Razvija se polimer za beskonačno recikliranje

Može li novi materijal kao zamjena za plastiku pomoći pri smanjenju onečišćenja plastičnim otpadom?

Alarmatno onečišćenje plastičnim otpadom u svijetu dijelom je i posljedica vrlo malog stupnja njegove ponovne uporabe. Sudija objavljena u srpnju prošle godine u znanstvenom časopisu Science Advances otkrila je kako je od 2015. godine reciklirano svega 9 posto svih plastičnih masa ikada proizvedenih. No, čini se da je otkriven novi plastični materijal koji će se moći beskonačno mnogo puta reciklirati.

Poznato je da se plastika obično razgrađuje u molekule koje se ne mogu lako preoblikovati u novi plastični materijal ili druge korisne predmete bez provođenja mnogih različitih kemijskih procesa, kako je i navedeno u prošlogodišnjoj studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

Međutim, magazin ScienceNews objavio je u četvrtak vijest kako su istraživači sa Sveučilišta Colorado State University (CSU) razvili potencijalno rješenje problema recikliranja plastičnog otpada.

Detaljno pojašnjenje ovog otkrića donosi Science u svom članku od 27. travnja u kojem predstavlja novi polimer s mnogim istovjetnim karakteristikama koje ima i plastika, a koji se recikliranjem može lakše vratiti u svoje izvorne molekule, bez potrebe za korištenjem toksičnih kemikalija ili kompliciranih laboratorijskih procesa. Science prenosi priopćenje Sveučilišta Colorado State University čiji je laboratorij razvio novi materijal. Eugene Chen, profesor kemije na CSU, tvrdi kako se ovi „polimeri u načelu mogu beskonačno mnogo puta kemijski reciklirati i ponovno koristiti“.

Profesor Eugene Chen sa Sveučilišta Colorado State University

Polimeri su jedna vrsta plastike, izrađena od lanaca ponavljajućih molekula. Novi polimer razvijen u Chenovom laboratoriju ima sve važne karakteristike plastike, a to su snaga, trajnost, lakoća i otpornost na toplinu.

Otkriće novog materijala temelji se na ranijem istraživanju Chenovog laboratorija iz 2015. godine. Taj se polimer mogao proizvesti jedino u komercijalno nepraktičnim hladnim uvjetima, a bio je mekši od plastike, manje toplinski otporan i imao je manju molekularnu težinu.

No, Chen je izjavio kako mu je to istraživanje poslužilo za razvijanje novog materijala koji se može napraviti bez otapala i na sobnim temperaturama, i koji se k tome može lakše industrijski proizvoditi. Također, novi se polimer pomoću katalizatora može lako razgraditi i vratiti u prvobitni oblik za ponovnu uporabu.

No, preostaje još dosta istraživanja na poboljšanju novog materijala prije njegove komercijalne uporabe. Chen je sa svojim timom dobio potporu CSU-a za daljnja istraživanja i pronalaženje još jeftinijih i učinkovitijih procesa za razvoj sličnih polimera, kao i za istraživanje načina kako se mogu proizvesti u većim količinama. Eugene Chen smatra kako se sa svojim timom kreće u pravom smjeru.

„Naš je san da kemijska tehnologija recikliranja polimera zaživi na tržištu“, navodi Chen u priopćenju CSU-a.

Ukoliko Chen i njegov tim uspiju realizirati taj san, njihov rad bi mogao uvelike pomoći pri rješavanju problema onečišćenja plastičnim otpadom. Samo dan prije objave ovog otkrića, više od 40 britanskih tvrtki pristupilo je UK Plastics Pactu, koji između ostalog ima za cilj da plastična ambalaža mora sadržavati minimalno 30 % recikliranog plastičnog otpada u Velikoj Britaniji do 2025. godine.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Reciklirana kora krumpira kao održiva alternativa tradicionalnim materijalima

MDF ploče čest su građevinski materijal vrlo dobrih svojstava, no nakon odbacivanja itekako štete okolišu jer se zbog toksičnih veziva ne mogu reciklirati. Dizajneri iz Londona došli su na ideju kako smanjiti negativne ekološke učinke otpada ovakvih građevinskih materijala, ali i prekomjernog otpada hrane. Razvili su održiv i komercijalno upotrebljiv materijal od otpada krumpira.

Jeftinije organske solarne ćelije konačno spremne za tržište

Organske solarne ćelije relativno su nova tehnologija, a zadnja istraživanja pokazala su značajan napredak u njihovoj učinkovitosti, koja je do sada priječila njihovu komercijalizaciju. Zahvaljujući istraživačima sa Sveučilišta Michigan, novi dizajn organskih solarnih ćelija povećava njihovu učinkovitost na 15 posto, čini ih fleksibilnijima, jeftinijima, a ujedno i komercijalno održivim.

I kontaktne leće predstavljaju prijetnju morskom životu

Prema istraživanju tima Državnog sveučilišta u Arizoni u postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pored svog ostalog plastičnog otpada  dospijevaju i velike količine kontaktnih leća, a u otprilike svaka dva kilograma kanalizacijskog mulja obično se može pronaći jedan par kontaktnih leća.

UBQ tehnologija zbog koje bismo mogli zatvoriti sva odlagališta

Upoznajte izraelsku tvrtku zbog koje bismo odlagališta otpada mogli prepustiti zaboravu. Tvrtka UBQ preradom otpada proizvodi „čudesnu plastiku“ koja se koristi kao materijal za izradu građevinskog materijala, namještaja i predmeta za kućanstvo!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER