Pomozite otoku Silbi da očisti svoje more i plaže od plastike

Glasajte za projekt „Silba shines with clean shorelines!”

Društvo istraživača mora 20000 milja prijavilo je projekt „Clean Shorelines for SILBA” koji je prošao prvi krug, a za drugi krug otvoreno je javno glasovanje.

Projekt je prijavljen na natječaj objavljen od strane EOCA European Outdoor Conservation Association i prošao je prvi krug za financiranje, a kako bi se ostvario potrebna mu je i vaša pomoć. Za projekt možete glasati ovdje!

„Silba shines with clean shorelines!” je multidisciplinarni projekt čiji je glavni cilj ublažiti prijetnje morskom okolišu i organizmima na području Silbe od eminentnog problema –  plastičnog otpada u moru. Otok Silba je mali jadranski otok koji privlači ljubitelje prirode i okolišta te entuzijaste boravka na otvorenom  zbog svoje ljepote, jednostavnosti života i očuvane prirode. Opći cilj planira se postići sezonalnim akcijama čišćenja obale i podmorja otoka Silbe, osiguravajući održivo rješenje sakupljanjem morskog otpada na nepristupačnim mjestima te obrazovanjem i aktivnostima podizanja svijesti namijenjenim mještanima i posjetiteljima. Dopunske aktivnosti uključivat će istraživačke aktivnosti na vrućoj temi mikroplastike.

Analiza prikupljenog otpada nakon akcije čišćenja / Foto: Rita Guić / Otoci.eu

Za postizanje ovog cilja provodit će se interdisciplinarni pristup s više dionika i stručnjaka koji će prenijeti znanje ljubiteljima Silbe. Sredstva će se koristiti za potporu akcijama čišćenja, za edukativne radionice i istraživanja, za malu infrastrukturu koja će služiti kao održivo rješenje te za poučnu stazu za posjetitelje.
Partneri Društva istraživača mora 20000 milja na ovom projektu su:

VEZANE VIJESTI

Silba – Zajedno protiv morskog otpada!

Aktivno provedite produženi vikend na otoku Silbi i uključite se u program ispunjen aktivnostima koje za cilj imaju zaštitu okoliša i ovog zelenog bisera Jadrana!

Što se ovog ljeta dogodilo s plemenitom periskom?

Najveći endemski školjkaš Mediterana, plemenita periska (Pinna nobilis), strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj. Poznata je i pod imenima lostura, loščura i palastura, a rasprostranjena je na sedimentnom dnu plitkih priobalnih područja Jadrana.

Plemenitoj periski prijeti izumiranje!

Zadarska udruga Društvo istraživača mora - 20000 milja proteklog je mjeseca provela istraživanje na Elafitima i zabilježila prvi masovni pomor plemenite periske u Jadranu! Prijetnja ovom endemskom i najvećem školjkašu Mediterana očito je stigla i u naše more, stoga je od iznimne važnosti s aktualnim događanjima upoznati cjelokupnu hrvatsku javnost i pomoći pri nastavku istraživanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER