Nova ekološka i energetski učinkovita rasvjeta u povijesnoj jezgri Zadra

Grad Zadar nastavlja s postepenim prelaskom na suvremenu, ekološku i energetski učinkovitu LED rasvjetu

U sklopu projekta IRENE, sufinanciranog iz programa INTERREG HR-BA-ME, završeno je postavljenje ukupno 137 novih, ekoloških i energetski učinkovitih rasvjetnih tijela u povijesnoj jezgri Zadra. Obavljeni radovi su ukupne vrijednosti 1.139.481,25 kn s PDV-om.

Nova LED rasvjeta financirana projektom IRENE, nastavak je projekta zamjene stare rasvjete, započete kroz projekt CB-GREEN kojim je postavljeno ukupno 108 novih rasvjetnih tijela u perivoju Vladimira Nazora te 18 novih rasvjetnih tijela u perivoju Kraljice Jelene Madijevke. Ugrađena rasvjetna tijela iz ova dva projekta imaju mogućnost daljinske regulacije te su kompatibilni sa sustavom regulacije smještenom u perivoju Kraljice Jelene Madijevke.

Širenjem obuhvata nove LED javne rasvjete Grad Zadar ostvaruje se cilj potpunog prelaska na ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu na području grada.

Foto: Grad Zadar

Mnogostruke prednosti nove LED rasvjete

LED rasvjetom se postižu značajne uštede kojima se štedi više od 60 % energije u odnosu na konvencionalnu rasvjetu, a ona je ujedno prihvatljivija za opće zdravlje ljudi jer nema treptajuću svjetlost koja je uzročnik glavobolje i naprezanja očiju. Osim toga, nove svjetiljke zahtijevaju i manje održavanja, čime su dugoročno isplativije.

Također, nova LED rasvjeta ima drukčije karakteristike od dosadašnje jer je njen snop svjetla usmjeren prema dolje, što znatno doprinosi smanjenju svjetlosnog onečišćenja.

Foto: Grad Zadar

Radove je naručila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, kao nositelj projekta IRENE, a izvođač ove grupe radova je zajednica ponuditelja LOCUM d.o.o. i Elos d.o.o. koji su bili najpovoljniji u provedenom postupku nabave.

Grad Zadar / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“

Povodom obilježavanja 3. Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe (20. listopada 2019.), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH kao nacionalna kontakt točka za provedbu Konvencije o europskim krajobrazima Vijeća Europe organizira Simpozij „Voda u urbanom krajobrazu“. Simpozij se u suradnji s Hrvatskim vodama i Javnom ustanovom Maksimir održava 18. listopada 2019. godine s početkom u 12 sati, u Hrvatskim vodama.

Grad Split kroz EU projekt CitiEnGov postavio pametnu javnu rasvjetu

Grad Split s partnerima provodi EU projekt CitiEnGov „Cities for a Good Energy Governance“ u sklopu 1. poziva Programa Interreg - Central Europe. Programski prioritet ovog projekta je stvaranje gradova i regija u srednjoj Europi s niskim emisijama ugljika u atmosferu i specifičnim ciljem izrade lokalnih strategija održive energetike.

Nova akcentna rasvjeta tvrđave Lovrijenac

Pri rekonstrukciji vrijednoj 105.000,00 kuna korišteni su energetski učinkoviti reflektori i svjetiljke u LED izvedbi što je uz prethodne izrađene proračune omogućilo redukciju broja reflektora uz bolje svjetlosne efekte od prijašnjeg stanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER