Ryanair je novi „ugljen“

Ryanair je prva zrakoplovna tvrtka uvrštena u deset najvećih onečišćivača u EU

Ryanair je prema podacima Europske komisije prošle godine postao jedan od deset najvećih onečišćivača u Europi, i to kao prva zrakoplovna tvrtka u društvu ostalih devet najvećih koji upravljaju termoelektranama na ugljen.

Podaci koje je prikupila grupa istraživača iz Europske federacije za prijevoz i okoliš iz Bruxellesa – poznatije kao Transport & Environment (T&E), pokazuju da je Ryanair 2018. godine emitirao 9,9 megatona CO2, što je ovu niskotarifnu zrakoplovnu tvrtku učinilo desetim najvećim onečišćivačem okoliša u EU.

Devet termoelektrana na ugljen – od kojih je čak sedam iz Njemačke, čine ostatak „desetorice najvećih“. Najveći emiter ipak je poljska elektrana Belchatow - druga najveća svjetska elektrana na fosilna goriva, i to s 38,2 megatona CO2 u 2018. godini. Osmo mjesto s 10,5 megatona CO2 zauzela je bugarska elektrana Maritsa Iztok, inače najveći kompleks termoelektrana  u jugoistočnoj Europi.

U T&E također naglašavaju da su emisije zračnih prijevoznika u značajnom porastu (+4,9 % u 2018. i +26,3 % u posljednjih pet godina), dok su one iz drugih sektora trgovine emisijama u padu (-3,9 % prošle godine). Irski zračni prijevoznik premašio je ove brojke porastom svojih emisija od 6,9 % u 2018. i 49 % u posljednjih pet godina.

Za Andrewa Murphyja iz T&E, „kada je u pitanju klima, Ryanair je novi ugljen.“ Također je izrazio žaljenje što zrakoplovne tvrtke ne plaćaju porez na gorivo ili PDV na svoje karte.

„Zračni prijevoz predstavlja najveći europski klimatski neuspjeh. Najgore što možemo učiniti kako bismo odgovorili na ovaj problem je staviti sve nade u sustav kompenzacije koji zrakoplovnim tvrtkama daje dozvolu za neograničen rast. No, to je upravo ono što su zrakoplovne tvrtke 'skuhale' u UN-ovoj zrakoplovnoj agenciji kojom ipak dominira industrija. Došlo je vrijeme i za velike promjene u europskoj zrakoplovnoj politici“, dodao je Andrew Murphy.

U Ryanairovom priopćenju stoji kako je to pak „najzelenija i najčišća zrakoplovna tvrtka u Europi.“ Također tvrdi se kako „Ryanairovi avioni ostvaruju najniže emisije CO2 po kilometru nego bilo koja druga zrakoplovna tvrtka.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Turizam postaje sve veća prijetnja okolišu

Ugljični otisak turističke industrije je zastrašujuć! Najnovije istraživanje otkriva kako turizam nije samo dobar posao značajan za mnoga gospodarstva svijeta (pa i naše), već i industrija koja proizvodi čak 8 % globalnih emisija stakleničkih plinova čime značajno utječe na klimatske promjene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER