Sedam praktičnih savjeta za ekološki prihvatljiviju garderobu

Održivi ormar mnogo je pristupačniji nego što mislite!

Potreba za stalnom kupovinom odjeće dovodi do rastućeg nagomilavanja odjevnih predmeta pri čemu oni stariji komadi često završavaju neadekvatno zbrinuti na odlagalištima. Vrijeme je da takva praksa padne u zaborav i da počnete racionalnije razmišljati o tome kakvu odjeću želite imati u svom ormaru, a uz naše savjete stvaranje ekološki održivije garderobe nikad nije bilo lakše!

Kada je riječ o osiguravanju ekološki prihvatljivih domova, garderoba je stavka koja se vrlo lako zanemari. Međutim, sama odjeća i njena proizvodnja za sobom povlači brojne negativne utjecaje, od društvenih, ekonomskih do okolišnih, a podaci koji na to upozoravaju nisu ništa manje zabrinjavajući. Da bi se sve sintetičke tkanine koje se danas koriste za izradu odjeće potpuno razgradile potrebno je više od 200 godina, a nerijetko se događa da mikrovlakna završavaju u oceanima, a posljedično i u hranidbenim lancima morskih organizama. Modna industrija proizvodi 20 posto svih otpadnih voda, a po količini onečišćujućih tvari koje emitira druga je po veličini u svijetu (prva je naftna industrija). Uz sve to, modna industrija proizvodi 10 posto svih emisija stakleničkih plinova, što je više od ukupnih emisija svih međunarodnih letova i pomorskog prometa u kombinaciji.

 

 

Stoga, što možete učiniti kako biste imali ekološki održiviji ormar? Prije svega, educirajte se. Prije nego što nešto kupite, saznajte zašto to radite i postavite prioritete što točno želite, odnosno kakvu odjeću želite imati u svom ormaru. Približavanje informacijama olakšava donošenje boljih odluka za sebe i okoliš. U nastavku vam donosimo 7 praktičnih savjeta uz koje vaš ormar više neće biti jedino mjesto u domu koje pravila ekološke prihvatljivosti uobičajeno zaobilaze.

1. Podržite etično poslovanje

Ubrzani uspon brze mode doveo je do velike potražnje za jeftinim, trendovskim odjevnim predmetima. Troškovi proizvodnje takve jeftine odjeće naveli su mnoge tvornice da se okrenu jeftinoj radnoj snazi i jeftinijim troškovima izrade odjeće u zemljama u razvoju, što često karakteriziraju opasni radni uvjeti i potplaćenost zaposlenika. Kada kupujete odjeću, obavezno pročitajte etiketu i pogledajte gdje je takva odjeća sašivena i odlučite se za one zemlje gdje su zakoni o radu stroži i regulirani. 

2. Investirajte u kvalitetnije, ekološki prihvatljivije tkanine

Proizvodnja određenih tkanina za sobom povlači brojne negativne utjecaje na okoliš, pa kupovina odjeće od prirodnih materijala poput organskog pamuka, lana ili konoplje može pomoći u ublažavanju takvih utjecaja. Proizvodnja određenih tekstilnih vlakana podrazumijeva korištenje velikih količina vode, ali i kemikalija koje se koriste za uklanjanje štetočina s usjeva koji se koriste kao sirovina za izradu vlakana. Tako, kemikalije vrlo lako mogu prodrijeti u tlo i prirodnu vodoopskrbu. No, ne dobivaju se na isti način sva tekstilna vlakna. Organski pamuk uzgaja se bez sintetičkih gnojiva ili pesticida, konoplja također zahtijeva puno manje pesticida ili gnojiva za rast, a proces izrade lanene posteljine zahtijeva manje vode i energije te je prirodno biorazgradiva.

3. Ne bacajte odjeću

To se čini dovoljno jednostavnim, ali iznenađujuće je koliko komada odjeće svake godine završi u smeću. U 2015. godini je ukupno 10,5 milijuna tona tekstila završilo na odlagalištima, a mnoga od njih su sintetička vlakna koja se ne razgrađuju. Kada vam se omiljeni komad odjeće podere, umjesto da ga bacite, odnesite ga kod krojača ako ga sami ne možete popraviti i tako uštedite novac. Ako se stvarno nečega želite riješiti, napravite dobro djelo i donirajte. Također, odjeću možete pokušati zamijeniti s prijateljima – tako ćete dobiti nove odjevne kombinacije bez da pritom išta završi na odlagalištu.

4. Kupujte vintage odjeću

Kada je u pitanju moda, umjesto trendi radije odaberite bezvremensku odjeću. Kupujte odjeću nosivu tijekom čitave godine, a ne samo za sezonu. Razmišljajte višenamjenski, a što je najvažnije, nemojte misliti da štednja novca znači ograničenje na jeftinu odjeću ili brze modne trendove.

5. Tijekom kupovine razmišljajte racionalno

Prestanite se pitati: trebam li to ili jednostavno samo želim? U tome je velika razlika. Ako stvarno trebate novi komad odjeće za vjenčanje ili drugi poseban događaj, otiđite u kupovinu s namjerom. Ne idite samo u trgovinu bez da kupujete išta specifično, inače ćete definitivno završiti s nečim što vam ne treba. Također, ako kupujete prilagodljiviju odjeću, to će vam pomoći u dugoročnom izboru odjeće za različite prilike te ćete tako imati više izbora i manje nereda zbog kojeg ćete se brinuti u svom ormaru.

6. Vodite brigu o odjeći koju već imate

Korištenje nižih temperatura tijekom pranja odjeće nije samo manje štetno za tkanine, već i za okoliš. Na grijanje odlazi 90 posto energije koja se koristi za pranje rublja te se tako preporučuje izbjegavanje sušenja odjeće u sušilici. Također, kada perete odjeću nastojite napuniti čitavu perilicu za rublje jer tako trošite manje vode i struje, nego kad perete manje količine u polupraznim perilicama. Razmislite o prebacivanju na ekološki prihvatljivije brendove deterdženata i omekšivača. Pazite da birate one koji su biorazgradivi, bez fosfata i napravljeni od biljnih sastojaka. Što je vaša odjeća bolje oblikovana, duže će i trajati.

7. Uradite sami (DIY)

Mnogo je načina kroz koje možete izraziti svoj osobni stil, a ne samo kroz kupnju odjeće. Saznajte kako izraditi vlastite dodatke ili torbe te pretvorite to u zabavan novi hobi ili vještinu za koju nikad niste znali da je imate! Umjesto da bacate staru odjeću, prenamijenite je u nešto novo. Stare majice mogu postati nove krpe za kućanstvo, a mekani materijali poput pamuka mogu se koristiti za izradu jastučnica ili popluna. Na ovom linku pronađite mnoštvo zanimljivih primjera.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Jeste li spremni za budućnost održivije mode?

Ubrzani razvoj modne industrije za sobom povlači brojne negativne društvene, ekonomske i okolišne utjecaje te je stoga nužan razvoj nove održive tekstilne industrije, što svakako zahtijeva novu razinu suradnje i djelovanja. Upravo će ta problematika biti tema četvrtog zasjedanja UN-ove skupštine za okoliš, gdje će se ujedno i predstaviti nova UN-ova inicijativa za održiviju modnu industriju.

H&M se zalaže za održivu modu

Nakon što je španjolski brend Zara iza kojeg stoji jedan od najbogatijih ljudi na svijetu objavio da će do 2025. godine za proizvodnju odjeće koristiti isključivo 100-postotne održive tkanine, švedski high street brend H&M (Hennes & Mauritz) je u Parizu otvorio radionicu u kojoj kupci mogu besplatno prepraviti svoju odjeću.

Burberry prestaje spaljivati neprodanu odjeću

Luksuzni britanski modni brand Burberry potvrdio je da prestaje s praksom spaljivanja neprodane odjeće i ostalih proizvoda, javlja Euronews.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER