Radionica o energetskoj tranziciji namijenjena otočanima

Provedbom energetske tranzicije uz podršku Tajništva EK za otoke i naši će otoci postati samodostatniji, uspješniji i održiviji

Radionica će sudionicima kroz različite modele prezentacija i rasprava omogućiti kreiranje zajedničke vizije i pružiti smjernice za izradu strategije energetske tranzicije.

Dvodnevna radionica Tajništva za čistu energiju na europskim otocima održat će se će 8. i 9. ožujka 2019. godine na otoku Lošinju te će uključivati brojne otočne dionike iz različitih područja djelovanja s cijelog Cresko-lošinjskog arhipelaga.

Ovaj se događaj organizira u sklopu planiranih aktivnosti inicijative Čista energija za EU otoke koju provodi Tajništvo za otoke pri Europskoj komisiji. Suorganizatori dvodnevnog događanja su Grad Mali Lošinj, Grad Cres, Otočna razvojna agencija OTRA te LAG Kvarnerski otoci. Dvodnevno događanje na Lošinju prvo je u nizu događanja koje će Tajništvo za otoke u narednih godinu dana organizirati na Europskim otocima s naglaskom na otoke koji su službeno ušli u program podrške.

Prvi je dan otvoren za javnost te će svi zainteresirani moći saznati zašto nam je energetska tranzicija uopće potrebna, kako se građani mogu uključiti u proces tranzicije te što donosi suradnja s Tajništvom za otoke u narednom periodu.

Drugi dan radionice ima za cilj okupiti sve relevantne otočne dionike čije je sudjelovanje neophodno kako bi se kvalitetno planirala i provela energetska tranzicija Cresko-lošinjskog arhipelaga. No, osim dionika otoka domaćina na Lošinju radionici će se pridružiti i predstavnici otoka Brača, Korčule i Hvara.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na subotnjem dijelu programa trebaju se potvrditi svoje sudjelovanje ispunjavanjem obrasca i to najkasnije danas, dana 7. ožujka 2019. jer je broj mjesta ograničen.

Nakon što je Cresko-lošinjski arhipelag izabran za pilot projekt izrade tranzicijskog plana, dodatno su odabrana još tri hrvatska otoka za podršku Tajništva za otoke, i to Korčula, Brač i Hvar, čiji će predstavnici u narednom periodu izraditi svoje tranzicijske planove. Namjera je, stoga, ovom dvodnevnom radionicom okupiti sve relevatne lokalne dionike kako bi se pokrenula njihova zajednička suradnja, osigurala međuotočka podrška i sudjelovanje predstavnika sva četiri područja društva – lokalne samouprave, poduzetnika, građanskih organizacija i obrazovnih institucija. Naime, sukladno programu rada Tajništva za otoke sudjelovanje svih otočnih dionika neophodno je za uspješnu provedbu energetske tranzicije.

Procesom energetske tranzicije upravljat će lokalne zajednice pomoću oformljenih timova koji će aktivno sudjelovati u procesu izrade. Uloga Tajništva za otoke jest pružiti stručnu podršku prilikom raspisivanja Programa energetske tranzicije (Clean Energy Transition Agendas) za 26 europskih otoka. Sudionici će imati priliku promišljati o klimatskim promjenama, tranziciji čiste energije, financijskim rješenjima i inovativnim tehnologijama.

Pokret otoka / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Freiburgu postavljen prvi solarni parklet

Ulični namještaj postavljen na ukinutim parkirališnim mjestima sada se u njemačkom sveučilišnom gradu Freiburgu koristi za proizvodnju solarne energije.

Anketa za potrebe energetske tranzicije hrvatskih otoka

Tajništvo za čistu energiju EU otoka razvilo je kratak upitnik kako bi svoje savjetodavne i stručne usluge prilagodilo stvarnim otočnim potrebama i odgovorilo na konkretne otočne izazove.

Čista energija za europske otoke

Šest europskih otoka objavilo je u srijedu strategije tranzicije na čistu energiju, čineći tako velik korak prema dekarbonizaciji svojih energetskih sustava s jakim naglaskom na angažman građana.

Počinje energetska tranzicija 10 hrvatskih otoka!

Europska komisija pokreće proces energetske tranzicije EU otoka kako bi im se pružila potpora da postanu samodostatniji, uspješniji i održiviji. Nakon već ranije odabranog Cresko-lošinjskog otočja, na natječaj koje je raspisalo Tajništvo za otoke Europske unije pri Europskoj komisiji, odabrano je 26 europskih otoka, a među njima tri hrvatska, koja će sljedećih godinu dana razvijati plan energetske tranzicije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER