Naši talijanski susjedi zatvaraju sve termoelektrane na ugljen

Italija bez ugljena

Talijanski ministar industrije predložio je da se do 2025. godine postepeno zatvore sve termoelektrane na ugljen, što je u skladu sa smanjivanjem korištenja ugljena u zemljama Europske unije i napuštanju fosilnih goriva.​

Talijanski ministar industrije Carlo Calenda predložio je plan postepenog zatvaranja termoelektrana na ugljen do 2025. godine. Ovaj plan dio je nove talijanske energetske strategije prema kojoj će do 2030. godine 27 posto ukupne potrošnje energije biti podmireno iz obnovljivih izvora.

Pri ostvarenju plana talijanska vlada će se savjetovati s Terna Grupom, tvrtkom koja održava nacionalnu mrežu električne energije, od koje je zatraženo da identificira potrebnu infrastrukturu kako bi plan bio djelotvoran. Istovremeno najveća talijanska energetska kompanija Enel već je najavila kako obustavlja ulaganja u nove elektrane na ugljen.

Nova energetska strategija za talijanske građane također predviđa poticaje za prijelaz na vozila koja se koriste alternativnim gorivima. Iako je prijedlog još uvijek u raspravi, očekuje se njegovo usvajanje do kraja studenog.

Odluka talijanske vlade da potpuno prestane koristiti ugljen za proizvodnju električne energije uslijedila je nakon sličnih planova drugih zemalja Europske unije, a priopćena je uoči klimatskih pregovora Ujedinjenih naroda u Bonnu, najavljenih tijekom ovog mjeseca. Nizozemska će tako sve svoje elektrane na ugljen zatvoriti do 2030. godine, a Francuska je najavila još agresivniji plan s ciljem da to učini do 2023. godine.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) iz 2016, u Italiji se 15% električne energije dobiva iz ugljena, 42% iz plina, a 39% iz obnovljivih izvora. U zemljama članicama Agencije obnovljivi izvori u prosjeku osiguravaju 24 posto električne struje.

Osim Grčke i Poljske, energetske kompanije 26 zemalja članica EU potpisale su u travnju 2017. inicijativu kojom potvrđuju kako poslije 2020. godine više neće graditi nove termoelektrane.

U međuvremenu, Indija je već zatvorila 37 rudnika ugljena, a Kina je u procesu zatvaranja starijih elektrana na ugljen i njihove zamjene objektima koji proizvode manje štetne emisije.

Nedostaci ugljena dobro su poznati, a osim što doprinosi problemu onečišćenju zraka koji svake godine ubija veliki broj ljudi, postoje izračuni prema kojima je u ovom trenutku njegovo korištenje ekonomski manje opravdano od obnovljivih izvora energije.

Korištenje ugljena je zasigurno na svom kraju i to je dobra vijest za svakoga tko cijeni čist zrak.

VEZANE VIJESTI

Nadomak Hrvatske planira se izgradnja termoelektrane na ugljen

Izgradnja termoelektrane na lokalitetu rudnika smeđeg ugljena Kamengrad u bosanskohercegovačkoj općini Sanski Most, jedan je od strateških energetskih projekata Vlade FBiH, a za njega su se zainteresirali kineski investitori.

Energetska tranzicija Europe dobro napreduje

Drugo izvješće o stanju energetske unije, objavljeno dana 1. veljače 2017., pokazuje da su u Europi u tijeku modernizacija gospodarstva Europske unije i prelazak na niskougljično gospodarstvo. Kad je riječ o emisijama stakleničkih plinova, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, Europa je na dobru putu da ostvari svoje ciljeve za 2020. godinu.

Za pet godina očekuje se strelovit porast korištenja baterija

Korištenje obnovljivih izvora energije je u nezaustavljivom usponu: solarne elektrane i vjetroparkovi niču diljem SAD-a, Europe, Kine i Australije, a sve veći broj svjetskih tvrtki planira 100-postotnu opskrbu energijom iz obnovljivih izvora. Usporedno s porastom zanimanja za čistom energijom, podjednako se povećavaju i potrebe za njenim skladištenjem.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER