Koštice maslina i avokada kao izvor bioplastike

Može se! Održivi i komercijalizirani načini proizvodnje kvalitetne bioplastike

Nova, zanimljiva te potpuno slučajna i neočekivana otkrića proizvodnje bioplastike iz koštica maslina i avokada zasebno su urodila plodom na dva različita dijela svijeta. Mogućnost pretvaranja ostataka voća u plastiku uvelike bi mogla smanjiti količine plastičnog otpada i štetne utjecaje na okoliš i zdravlje ljudi.

Dva različita istraživačka puta s istim rezultatom

Turska znanstvenica Duygu Yilmaz i kemijski inženjer Scott Munguía iz Meksika, zasebno su otkrili metode pretvorbe koštica voća u biorazgradivu plastiku.

Naime, Yilmaz je osnovala Biolive, tvrtku koja sakuplja odbačene koštice maslina i pretvara ih u bioplastiku, dok Munguíaova tvrtka BioFase koštice avokada pretvara u biorazgradivi pribor za jelo i slamke. Do istih istih rezultata i zaključaka došli su pak posve različitim putem.

Korist i od koštica maslina

Mlada turska znanstvenica Duygu Yilmaz otkrila je nevjerojatan potencijal koštica maslina sasvim slučajno, prilikom promatranja neobične prehrambene navike svog oca. Naime, primijetila je kako njezin otac jede koštice maslina kako bi ublažio bolove u trbuhu. To ju je potaknulo na istraživanje samih koštica maslina kako bi se uvjerila da one neće (negativno) utjecati na očevo zdravlje. Tako je prilikom proučavanja koštica slučajno otkrila da koštice nisu samo dobre za probavu, već da imaju i sličan kemijski sastav kao i plastika.

Foto: biolivearge.com

Ovako dobiveni bioplastični proizvodi u okolišu se raspadaju za godinu dana, za razliku od proizvoda od obične plastike kojoj je potrebno 450 godina kako bi se u potpunosti razgradila. Proizvodi tvrtke Biolive također imaju znatno niži ugljični otisak u usporedbi s konvencionalnom plastikom.

Foto: biolivearge.com

Učinkoviti avokado

S druge strane svijeta, Scott Munguía bio je još student kada je došao do zanimljivog otkrića da se koštica avokada može pretvoriti u bioplastiku. Svjestan da je konvencionalna plastika ogroman problem na svjetskoj razini, Munguía je ispitao različite organske materijale u pokušaju otkrivanja savršene biorazgradive alternative plastici. Nakon godine i pol istraživanja, pronašao je učinkovitu metodu za dobivanje polimera iz koštice avokada koji se lako može oblikovati u različite oblike.

Foto: biofase.com.mx

Munguía je 2013. godine patentirao otkriveni proces i osnovao tvrtku BioFase te je od tada izgradio dva postrojenja koja proizvode biorazgradivi pribor za jelo i slamke iz koštica avokada. Tvrtka svoje gotove proizvode prvenstveno prodaje velikim lancima prehrambenih proizvoda kao što su P.F. Chang's Bistro i Chili's Grill & Bar.

Foto: BiofaseMX / Twitter

BioFase postrojenje Morelia svaki mjesec proizvede 130 tona biorazgradivih plastičnih proizvoda, a u studenom 2018. godine, tvrtka je otvorila još jedno novo postrojenje kapaciteta 700 tona proizvoda mjesečno.

Foto: biofase.com.mx

Yilmaz i Munguía dio su masovnog pokreta poduzetnika koji razvijaju kreativna rješenje za smanjenje plastičnog onečišćenja. Njihove tvrtke predstavljaju nevjerojatan napredak u promjenjivom svjetskom gospodarstvu, gdje će biorazgradivi, reciklirani proizvodi s niskim utjecajem na zdravlje ljudi i okoliš dovesti do čišće i održivije budućnosti.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prodaja plastičnih vrećica u Engleskoj u godinu dana smanjena 59 %

Prodaja jednokratnih plastičnih vrećica u proteklih je pet godina u najvećim trgovačkim lancima smanjena čak 95 %. Čini se da je prodaju uspješno smanjila njihova naplata uvedena u listopadu 2015. godine, jer se u Engleskoj sada u prosjeku godišnje prodaju samo četiri plastične vrećice po osobi, u usporedbi s 10 u 2019. i čak 140 u 2014. godini.

Bioplastika od ljuski rakova za beskonačno recikliranje!

Četiri dizajnera s londonskog Kraljevskog koledža umjetnosti i Imperial koledža razvili su seriju uređaja koji otpadnu morsku hranu pretvaraju u biorazgradivu bioplastiku koja se može beskonačno reciklirati.

Razvija se polimer za beskonačno recikliranje

Alarmatno onečišćenje plastičnim otpadom u svijetu dijelom je i posljedica vrlo malog stupnja njegove ponovne uporabe. Sudija objavljena u srpnju prošle godine u znanstvenom časopisu Science Advances otkrila je kako je od 2015. godine reciklirano svega 9 posto svih plastičnih masa ikada proizvedenih. No, čini se da je otkriven novi plastični materijal koji će se moći beskonačno mnogo puta reciklirati.

Razvijen novi materijal od reciklirane plastike nalik mramoru

Nova nizozemska startup tvrtka razvila je zanimljive nove materijale od reciklirane plastike. Miješanjem plastičnih komada različitih svojstava i boja dobiveni su materijali koji su izgledom i karakteristikama slični mramoru. Dizajneri smatraju kako ovakav materijal ima puno potencijalnih primjena u dizajnu interijera i namještaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER