Pomozite otoku Silbi da očisti svoje more i plaže od plastike

Glasajte za projekt „Silba shines with clean shorelines!”

Društvo istraživača mora 20000 milja prijavilo je projekt „Clean Shorelines for SILBA” koji je prošao prvi krug, a za drugi krug otvoreno je javno glasovanje.

Projekt je prijavljen na natječaj objavljen od strane EOCA European Outdoor Conservation Association i prošao je prvi krug za financiranje, a kako bi se ostvario potrebna mu je i vaša pomoć. Za projekt možete glasati ovdje!

„Silba shines with clean shorelines!” je multidisciplinarni projekt čiji je glavni cilj ublažiti prijetnje morskom okolišu i organizmima na području Silbe od eminentnog problema –  plastičnog otpada u moru. Otok Silba je mali jadranski otok koji privlači ljubitelje prirode i okolišta te entuzijaste boravka na otvorenom  zbog svoje ljepote, jednostavnosti života i očuvane prirode. Opći cilj planira se postići sezonalnim akcijama čišćenja obale i podmorja otoka Silbe, osiguravajući održivo rješenje sakupljanjem morskog otpada na nepristupačnim mjestima te obrazovanjem i aktivnostima podizanja svijesti namijenjenim mještanima i posjetiteljima. Dopunske aktivnosti uključivat će istraživačke aktivnosti na vrućoj temi mikroplastike.

Analiza prikupljenog otpada nakon akcije čišćenja / Foto: Rita Guić / Otoci.eu

Za postizanje ovog cilja provodit će se interdisciplinarni pristup s više dionika i stručnjaka koji će prenijeti znanje ljubiteljima Silbe. Sredstva će se koristiti za potporu akcijama čišćenja, za edukativne radionice i istraživanja, za malu infrastrukturu koja će služiti kao održivo rješenje te za poučnu stazu za posjetitelje.
Partneri Društva istraživača mora 20000 milja na ovom projektu su:

VEZANE VIJESTI

Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmorja

Tijekom proteklog vikenda brojni Vodičani i njihovi posjetitelji imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju na vodičkoj rivi u sklopu projekta „Pogled u plavo“. U organizaciji ŠRK Mali porat Vodice i uz potporu Turističke zajednice grada Vodica organizirana je i akcija čišćenja podmorja vodičkog malog i velikog porta.

Silba – Zajedno protiv morskog otpada!

Aktivno provedite produženi vikend na otoku Silbi i uključite se u program ispunjen aktivnostima koje za cilj imaju zaštitu okoliša i ovog zelenog bisera Jadrana!

Sali: Izložba „Morski put“ održava se u sklopu projekta „Misli (na) plavo“

Edukativna izložba „Morski put“ posvećena je moru, njegovom utjecaju na ljude i njegovom utjecaju na nas, i to bez obzira koliko mu blizu ili daleko bili. Pomoću prilagođene rasvjete te sugestivne atmosfere tame i svjetlosti, izložba posjetiteljima približava ljepote podmorja, važnost mora i oceana te ističe kako je znanje o moru suština prirodoznanstvene pismenosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER