Presuda za projekt na Srđu: isto rješenje, drugačija presuda

Donesena prvostupanjska, nepravomoćna presuda o prihvatljivosti za okoliš projekta na Srđu

Danas je na Upravnom sudu u Splitu donesena prvostupanjska, nepravomoćna presuda o prihvatljivosti za okoliš projekta na Srđu. Presudom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja Zelene akcije, inicijative građana Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata da se zahvat proglasi neprihvatljivim za okoliš.

„Radi se o nastavljenom postupku povodom rješenja o prihvatljivosti za okoliš iz 2013. godine, a koje je isti sud 2016. godine poništio kao nezakonito.

Nakon presude iz 2016. godine investitor je tužio Republiku Hrvatsku na arbitražnom sudu u Washingtonu tvrdeći da traži odštetu od 500 milijuna eura te je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pod pritiskom arbitraže u rekordnom roku izdalo novo rješenje, gotovo identično poništenom nezakonitom rješenju.

Prva presuda sadržajno je utvrdila da utjecaj na okoliš nije pravilno procjenjen te je naložila ponavljanje postupka. Rješenje koje je sada potvrđeno ovom nepravomoćnom, prvostupanjskom presudom doneseno je bez novog postupka, bez nadopune studije utjecja na okoliš te bez da se uopće sastalo stručno savjetodavno povjerenstvo koje odlučuje o prihvatljivosti zahvata za okoliš.

Očito je zbog čega takvo rješenje smatramo nezakonitim te ćemo, čim dobijemo pisani otpravak ove presude, uložiti žalbu višem sudu.” rekao je Enes Ćerimagić, potpredsjednik Zelene akcije.

„Bez obzira na ovu nepravomoćnu presudu mi ne odustajemo od borbe za zaštitu Srđa i Dubrovnika. Ovaj je projekt udar na kvalitetu života stanovnika Dubrovnika, udar na javna sredstava iz kojih bi se plaćala infrastruktura, a s arbitražnim zahtjevom postao je i udar na javni novac svih građana Hrvatske.

I pravni laik vidi da u ovom sporu nisu zadovoljeni niti pravo niti pravda. Nama je takav ishod neprihvatljiv te ćemo protiv ove presude podnijeti žalbu višem sudu čim se za to ispune uvjeti.

Političari dolaze i odlaze, ali uglavnom ne propuste priliku pogodovati ovom projektu čemu iznimka nije ni trenutni gradonačelnik Franković. U ovoj priči stalna su jedino pogodovanja investitoru i naš otpor ovom štetnom i uporno nametanom projektu. Ovaj će projekt biti rješen kad nešto od to dvoje prestane, a mi ne namjeravamo odustati”, kazao je Đuro Capor, koordinator inicijative građana Srđ je naš.

Božo Benić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik rekao je: „DAD kontinuirano upozorava na nebrojene nepravilnosti u planiranju projekta sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, a u čemu imamo snažnu potporu Udruženja hrvatskih arhitekata i drugih regionalnih društava.

Stoga je za slučaj Srđ još jednom važno ponoviti kako je tu prije svega riječ o pokušaju radikalne amputacije strateške točke grada i namjeri izgradnje golemog stambenog naselja za bogato strano tržište, a sve radi ostvarenja enormnog profita temeljenog na renti Dubrovnika.

Naročito u posljednje vrijeme svjedoci smo eskalacije urbanističkog kaosa u gradu. Dubrovnik stenje pod nedostatkom prostora za svoje potrebe i počeo je sam sebe izjedati, dok je posljednji prostor za širenje i zadovoljenje njegovih potreba blokiran već duže od desetljeća. Dok god projekt na Srđu postoji u ovom obliku on će nastaviti gušiti Dubrovnik. Ova nepravomoćna presuda produžit će tu agoniju, ali ona ne smije biti konačna odluka u ovoj stvari i zbog toga ćemo se na nju žaliti.”

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Zelena akcija protiv privatnih sudova – STOP ISDS

Zelena akcija priključila se europskoj kampanji „STOP ISDS” čiji je cilj zaustavljanje privatnih korporativnih sudova kao paralelnog pravnog sustava za povlaštene.Zelena akcija priključila se europskoj kampanji „STOP ISDS” čiji je cilj zaustavljanje privatnih korporativnih sudova kao paralelnog pravnog sustava za povlaštene.

Deseci tisuća golf loptica na morskom dnu uz kalifornijsku obalu

Američka srednjoškolka je roneći otkrila velik broj loptica za golf na dnu mora u blizini kalifornijskog gradića Carmel-by-the-Sea. Loptice je odmah počela sakupljati te je ovaj novi oblik onečišćenja prijavila istraživaču plastike u oceanima s kojim je potom napravila plan i program rješavanja ovog neobičnog ekološkog problema.

Obnovu Zagreba treba provesti transparentno i pravedno poštujući struku

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike arhitekata, urbanista i povjesničara umjetnosti koji su ga upoznali sa svojim viđenjem obnove Zagreba nakon potresa i primjedbama na predloženi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER