Uređena šumska šetnica Opatija-Veprinac

U drugoj fazi uređenja šetnice postavljeno je 45 smjerokaza i 10 poučnih ploča na 5 jezika

U okviru projekta RIVIERA4SEASON2 financiranog iz programa prekogranične suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska uređena je pješačka staza Opatija -Veprinac.

U skladu s planom revitalizacije opatijskog zaleđa, Grad Opatija je, uz pomoć europskih sredstava, uredio stazu duljine 4 km koja povezuje središte Veprinca s opatijskom Slatinom. Uređenje staze odvijalo se u dvije etape od kojih je prva obuhvaćala izvođenje manjih građevinskih radova, kao što je postavljanje rukohvata, kanalica za odvodnju oborinskih voda, popravak oštećenja na kamenim stepenicama te hortikulturalno uređenje - krčenje raslinja uz šetnicu, te njegovo usitnjavanje i deponiranje.

U drugoj fazi postavljena je signalizacija na trasi od 4 km, 45 smjerokaza i 10 poučnih ploča prevedenih na pet stranih jezika. Korisnici staze bit će upoznati s poviješću puta i Veprinca, florom i faunom liburnijskog kraja, kao i s detaljima života stanovnika Veprinca, primjerice pričom o mlekaricama koje su svakodnevno nosile mlijeko prema obali.

 

Foto: Grad Opatija

Od ovog proljeća šumska šetnica prema Veprincu otvorena je za sve planinare, šetače i izletnike. Stazom se može krenuti iz centra Opatije, sa Slatine ili se spustiti u Opatiju, šečući od vrha Veprinca.

Projekt RIVIERA4SEASON2 - zajednička baština za zajedničku međunarodnu promociju 365 dana zelenog turizma na Opatijskoj i Portoroškoj rivijeri financira se u okviru programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. Ukupan budžet projekta iznosi  840.205,00 eura, od toga su europska sredstva 714.174,25 eura. Tema projekta je aktivna zaštita kulturne i prirodne baštine kroz održivi razvoj turizma u okolici i zaleđu Opatije i Portoroža, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude.

Grad Opatija / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Opatija: Europska sredstva za Dobreć

VEZANE VIJESTI

Rijeka: U nedjelju nikad veća Međunarodna karnevalska povorka

Program karnevalske povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

Projekt Učka 360°

Javna ustanova Park prirode Učka, Općina Kršan i Udruga BIOM u Opatiji su službeno predstavili projekt Učka 360°, kroz koji će u naredne četiri godine biti uloženo gotovo 50 milijuna kuna u unapređenje posjetiteljske infrastrukture i programa u Parku prirode Učka, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER