Vlada RH i EU prodaju našu budućnost zbog LNG-a!

Služi li Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH kao PR služba fosilnoj industriji?

Inicijativa mladih „Fridays For Future Zagreb“ i udruga Zelena akcija jučer su zajedno pred zgradom Vlade RH poručili da će gradnjom krčkog LNG terminala i daljnjim kupovanjem fosilnog plina političari zadužiti sadašnje mlade generacije i prodati njihovu budućnost.

„Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ne obavlja svoj posao zaštite okoliša, već služi kao PR služba fosilnoj industriji“, istaknula je Marija Mileta iz udruge Zelena akcija.

 

Prosvjedni performans na Markovu trgu organiziran je povodom prvog foruma Energetskog vijeća EU-a i SAD-a na temu izvoza LNG-a, koji se jučer održavau u Bruxellesu, a na kojem je sudjelovao i ministar Tomislav Ćorić. Svrha ovog Foruma jest promocija izvoza američkog LNG-a u zemlje Europske unije, uključujući Hrvatsku.

Tokom performansa, aktivisti i aktivistkinje su likom predsjednika Trumpa prikazali jak američki lobi koji već desetljećima potkopava ambicioznu akciju protiv klimatskih promjena.

„Europska unija i njene članice vrlo su licemjerne. S jedne strane, EU želi biti prikazana kao klimatski lider, a s druge strane sklapa vrlo štetne dogovore za daljnji izvoz ukapljenog ‘fosilnog’ plina iz države koja ne želi ratificirati Pariški sporazum i čiji predsjednik ne vjeruje u znanost”, izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije te dodala: „Isto vrijedi i za Vladu RH, a posebno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje ne obavlja svoj posao zaštite okoliša, već služi kao PR služba fosilnoj industriji.“

Ana Žerjav iz inicijative „Fridays For Future Zagreb” istaknula je da se izgradnjom LNG terminala na Krku obvezujemo na dugoročan uvoz fosilnog goriva tj. ukapljenog metana koji je kao staklenički plin puno potentniji i smrtonosniji od CO2.

„Osim što služi isključivo korporativnim interesima fosilnih tvrtki, izgradnja LNG infrastrukture dokazano neće pomoći građanima i građankama RH u smanjivanju kućanskih energetskih troškova. Umjesto toga, ugrozit će lokalni turizam kvarnerskog priobalja i otoka te najpogubnije od svega, osuditi današnje mlade generacije na tzv. 'klimatski holokaust'. A to znači socijalni kolaps, patnju i smrt neviđenih razmjera u bliskoj budućnosti, kao izravnu posljedicu zagrijavanja planete, klimatske destabilizacije i entropije uzrokovane, između ostalog, daljnjom eksploatacijom arhaičnih fosilnih goriva poput plina”, komentirala je Žerjav.

Zbog svega navedenog, 200 organizacija civilnog društva iz Europe i SAD-a, uključujući Zelenu akciju, je uoči Foruma uputilo otvoreno pismo u kojem se protive porastu uvoza i izvoza LNG-a. Naime, prema zajedničkoj izjavi EU-SAD, uvoz LNG-a u EU povećao se za 181 % od srpnja 2018. godine.

No, kontinuirano korištenje LNG-a potkopava kritične klimatske ciljeve. Umjesto jačeg razvoja LNG-a na obje strane Atlantika, trebali bi se usredotočiti na prestanak korištenja fosilnih goriva, uključujući LNG, i to što je brže moguće. Učiniti drugačije značilo bi da se zanemaruju postojeća znanstvena istraživanja koja dokazuju negativne klimatske posljedice korištenja plina, teške posljedice po zdravlje ljudi i okoliš jer se američki LNG dobiva štetnom metodom hidrauličkog frakturiranja (tzv. fracking), kao i loše gospodarske posljedice povezane s današnjom potrošnjom fosilnih goriva.

Što se tiče Hrvatske, umjesto da postane doista energetski neovisna tako da pametno ulaže u razvoj obnovljivih izvora energije, čini se da ostaje samo pijun u geopolitičkoj igri između EU-a, SAD-a i Rusije.

„Nemamo vremena za ovakve opasne igre. Jedino što treba biti važno jest maksimalno ublažavanje klimatske krize u kojoj već živimo”, zaključila je Marija Mileta.

Zato su se učenici i učenice iz Hrvatske priključili klimatskim prosvjedima milijuna mladih širom svijeta te ne planiraju odustati.

„Pozivamo sve na sljedeći 'školski štrajk za klimu', koji će se održati 10. svibnja u 14.30 sati na Europskom trgu u Zagrebu, budući da Vlada RH ne radi svoj posao”, dodala je Ana Žerjav iz inicijative „Fridays For Future Zagreb”.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

Bečki prosvjed za klimu s Gretom Thunberg

Greta Thunberg je u Beču i prosvjeduje s Bečankama i Bečanima za zaštitu vrsta i klime! Organizatori prosvjeda pozivaju na bečki Trg heroja (Heldenplatz) što veći broj građana da iskoriste jedinstvenu priliku i dođu na prosvjed u petak 31. svibnja 2019. - bez obzira gdje žive u Austriji! Beč nam nije daleko, i mi se možemo pridružiti.

Tisuće mladih na bečkom prosvjedu za klimu

Danas je u Beču održan veliki prosvjed mladih za klimu na kojem su pored mlade klimatske aktivistkinje Grete Thunberg - pokretačice globalnog pokreta učenika School Strike 4 Climate, govorili i predstavnici lokalnih austrijskih organizacija Fridays For Future te inicijativa Scientists 4 Future i Artists 4 Future. Na prosvjedu je prema procjeni organizatora sudjelovalo 35.000 prosvjednika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER