Nova ekološka i energetski učinkovita rasvjeta u povijesnoj jezgri Zadra

Grad Zadar nastavlja s postepenim prelaskom na suvremenu, ekološku i energetski učinkovitu LED rasvjetu

U sklopu projekta IRENE, sufinanciranog iz programa INTERREG HR-BA-ME, završeno je postavljenje ukupno 137 novih, ekoloških i energetski učinkovitih rasvjetnih tijela u povijesnoj jezgri Zadra. Obavljeni radovi su ukupne vrijednosti 1.139.481,25 kn s PDV-om.

Nova LED rasvjeta financirana projektom IRENE, nastavak je projekta zamjene stare rasvjete, započete kroz projekt CB-GREEN kojim je postavljeno ukupno 108 novih rasvjetnih tijela u perivoju Vladimira Nazora te 18 novih rasvjetnih tijela u perivoju Kraljice Jelene Madijevke. Ugrađena rasvjetna tijela iz ova dva projekta imaju mogućnost daljinske regulacije te su kompatibilni sa sustavom regulacije smještenom u perivoju Kraljice Jelene Madijevke.

Širenjem obuhvata nove LED javne rasvjete Grad Zadar ostvaruje se cilj potpunog prelaska na ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu na području grada.

Foto: Grad Zadar

Mnogostruke prednosti nove LED rasvjete

LED rasvjetom se postižu značajne uštede kojima se štedi više od 60 % energije u odnosu na konvencionalnu rasvjetu, a ona je ujedno prihvatljivija za opće zdravlje ljudi jer nema treptajuću svjetlost koja je uzročnik glavobolje i naprezanja očiju. Osim toga, nove svjetiljke zahtijevaju i manje održavanja, čime su dugoročno isplativije.

Također, nova LED rasvjeta ima drukčije karakteristike od dosadašnje jer je njen snop svjetla usmjeren prema dolje, što znatno doprinosi smanjenju svjetlosnog onečišćenja.

Foto: Grad Zadar

Radove je naručila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao nositelj projekta IRENE, a izvođač ove grupe radova je zajednica ponuditelja LOCUM d.o.o. i Elos d.o.o. koji su bili najpovoljniji u provedenom postupku nabave.

Grad Zadar / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Grad Split kroz EU projekt CitiEnGov postavio pametnu javnu rasvjetu

Grad Split s partnerima provodi EU projekt CitiEnGov „Cities for a Good Energy Governance“ u sklopu 1. poziva Programa Interreg - Central Europe. Programski prioritet ovog projekta je stvaranje gradova i regija u srednjoj Europi s niskim emisijama ugljika u atmosferu i specifičnim ciljem izrade lokalnih strategija održive energetike.

Nova akcentna rasvjeta tvrđave Lovrijenac

Pri rekonstrukciji vrijednoj 105.000,00 kuna korišteni su energetski učinkoviti reflektori i svjetiljke u LED izvedbi što je uz prethodne izrađene proračune omogućilo redukciju broja reflektora uz bolje svjetlosne efekte od prijašnjeg stanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER