Anketa za potrebe energetske tranzicije hrvatskih otoka

Sudjelujte u anketi otočnih potreba!

Tajništvo za čistu energiju EU otoka razvilo je kratak upitnik kako bi svoje savjetodavne i stručne usluge prilagodilo stvarnim otočnim potrebama i odgovorilo na konkretne otočne izazove.

Osim direktne podrške timovima energetske tranzicije na 26 odabranih EU otoka, Tajništvo će u narednom periodu kroz različite aktivnosti – putem radionica, webinara, izrada vodiča i sl., osigurati odgovarajuću podršku usklađenu s lokalnim potrebama i temeljenu na pristupu „odozdo prema gore”.

Pokret otoka kao mreža otočana u Hrvatskoj želi omogućiti što bolju kvalitetu odgovora, kao i što veći broj sudionika ankete jer će njeni rezultati pomoći pri kreiranju budućih politika za razvoj energetske tranzicije na otocima.

Diseminacijom anketnog upitnika Tajništvo za čistu energiju EU otoka želi ispitati potrebe otočana diljem Europe kako bi pronašli metode pristupa procesu tranzicije otoka. S obzirom na to da su se među 26 izabranih otoka na natječaju Tajništva našle čak četiri hrvatske otočke zajednice: Cresko-lošinjski arhipelag te Brač, Hvar i Korčula, čime započinje energetska tranzicija jadranskih otoka, u Pokretu otoka smatraju kako je jako bitno pomoći Tajništvu za kvalitetnu buduću suradnju.

 

Anketni upitnik na hrvatskom jeziku možete pronaći OVDJE, a rok za ispunjavanje je 25. ožujka 2019. godine.

 

Za ispunjavanje upitnika potrebno je uložiti najviše 15 minuta, a dostupan je na različitim jezicima (engleskom, grčkom, hrvatskom, španjolskom, katalonskom, švedskom i talijanskom).

S obzirom da je jako važno pružiti što više odgovora različitih otočnih dionika koji djeluju u području lokalnih samouprava, poduzetništva, obrazovnih institucija i/ili građanskih inicijativa, pomognite da ovaj upitnik i poziv za ispunjavanje anketnog upitnika proslijedite na što više adresa te tako doprinesete konačnoj kvaliteti rezultata i budućih aktivnosti Tajništva za čistu energiju EU otoka.

Pokret otoka / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Počinje energetska tranzicija 10 hrvatskih otoka!

Europska komisija pokreće proces energetske tranzicije EU otoka kako bi im se pružila potpora da postanu samodostatniji, uspješniji i održiviji. Nakon već ranije odabranog Cresko-lošinjskog otočja, na natječaj koje je raspisalo Tajništvo za otoke Europske unije pri Europskoj komisiji, odabrano je 26 europskih otoka, a među njima tri hrvatska, koja će sljedećih godinu dana razvijati plan energetske tranzicije.

Zelena tranzicija danskog otoka Samsø prava je priča o uspjehu

Mali danski otok Samsø u potpunosti napušta fosilna goriva ostvarivanjem ambicioznih ciljeva korištenja energije iz obnovljivih izvora, a lokalnom stanovništvu pritom osigurava sudjelovanje u odlučivanju, upravljanju i vlasništvu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER