Zagrebačka Gradska skupština podržala odvoz biootpada u Novsku

Prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su na svojoj 20. sjednici u utorak većinom glasova prihvatili prijedlog prema kojem će Grad Zagreb, Grad Novska i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklopiti Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj.

Prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada, koji je izradio Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, usvojen je većinom glasova na jučerašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Prijedlogu da se zagrebački biootpad odvozi u stotinjak kilometara udaljenu Novsku očekivano se usprotivila oporba, kako zbog visoke cijene odvoza, tako i zbog mišljenja da se postrojenje za obradu odvojeno prikupljenog biootpada može i treba sagraditi na području Zagrebačke županije, odnosno u Resniku gdje će biti zajednički Centar za gospodarenje otpadom.

Podsjećamo, Grad Novska je sredinom siječnja 2019. pisanim putem iskazao interes za zajedničko investicijsko ulaganje u gradnju postrojenja za obradu biootpada na svom području i to na raspoloživom vlastitom zemljištu površine veće od 80.000 m2, a koje je na dostatnoj udaljenosti od naseljenih područja. Također, važećim Prostornim planom uređenja Grada Novske omogućena je gradnja građevina za gospodarenje otpadom od lokalnog značaja, a na prostoru poduzetničke zone Novska predviđeni su prostori i gradnja građevina za aerobnu biološku obradu otpada (kompostana) zatvorenog tipa, građevine za sortiranje otpada i građevina za anaerobnu biološku obradu otpada (bioplinsko postrojenje).

Udruživanjem gradova Zagreba i Novske radi uspostave postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada, Grad Novska treba osigurati odgovarajuće zemljište, dok bi Grad Zagreb financirao pripremu i izgradnju postrojenja. Planirano je da Grad Zagreb po objavi Poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike za dodjelu bespovratnih sredstava podnese prijavu za sufinanciranje postrojenja iz sredstava EU-a kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“, a radi povrata prethodno uloženih sredstava.

Sporazumom između Grada Novske i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) predviđena je izrada studijsko-projektne dokumentacije za postrojenje u iznosu od 4,5 milijuna kuna, dok će se procijenjena vrijednost izgradnje postrojenja utvrditi studijom izvodljivosti.

Sporazum će se, nakon zagrebačke Gradske skupštine, uskoro razmatrati i na sjednici Gradskog vijeća Novske. Najava izgradnje kompostane za preradu biootpada je u Novskoj već izazvala negodovanje dijela građanstva zabrinutih zbog onečišćenja vode, zemljišta, zraka i svega što bi mogla prouzročiti njena gradnja, a organizirano je i potpisivanje peticije protiv izgradnje „zagrebačke kompostane“ kojom je do danas prikupljeno 1.632 potpisa.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Potpisan Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu biootpada u Novskoj

Gradonačelnici Zagreba i Novske, Milan Bandić i Marin Piletić, i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba jučer su u nazočnosti državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvata u Novskoj potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poziva jedince lokalne samouprave na dostavu podataka

U cilju završetka Poziva za dostavu projektnih prijedloga za EU sufinanciranje projekata izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i dr. te izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, MZOIE poziva sve JLS da im dostave podatke o planiranim projektima na svojim područjima, a sve u cilju definiranja opsega Poziva za dostavu projektnih prijedloga za EU sufinanciranje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER