Sali: Izložba „Morski put“ održava se u sklopu projekta „Misli (na) plavo“

Izložba „Morski put“ održat će se u Salima na Dugom otoku u subotu 29. travnja 2023. od 19:00 do 23:00 sata

Edukativna izložba „Morski put“ posvećena je moru, njegovom utjecaju na ljude i njegovom utjecaju na nas, i to bez obzira koliko mu blizu ili daleko bili. Pomoću prilagođene rasvjete te sugestivne atmosfere tame i svjetlosti, izložba posjetiteljima približava ljepote podmorja, važnost mora i oceana te ističe kako je znanje o moru suština prirodoznanstvene pismenosti.

Izložba se sastoji od dvadesetak fotografija kojima se također prikazuju prizori izravnih i neizravnih ugroza mora i morskog ekosustava, posebice s naglaskom na antropogene pritiske. Važan segment izložbe su popratne edukativne priče pridružene svakoj autorskoj fotografiji koja na inovativan način približava tematiku, popularizira STEM te uključuje aspekte STEAM-a (koji uključuje Art ili umjetnost).

Ova izložba organizira se u sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i kako mi na njega“ koji prijavljen na poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a.“ Glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta OCD-ova nositelja i partnera za provedbu edukativnih programa u području popularizacije STEM područja kroz prizmu „znanja o moru“ uz paralelni razvoj i provedbu edukativnih sadržaja za djecu, mlade i opću populaciju. Projekt ukupnog proračuna u visini od 157 055 eura s  85 % bespovratnih sredstava (133 97 eura) sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok se preostalih 15 % sredstava osigurava iz Državnog proračuna RH. Nositelj je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba Environment Art.

Izložba je dio edukativnog projekta „Misli (na) plavo“ te je već obišla nekoliko hrvatskih gradova i oduševila posjetitelje u Gospiću, Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci, Belom Manastiru, Našicama, Kninu, Ozlju i Petrinji.

U sklopu projekta u mjesnoj Osnovnoj školi Petar Lorini su održane i edukativne radionice za učenike.

VEZANE VIJESTI

Meteorološki tsunamiji uzrokuju „pjevanje mora“ i poremećaje u jonosferi

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s NASA Jet Propulsion Laboratorija u Pasadeni (SAD), a u kojem je sudjelovao i dr. sc. Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), otkriva da meteorološki tsunamiji ne utječu samo na oceane, već ostavljaju trag i u Zemljinoj atmosferi, i to u obliku akustično-težinskih valova koje u atmosferu odašilju meteorološki tsunamiji, uzrokujući time poremećaje u gustoći elektrona.

Silba – Zajedno protiv morskog otpada!

Aktivno provedite produženi vikend na otoku Silbi i uključite se u program ispunjen aktivnostima koje za cilj imaju zaštitu okoliša i ovog zelenog bisera Jadrana!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER