Nove mjere za poboljšanje sigurnosti na cestama i smanjenje broja nesreća

Europski parlament odobrio pravila EU-a o ugradnji sigurnosne tehnologije u nova vozila

Od svibnja 2022. godine u svim novim vozilima će morati biti ugrađena sigurnosna obilježja kao što su inteligentni sustav za pomoć pri kontroli brzine i napredni sustav za kočenje.

Ceste EU-a najsigurnije su na svijetu, s 49 smrtonosnih nesreća na milijun stanovnika, u usporedbi sa globalnim prosjekom od 174 nesreće. Iako se broj nesreća više nego prepolovio u zadnjih 20 godina, posljednje brojke pokazuju da se pad usporio i da treba uložiti nove napore da se poboljšaju uvjeti vožnje i spase životi. Prema privremenim podacima koje je objavila Komisija, 2018. godine na cestama EU-a poginulo je otprilike 25.100 osoba, a 135.000 ih je teško ozlijeđeno.

 

  • automobili, kombiji, kamioni i autobusi bit će opremljeni naprednim sigurnosnim elementima 

  • bolja zaštita biciklista i pješaka 

  • 25.100 osoba umrlo je u nesrećama na cestama u EU-u tijekom 2018. 

 

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europski parlament je glasao o novim pravilima prema kojima napredne sigurnosne postavke postaju obavezne vozilima na europskom tržištu. Pravila će vrijediti od svibnja 2022. za sve nove modele vozila, a od svibnja 2024. za sva vozila na cestama. Cilj je prilagoditi zakone novim tehnologijama i društvenim trendovima, kao što je starenje populacije, korištenje raznih uređaja za vrijeme vožnje te sve veći broj biciklista i pješaka.

„Ovim će se zakonom sljedećih godina omogućiti spašavanje tisuća života. Uvijek nam je sigurnost sudionika u cestovnom prometu bila izuzetno važna, posebno onih najugroženijih. Dodatna obvezna oprema za automobile, kamione i autobuse pridonijet će spašavanju života ljudi”, rekla je Róża Thun (EPP, Poljska), koja je u Parlamentu bila zadužena za ovaj zakonodavni prijedlog. Privremeni dogovor s ministrima EU-a postignut je 26. ožujka.

Bolje opremljena vozila za sprečavanje nesreća

Napredni sustavi koji će se morati ugraditi u sva nova vozila su: inteligentni sustav za pomoć pri kontroli brzine, sustav za olakšavanje ugradnje uređaja za blokadu u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola, sustav za upozoravanje u slučaju pospanosti i manjka pozornosti vozača, napredni sustav za upozoravanje u slučaju odvraćanja pozornosti vozača, signal za zaustavljanje u nuždi, sustav za detekciju pri vožnji unatrag i uređaj za snimanje podataka o događajima („crna kutija”).

Prema procjenama, inteligentnim sustavom za pomoć pri kontroli brzine (ISA) u EU-u bi se mogao smanjiti broj smrtnih slučajeva na cestama za 20 %. „ISA će vozaču pružati povratne informacije na temelju zemljovida i promatranja prometnih znakova, uvijek kada se prijeđe ograničenje brzine. Ne uvodimo ograničavanje brzine, već inteligentni sustav uz pomoć kojeg će vozači točno znati kada prekoračuju brzinu. To neće samo sve nas učiniti sigurnijima nego i pomoći vozačima da izbjegnu kazne zbog prekoračenja brzine”, rekla je Róża Thun.

Osobni automobili i laka gospodarska vozila morat će obvezno posjedovati i sustave za kočenje u slučaju opasnosti - već obvezne za kamione i autobuse, te sustave za zadržavanje u prometnoj traci u slučaju opasnosti.

Većina tih tehnologija i sustava treba postati obvezna od svibnja 2022. za nove modele, a od svibnja 2024. za postojeće modele.

Kamioni i autobusi manje opasni za bicikliste i pješake

Kamioni i autobusi morat će biti projektirani i izgrađeni tako da najugroženiji sudionici u prometu, kao što su biciklisti i pješaci, budu vidljiviji vozaču (takozvano „izravno vidno polje ”). Ta će vozila morati biti opremljena naprednim elementima za „najveće moguće smanjenje mrtvih kutova s prednje i bočne strane vozača”, navodi se u tekstu.

Tehnologija izravnog vidnog polja trebala bi se primjenjivati na nove modele od studenoga 2025., a za postojeće modele od studenoga 2028.

Poboljšano testiranje izdržljivosti na sudar i bolja vjetrobranska stakla

Novim pravilima poboljšavaju se i pasivni sigurnosni zahtjevi, uključujući ispitivanja izdržljivosti na sudar (sprijeda i bočno) te vjetrobranskih stakala kako bi se ublažila težina ozljeda pješaka i biciklista.

Parlament je usvojio uredbu s 578 glasova za, 30 protiv i 25 suzdržanih, a prijedlog još treba odobriti Vijeće ministara EU-a.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Montrealska Crescent Street bez automobila do kraja ljeta

Lokalna udruga trgovaca zatražila je privremenu zabranu automobilskog prometa u središnjoj montrealskoj ulici Crescent Street, poznatoj po noćnom životu, brojnim restoranima i pubovima, kako bi se posjetiteljima omogućilo slobodno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

3D ispis: Parlament se bavi novom tehnologijom

Povećanjem popularnosti 3D ispisa, tehnologija mijenja način poslovanja poduzeća i način na koji ljudi rade. Međutim, ova nova tehnologija proizvodnje također otvara pitanja sigurnosti i prava intelektualnog vlasništva kojima se sada bavi i Europski parlament.

Estonija – prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom na svijetu

Estonija je jedna od digitalno najnaprednijih država svijeta, a njezin glavni grad Tallinn poznat je po uspješnim tehnološkim startupima i često se naziva europskom prijestolnicom inovacija. Nakon pet godina besplatnog javnog prijevoza za sve građane Tallinna, estonska vlada sada namjerava postati i prva zemlja s besplatnim javnim prijevozom na svijetu, javlja portal PopUpCity.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER