Sve se vrti oko održivog razvoja i autentičnosti

Održivi turizam

Očuvani okoliš preduvjet je za razvoj turizma, a u svijetu je sve važnije graditi turističku ponudu temeljem smjernica odgovornog i održivog turizma uz prateći razvoj infrastrukture i prioritetnu zaštitu okoliša cijelog odredišta.

World Travel Market (WTM) u Londonu je vodeći svjetski sajam turističke industrije i svake godine okuplja oko 50 tisuća turističkih profesionalaca, više od pet tisuća izlagača iz gotovo 200 zemalja, ali i oko tri tisuće predstavnika medija iz cijelog svijeta. WTM-om tradicionalno započinje sezona sajamskih nastupa, ali i drugih vrsta promotivnih aktivnosti s ciljem kvalitetne pripreme sljedeće turističke godine. Ove godine sajam se održao od 6. do 8. studenog 2017. godine.

 

Ministarstvo turizma RH i Hrvatska turistička zajednica se redovito predstavljaju na sajmu WTM u Londonu i kao sve nacionalne turističke zajednice, organizacije, tvrtke i touroperatori u tom mnoštvu raznolikosti nastoje na što bolji način istaknuti novosti i prednosti naše turističke ponude. Ove godine predstavili su i naš novi spot namijenjen za promociju Hrvatske u inozemstvu, koji je u Hrvatskoj već izazvao brojne i uglavnom negativne komentare. Osim što su mnogi primijetili kako u navedenom spotu osim Zagreba gotovo da i nije zastupljena kontinentalna Hrvatska, mnogi bi se potencijalni turisti uistinu mogli zapitati što se događa s ravnopravnošću spolova u „Lijepoj našoj“.

 

„Croatia full of men“

Hrvatska turistička zajednica je u novom promotivnom spotu za glavne „glumce“ odabrala poznate hrvatske osobe iz svijeta sporta i umjetnosti, a među njima se našla samo jedna žena. Svatko će se složiti s tvrdnjom kako su nogometaši zahvalan „materijal“ za promociju Hrvatske u svijetu, no pitanje je jesu li i najbolji ili bolji od naših sportašica koje na svjetskim sportskim natjecanjima ipak postižu blistavije uspjehe. Tvrdi se da žene imaju presudnu ulogu pri odabiru turističke destinacije, pa nam ostaje nada da suvremene urbane žene, kojima se dijelom obraća ovaj spot, sa zanimanjem prate uspjehe hrvatskih nogometaša.

Osim nogometašima i ljepotom prirode, koliko se naša nacionalna turistička zajednica prezentira turističkim proizvodima koji su orijentirani na brigu za očuvanje okoliša i njegovanje lokalne kulture. Upravo tijekom održavanja sajma WTM obilježava se i Svjetski dan održivog turizma kada se cijela turistička industrija, tvrtke, organizacije i profesionalci iz cijelog svijeta pozivaju da dijele i razmjenjuju svoja znanja i iskustva s ciljem poticanja održivog turizma.

 

Povratak prirodi, čuvanje okoliša i lokalna kultura

Održivi turizam i autentičnost ponovno su bili među glavnim motivima na netom završenom World Travel Marketu u Londonu, a mnogi su izlagači iskoristili priliku predstaviti ponudu koja je usmjerena na povezivanje s prirodom, čuvanje okoliša i lokalnu kulturu. U suvremenom svijetu suočenom s razornim posljedicama klimatskih promjena takav oblik turizma je postao trend, posebno kada se svaka turistička zemlja mora natjecati sa sve razvijenijom turističkom ponudom i njenim brojnim segmentima.

Malezijski ministar turizma i kulture Nazire Aziz smatra kako turisti u njegovoj zemlji najviše dolaze zbog hrane i doživljaja lokalne kulture, a mnogi posjećuju ruralna područja kako bi iskusili svakodnevni život običnih ljudi u Maleziji. Postoje i programi namijenjeni mlađim generacijama, zbog kojih u Maleziju dolaze turisti iz cijelog svijeta i pomažu pri čišćenju plaža i mora te uklanjanju plastičnog otpada. Dakle, jedna vrsta volontiranja na odmoru može biti turistički proizvod kojim se unapređuje ponuda s ciljem poticanja ekoturizma.

 

Indiji nagrada za najbolji održivi turizam

U Indiji su također svjesni novih trendova u turizmu, a indijska savezna država Kerala koja se nalazi na obali Arapskog mora, na WTM-u je osvojila nagradu za najbolji održivi turizam. Indijski tajnik za turizam Rashmi Verma istaknuo je kako raspolažu izvrsnim mogućnostima za razvoj ekoturizma i planiraju snažno poduprijeti održivi turizam.

Očuvani okoliš preduvjet je za razvoj turizma, a u svijetu je sve važnije graditi turističku ponudu temeljem smjernica odgovornog i održivog turizma uz prateći razvoj infrastrukture i prioritetnu zaštitu okoliša cijelog odredišta.

Bijeg od masovnog turizma i paket aranžmana touroperatora sve više obilježava potrebe suvremenih turista, a turistička odredišta koja primjenjuju i razvijaju koncept održivosti i zajedničkim radom cijele zajednice podržavaju autentičnost i kulturne raznolikosti već su sada u golemoj prednosti.

R.I.

VEZANE VIJESTI

Jadranka hoteli - prvi hrvatski lanac hotela s certifikatom ISO 50001:2018

Na svečanoj dodjeli u Hotelu Bellevue lošinjskim Jadranka hotelima uručen je certifikat ISO 50001:2018. Time su Jadranka hoteli postali prvi lanac hotela u Hrvatskoj sa ISO 50001:2018 certifikatom, što potvrđuje predanost lošinjske tvrtke održivom razvoju. Kako bi dobili djelotvoran alat za učinkovito upravljanje energijom, koji uključuje i zaštitu okoliša, Jadranka hoteli prošli su zahtjevan audit sustava upravljanja energijom koji je provela tvrtka SGS Adriatica iz Italije.

Turizam postaje sve veća prijetnja okolišu

Ugljični otisak turističke industrije je zastrašujuć! Najnovije istraživanje otkriva kako turizam nije samo dobar posao značajan za mnoga gospodarstva svijeta (pa i naše), već i industrija koja proizvodi čak 8 % globalnih emisija stakleničkih plinova čime značajno utječe na klimatske promjene.

Dubrovnik u 2020. nije na listi nepoželjnih destinacija

Pozitivni učinci sustavnih mjera koje je lokalna samouprava Grada Dubrovnika pokrenula 2017. programom „Poštujmo grad“ prepoznati su i međunarodno među stručnom javnosti i svjetskim medijima, a u prilog tome svjedoči i britanski Independent koji u svoj članak „Where not to go in 2020“ nije uvrstio Dubrovnik.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER