Održana konferencija o budućnosti plavog planeta

U Bruxellesu održana konferencija na visokoj razini o oceanima

Jučer je u Europskom parlamentu u suradnji s Komisijom održana konferencija na visokoj razini koja je okupila političke vođe, istraživače i stručnjake kako bi raspravljali o budućnosti oceana.

Oceani su od ključne važnosti za Europsku uniju i cijeli svijet. Čisti oceani dom su bogate biološke raznolikosti, djeluju kao regulatori klime, nude sigurnost hrane i doprinose europskom gospodarstvu s prometom od 566 milijardi eura, osiguravajući radna mjesta za gotovo 3,5 milijuna ljudi.

Međutim, oceani su pod sve većim pritiskom zbog prekomjernog ribolova, obalne eutrofikacije, morskog otpada i klimatskih promjena. Kako bi se krhki morski ekosustavi očuvali potrebno je održivo upravljanje.

„Europski parlament želi odmah dati odgovor milijunima mladih ljudi koji su izašli na ulice kako bi privukli pozornost na klimatske promjene. Mi smo s vama. Europski parlament je na čelu borbe za naš planet. Suočavamo se s krizom koja će imati povijesne, društvene, ekonomske, političke i ekološke posljedice. Naša institucija vjeruje da su gospodarski prosperitet, globalna industrijska konkurentnost i klimatska politika komplementarni. Ne možemo nastaviti eksploatirati i zagađivati naše oceane te smo se borili da njihovu zaštitu i korištenje uključimo u UN-ove milenijske razvojne ciljeve.“ – izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani prije same konferencije.

„Do 2050. godine plastični će otpad nadmašiti količinu ribe u našim oceanima. Stoga je politika nulte tolerancije protiv morskog plastičnog onečišćenja ključna i zato je Europski parlament glasao za zabranu plastike za jednokratnu uporabu. Korištenje alternativa znači čišće oceane i milijarde eura uštede“, dodao je Tajani.

Panel diskusije pokrivale su tri teme: globalno upravljanje oceanima, održiva plava ekonomija i zdravi i čisti oceani do 2030.

Tijek konferencije možete pogledati u priloženom videu.

  • Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Život ispod vode: za ljude i planet

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Europski izbori 2019.

Pokrenuta je nova internetska stranica koja objašnjava postupke glasovanja u članicama EU. Parlament obilježava Dan sjećanja na holokaust, raspravlja o promjenama svojih internih propisa i ažurira pravni okvir imena domene .eu. Ujedno, finski premijer dijeli svoje mišljenje o budućnosti Europe, a zastupnici ponovo razmatraju narušavanje prava i sloboda u Mađarskoj.

Ljudski utjecaj uzrokovao drastično smanjenje oceanske divljine

Vodom je prekriveno oko 71 posto Zemljine površine te se upravo zbog tog plavetnila Zemlja često naziva „plavim planetom“. Već i prije utjecaja klimatskih promjena, čovječanstvo je svojim aktivnostima degradiralo čak oko šest sedmina „plavog planeta“ uzrokujući tako smanjenje oceanske bioraznolikosti.

Eurobarometar 2018.: rekordna potpora EU

Podrška Europi najviša je u 35 godina jer 67 % građana vjeruje da njihova zemlja ima koristi od članstva u EU i po prvi puta u posljednjih 10 godina većina njih smatra da se njihov glas u Europi čuje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER