„Zajedno protiv morskog otpada“: Održana akcija čišćenja obale i podmorja otoka Silbe

Projekt „Zajedno protiv morskog otpada“ i ove godine ima sjajne rezultate

Ususret novom ljetu, tvrtke Henkel i Kaufland su s Društvom istraživača mora 20.000 milja očistili obalu i podmorje otoka Silbe te tako drugu godinu zaredom poslali glasnu poruku da samo zajedno možemo učiniti nešto protiv morskog otpada.

Proteklog vikenda, kada se ujedno obilježavao Dan planeta Zemlje, odrađene su akcije čišćenja obale na sjeveroistočnoj strani Silbe uz uvalu Drage te akcija čišćenja podmorja na zapadnoj strani otoka na području lokalne lučice te glavnog pristališta za brodove na području Žalića. 

„Ove lokacije smo odabrali jer su poznate po naplavinama otpada iz mora. To je, nažalost, konstantna pojava, posebice nakon snažnih razdoblja bure koja prouzrokuje valove koji na obalu naplave raznorazne oblike otpada, ponajviše plastičnog.“ – objasnila je Barbara Čolić, dopredsjednica udruge Društva istraživača mora, koji su zajedničkim snagama s udrugom Aurelia i lokalnom zajednicom otoka Silbe još jednom napravili ogroman posao.

Desetak mladih volontera, studenata Sveučilišta u Zadru te desetak predstavnika lokalne zajednice prikupilo je iznimno velike količine  – 10 kubika, pretežito plastike na području obale kod Drage te u podmorju kod lokalne lučice i glavnog trajektnog pristaništa oko kubik otpada, uglavnom guma i ostataka metalnih konstrukcija kao i sveprisutne plastike. S ovim brojkama, jedno je jasno - ovaj projekt koji je započeo prošle godine na otoku Ižu ima veliku budućnost.

  • Akcija čišćenja podmorja održana je na zapadnoj strani Silbe, na području lokalne lučice te glavnog pristališta za brodove na području Žalića.

Nakon prodajne akcije u poslovnicama Kauflanda u kojim su, od 15. siječnja od 28. veljače, sudjelovali svi kupci Fa i Schauma proizvoda, stiglo je ovo veliko finale projekta.

„Dobro poznati projekt Društva 20 000 milja već se može pohvaliti uspješnim čišćenjem lokalnih lučica od otpada na otocima Olib, Silba i Ist, a nakon prošlogodišnjeg zajedničkog projekta u kojem smo čistili Iž, postalo nam je jasno da se njihovim akcijama ne uklanja samo otpad već se i educira otočane o opasnostima koje prijete od otpada u moru. Ovom nacionalom akcijom koju smo pokrenuli zajedno s  Kauflandom, educiralo se i građane o količinama otpada koje više nisu nezamjetne.“ – izjavila je Marijana Jakoliš Mazanek, menadžerica održivosti tvrtke Henkel.

Društvo istraživača mora 20 000 milja okuplja ambiciozne, svestrane i kreativne istraživače čiji je primarni interes područje biologije mora.

Članovi Društva imaju bogato iskustvo u organiziranju i provođenju projekata, u stručnom i u organizacijskom smislu stoga ne čudi da su i ove godine rezultati dvodnevnog čišćenja sjajni.

Zahvaljujući ekološkoj akciji „Zajedno protiv morskog otpada“, Silba će sada biti ljepša i čišća. Iako malen otok u zadarskom arhipelagu koji slovi kao miran, gotovo meditativan otok, gdje nema ni jednog automobila, otpad koji dolazi s mora nije ga zaobišao.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmorja

Tijekom proteklog vikenda brojni Vodičani i njihovi posjetitelji imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju na vodičkoj rivi u sklopu projekta „Pogled u plavo“. U organizaciji ŠRK Mali porat Vodice i uz potporu Turističke zajednice grada Vodica organizirana je i akcija čišćenja podmorja vodičkog malog i velikog porta.

Sjajni rezultati volonterske akcije čišćenja podmorja „Zajedno protiv morskog otpada“

U sklopu projekta „Čiste luke, čisto more“, Henkel i Kaufland su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odlučili napraviti nešto dobro za Jadransko more. Ususret novoj sezoni ljetovanja, s Društvom istraživača mora 20.000 milja, očistili su podmorje uvale u Velom Ižu i poslali glasnu poruku da samo zajedno možemo učiniti nešto protiv morskog otpada.

Silba – Zajedno protiv morskog otpada!

Aktivno provedite produženi vikend na otoku Silbi i uključite se u program ispunjen aktivnostima koje za cilj imaju zaštitu okoliša i ovog zelenog bisera Jadrana!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER