Tematska sjednica o Piškornici u Koprivnici

Skupština Podravsko-križevačke županije o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom

Za utorak 7. studenog u Koprivnici je sazvana tematska sjednica Županijske skupštine sa samo jednom točkom dnevnog reda

Prije same sjednice županijski vijećnici će obići sanacijsko odlagalište Piškornica kraj Koprivničkog Ivanca, a proteklih dana je u tom mjestu bilo dosta burno zbog informacija o namjeri gradnje energane u skolopu budućeg regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Piškornica d.o.o. je  općini dostavila pismo namjere za kupnju parcele na kojoj bi se energana gradila, a građani su prosvjedovali protiv gradnje „spalionice“. Održana je i sjednica Općinskog vijeća Koprivničkog Ivanca na kojoj je direktor Piškornice d.o.o. Mladen Jozinović objasnio da se ne radi o spalionici, a potom je najavio da se odustaje od kupnje terena.

– Odustajemo od gradnje u zoni Koprivnički Ivanec. Bili smo spremni kupiti i više zemljišta, pet hektara ako treba. To je bio projekt budućnosti koji se ne bi trebao graditi sutra, već u idućih pet godina. Mi ćemo energanu graditi negdje drugdje, a više o svemu reći ću na sjednici Županijske skupštine 7. studenog – rekao je tada Jozinović.

Lokacija Piškornica veličine 45 hektara je inače državnim Planom o gospodarenju otpadom predviđeno za gradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom za Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju koje su zajedno s općinom Koprivnički Ivanec još 2009. godine osnovali tvrtku Piškornica d.o.o. Na toj je lokaciji odlagalište na koje se već pedesetak godina baca smeće, a sad je uređeno odlagalište. Da bi se zadovoljili europski kriteriji za dobivanje sredstava za gradnju regionalnog centra osnovana je tvrtka kćer koja se zove Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. u stopostotnom vlasništvu Piškornice d.o.o. Odlagalište Piškornica sada ima okolišnu dozvolu i radit će do otvaranja Centra.

Nedavno je od Ministarstva zaštite okoliša zatraženo proširenje plohe za uređenje odlagališta, u skladu s projektom koji je izrađen još 2004. goodine. No to je u javnosti shvaćeno da se ne ide u gradnju centra već spalionce otpada te da će se samo povećavati količina otpada dovezena iz drugih županija. 

ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Zelenom čistkom za čišći i ljepši okoliš

Grad Koprivnica i Općina Koprivnički Ivanec u suradnji s Hrvatskim šumama, Udrugom Zelena Piškornica i tvrtkom Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. i ove godine sudjeluju u akciji „Zelena čistka“ koja se se održava u subotu, dana 14. travnja 2018. godine.

Mladen Jozinović: Centri za gospodarenje otpadom kasne, moguće je plaćanje penala

Imamo samo dva izgrađena centra izgrađeni sredstvima IPA-e. To su Kaštijun kod Pule te Marišćina koja je za Primorsko-goransku županiju, ali još nemaju uporabne dozvole. Znači, nisu još u punom kapacitetu. Za centar Biljane Donje koji je za Zadarsku županiju i dio Ličko-senjske u postupku je ponavljanje javne nabave. Šibenski centar Bikarac je u raznim fazama gradnje, dakle u postupku realizacije, a splitski Karepovac je samo smetlište, ne uređeni deponij. Za Split je jedino rješenje Lećevica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER