Nekonvencionalan nizozemski paviljon za EXPO 2020 u Dubaiju

Nizozemski biotop objedinit će vodu, energiju i hranu na festivalu ljudske genijalnosti!

Na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, nizozemski paviljon krasit će privremeni biotop – zanimljiva kružna klimatska instalacija inspirirana središnjom temom izložbe pod nazivom „Ujedinjenje vode, energije i hrane“.

Od 1. listopada 2020. do 10. travnja 2021. godine u Dubaiju će se održati Svjetska izložba EXPO 2020 na kojemu se uz sudjelovanje 130 država očekuje čak 25 milijuna posjetitelja.

Nizozemski paviljon rezultat je suradnje četiriju arhitektonskih i inženjerskih tvrtki: Expomobilia, V8 Architects, Kossmann.dejong i Witteveen+Bos, a imat će oblik pravokutne kutije s konusnom strukturom u središtu, koja će se sastojati od koncentričnih biljnih pristenova, jasno vidljivih izvana kroz staklenu fasadu. Unutarnji elementi inspirirani su tipičnim ritmom nizozemskog zelenog krajolika te geometrijskim uzorcima i elementima arapske kulture.

V8 Architects

„Unutar paviljona posjetitelji će se upoznati s bogatim nizozemskim iskustvom na području inovativnog prikupljanja vode, energije i hrane. Ovakav kružni, odnosno zatvoreni klimatski koncept stvara svijet u kojem posjetitelji mogu uroniti u tišinu, toplinu, hladnoću, svjetlost, tamu, poljoprivredu i vodu te u kojem mogu otkriti prirodne načine kontrole klime“, navode u tvrtki V8 Architects. Paviljon će biti izgrađen strogo lokalno nabavljenim ili iznajmljenim materijalima koji će po svršetku izložbe biti vraćeni ili prenamijenjeni.

V8 Architects

Paviljon je dio dugoročne suradnje između Nizozemske i zaljevskih zemalja, kojom se nastoji uspostaviti mreža tvrtki, znanstvenih institucija, vladinih i nevladinih organizacija s ciljem omogućavanja samoodrživosti ove regije. Tako zamišljena, instalacija je pravi odraz potencijala nizozemsko-zaljevske suradnje putem uspostave sustava u kojem stanovnici mogu proizvesti vlastitu vodu, energiju i hranu – čak i u pustinjskim uvjetima.

Osim predstavljanja nizozemskih stručnjaka za proizvodnju vode, energije i hrane, paviljon će također sadržavati izložbeni prostor, restoran, dvoranu, VIP salon i trgovinu. Ovaj zanimljiv I inovativan paviljon funkcionirat će i kao mjesto susreta vodećih svjetskih stručnjaka na području održivosti.

Krajem prošle godine objavljeno je kako će izgledati još 15 nacionalnih paviljona, a možete ih vidjeti ovdje.

  • Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od plastičnog otpada do NO2 Recycle dizajnerskih stolica!

Japanski studio Nendo potpisuje dizajn stolica za poznati danski brend namještaja Republic of Fritz Hansen, a za njihovu izradu korišten je reciklirani plastični otpad sakupljen u kućanstvima u srednjoj Europi.

Promatračnica za ptice u potpunom skladu s prirodom

Ljubitelji prirode i ptica u Nizozemskoj odnedavno na raspolaganju imaju novu promatračnicu za ptice izgrađenu u obliku jaja velike čigre, koja je u potpunosti stopljena s prirodom. Modularna konstrukcija promatračnice izrađena je korištenjem prirodnih materijala, čime je njen utjecaj na okoliš minimalan.

Predstavljen dizajn futurističkog eko-grada za Maldive

Kineska arhitektonska tvrtka CAA (Core of Architecture & Art) osvojila je prvu nagradu na natječaju za idejno rješenje gospodarske zone zračne luke na Maldivima. Njihov pobjednički rad „Ocean's Heaven“ objedinjuje glavne značajke tropske kulture i ekosustava oceana te ih korištenjem obnovljivih izvora energije povezuje u dizajnu živog obalnog pojasa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER