Kada se mora zagrijavaju dupini imaju manje mladih

Prema novim istraživanjima, klimatske promjene mogu imati dalekosežnije posljedice za očuvanje morskih sisavaca nego što se to ranije pretpostavljalo

U zaljevu Shark Bay u zapadnoj Australiji početkom 2011. godine toplinski val uzrokovao je porast temperature vode na više od četiri stupnja iznad godišnjeg prosjeka. U dužem razdoblju to je uzrokovalo i znatan gubitak morske trave koja je u ovom obalnom području, upisanom na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine, vrlo značajna za cijeli ekosustav zaljeva.

Znanstvenici su istraživali kako je ova šteta u okolišu utjecala na opstanak i razmnožavanje dupina korištenjem dugoročnih podataka o stotinama ovih životinja prikupljenih tijekom desetogodišnjeg razdoblja od 2007. do 2017. godine.

„Opseg negativnog utjecaja toplinskog vala nas je iznenadio“, rekla je glavna autorica Sonja Wild, bivša doktorandica na Sveučilištu u Leedsu. „Posebno je neobično da se reproduktivni uspjeh ženki nije vratio na normalnu razinu, čak ni nakon šest godina.“

Ženka dupina sa svojim mladim / Foto: Sonja Wild

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja ovog fenomena, na primjer zanemarivanje mladih, njihova povećana smrtnost, odgođena spolna zrelost ili kombinacija svega navedenog, ali istraživači ih još nisu mogli detaljno istražiti.

Zanimljivo je da toplinski val nije imao isti učinak na sve skupine dupina. Dupini koji koriste spužve kao alat – naučenu tehniku hranjenja koja im pomaže pri pronalaženju hrane u dubokim vodama, nisu bili toliko pogođeni kao oni koji ne koriste tu tehniku.

„No ipak, naše istraživanje izaziva zabrinutost da bi takvi iznenadni događaji mogli imati vrlo negativne dugoročne učinke čak i u skupinama morskih sisavaca za koje se zna da se obično dobro prilagođavaju novim uvjetima okoliša“, dodala je Wild.

Foto: Simon J Allen, Shark Bay Dolphin Research Alliance

Istraživači su tako po prvi put pokazali da morski toplinski valovi ne utječu samo na organizme na nižim razinama prehrambenog lanca, već također mogu imati značajne dugoročne posljedice za životinje na vrhu - kao što su dupini.

„Morski toplinski valovi vjerojatno će se sve češće pojavljivati u budućnosti zbog klimatskih promjena“, kazao je voditelj istraživanja Michael Krützen, profesor na Odjelu za antropologiju Sveučilišta u Zürichu. „To je zabrinjavajuće ne samo za dugoročne izglede morskih sisavaca, nego i za cijeli oceanski ekosustav.“

Istraživanje je objavljeno u časopisu Current Biology, a podržali su ga Švicarska nacionalna zaklada za znanost, Nacionalno geografsko društvo, Fondacija za istraživanje i spašavanje SeaWorld, Zaklada W.V. Scott i Zaklada A. Schultz.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Beč izdvaja osam milijuna eura za sadnju novih stabala!

Na području grada Beča ima oko 480.000 stabala, no sve zelenija austrijska metropola, koja se odlučno bori protiv klimatskih promjena, želi ih još više! Onečišćenje zraka je posebno izraženo u velikim gradovima, stoga se bečka gradska uprava odlučila na sadnju velikog broja novih stabala te će za tu namjenu, kao i za održavanje postojećeg zelenila, u 2019. i 2020. godini izdvojiti čak osam milijuna eura.

Svjetski riblji fond smanjuje se uslijed zagrijavanja oceana

Revolucionarno istraživanje provedeno na Sveučilištu Rutgers navodi da u svjetskoj ribarskoj industriji radi ili o ribi kao glavnom izvoru hrane ovisi više od 56 milijuna ljudi, no riblji fond sve više ugrožavaju klimatske promjene.

Globalna rekonstrukcija skladištenja i prijenosa topline u oceanima

Oceani apsorbiraju 90 posto energije klimatskih promjena, što uvelike utječe na otapanje ledenog pokrova, a time i na podizanje razine mora. Novo istraživanje britanskih znanstvenika otkriva izuzetno veliko zagrijavanje oceana tijekom zadnjih 150 godina. Mjerenja temperature površine oceana nekada i danas pomažu pri točnijim procjenama budućih događanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER