Potpisan Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu biootpada u Novskoj

Izgradnja novog postrojenja u Novskoj će započeti tek iza 2021. godine

Gradonačelnici Zagreba i Novske, Milan Bandić i Marin Piletić, i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba jučer su u nazočnosti državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvata u Novskoj potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Sporazumom se predviđa izrada studijsko-projektne dokumentacije postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada koje će se izgraditi u poduzetničkoj zoni u Novskoj, a u koje će se dovoziti biootpad iz Zagreba. Posao pripreme studijsko-projektne dokumentacije najavljen je za naredni mjesec, a dovršetak kompletne dokumentacije, koja uključuje i izdavanje građevinske dozvole, očekuje se u naredne dvije godine čime bi se 2021. mogao raspisati natječaj za radove na postrojenju. Koja će se tehnologija primijeniti u budućem postrojenju, odnosno hoće li biti kompostana ili bioplinsko postrojenje, odlučit će stručnjaci. Očekuje se kako će postrojenje imati godišnji kapacitet prerade oko stotinu tisuća tona biootpada.

Grad Novska je sredinom siječnja 2019. pisanim putem iskazao interes za zajedničko investicijsko ulaganje u gradnju postrojenja za obradu biootpada na svom području i to na raspoloživom vlastitom zemljištu površine 85 hektara. Također, važećim Prostornim planom uređenja Grada Novske omogućena je gradnja građevina za gospodarenje otpadom od lokalnog značaja, a na prostoru poduzetničke zone Novska predviđeni su prostori i gradnja građevina za aerobnu biološku obradu otpada (kompostana) zatvorenog tipa, građevine za sortiranje otpada i građevina za anaerobnu biološku obradu otpada (bioplinsko postrojenje).

Udruživanjem Zagreba i Novske radi uspostave postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada, Grad Novska osigurava zemljište, dok Grad Zagreb financira pripremu i izgradnju postrojenja. Također, pri realizaciji postrojenja se očekuje pomoć Ministarstva zaštite okoliša i energetike za dodjelu bespovratnih sredstava EU-a kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“.

Podsjetimo, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su krajem veljače većinom glasova prihvatili prijedlog Sporazuma, no njemu se očekivano usprotivila oporba, kako zbog visoke cijene odvoza, tako i zbog mišljenja da se postrojenje za obradu odvojeno prikupljenog biootpada može i treba izgraditi na području Zagrebačke županije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagrebačka Gradska skupština podržala odvoz biootpada u Novsku

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su na svojoj 20. sjednici u utorak većinom glasova prihvatili prijedlog prema kojem će Grad Zagreb, Grad Novska i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklopiti Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poziva jedince lokalne samouprave na dostavu podataka

U cilju završetka Poziva za dostavu projektnih prijedloga za EU sufinanciranje projekata izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i dr. te izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, MZOIE poziva sve JLS da im dostave podatke o planiranim projektima na svojim područjima, a sve u cilju definiranja opsega Poziva za dostavu projektnih prijedloga za EU sufinanciranje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER