana dobila sedmi biciklistički park

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2023. u Ljubljani je otvoren novi biciklistički park namijenjen igri i uvježbavanju vještina u vožnji bicikla, romobila, skatea i rola.

Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030

U četvrtak 30. svibnja 2019. godine od 10.30 do 12 sati održat će se panel „Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030“ u Stablu znanja Studentskog centra (Savska 25, Zagreb).

Uključite se u Europski tjedan održivog razvoja 2022. i prijavite svoje aktivnosti!

Aktivno se uključite i sudjelujte u osmom po redu Tjednu održivog razvoja, koji će se odvijati u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada 2022. Vrhunac Tjedna održat će se od 20. do 26. rujna. Sudjelujte i prijavite svoje aktivnosti vezane za održivi razvoj i ciljeve održivog razvoja i postanite dio ove europske inicijative!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER