Nizozemski EXPO paviljon je fascinantan spoj tehnologije i estetike

Infrastruktura obnovljive energije može biti lijepa i funkcionalna

Nizozemski paviljon na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, inspiriran temom „Ujedinjenje vode, energije i hrane“, krasit će biotop - privremeni kružni ekološki sustav smješten ispod solarnog krova dizajnerice Marjan van Aubel.

Svjetska izložba Expo 2020 Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prvobitno se trebala održati od 20. listopada 2020. do 10. travnja 2021., no zbog pandemije COVID-19 određen je novi termin od 1. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. godine. Tako je do otvorenja izložbe preostalo još 37 dana na kojoj će predstaviti brojne inovativne ideje za očuvanje našeg planeta suočenog s izazovima klimatske i zdravstvene krize.

  • © V8 Architects

Nizozemska na Svjetskoj izložbi sudjeluje s paviljonom koji će zahvaljujući inovativnim tehnologijama objediniti prikupljanje vode s proizvodnjom energije i hrane, a u čijem se središtu ispod višebojnih solarnih panela nalazi zanimljiva vertikalna farma. Za dizajn solarnog krova paviljona zaslužna je nizozemska dizajnerica Marjan van Aubel čiji rad predstavlja fascinantan spoj inovativne tehnologije obnovljivih izvora energije i estetike. U višebojne solarne panele, koji osim za prikupljanje solarne energije služe i kao krovni prozori, ugrađene su lagane, prozirne organske solarne ćelije, a šareni se uzorak prenosi na cijeli prostor paviljona i pridonosi njegovoj atraktivnosti.

  • © Marjan van Aubel Studio

„Ljepota je moćna, a pri dizajniranju krova nizozemskog paviljona na Svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju moja namjera bila je pokazati kako se tehnologija solarne energije može besprijekorno integrirati u prostoru“, kazala je Marjan van Aubel. „Solarni krov posjetiteljima daje osjećaj kao da stoje u golemoj suvremenoj crkvi s prekrasnim odsjajima i različitim nijansama boja.“

Marjan van Aubel je dizajnirala solarni krov s otvorima koji filtriraju svjetlost potrebnu za optimalan rast biljaka, dok višebojni solarni paneli ujedno paviljon napajaju obnovljivom energijom.

  • © Marjan van Aubel Studio

„Moj solarni krov neće samo napajati nizozemski biotop obnovljivom energijom, već će filtrirati sunčevu svjetlost kako bi se osigurao potreban spektar svjetlosti za fotosintezu biljaka“, objasnila je van Aubel.

Nizozemski paviljon, izrađen prema narudžbi nizozemskog ministarstva vanjskih poslova i agencije za poduzetništvo, rezultat je suradnje četiriju arhitektonskih i inženjerskih tvrtki - Expomobilia, V8 Architects, Kossmann.dejong i Witteveen+Bos, a imat će oblik pravokutne kutije s konusnom strukturom u središtu, koja će se sastojati od koncentričnih biljnih prstenova, jasno vidljivih izvana kroz staklenu fasadu. Unutarnji elementi inspirirani su tipičnim ritmom nizozemskog zelenog krajolika, ali i geometrijskim uzorcima te elementima arapske kulture.

  • © V8 Architects

„Unutar paviljona posjetitelji će se upoznati s bogatim nizozemskim iskustvom na području inovativnog prikupljanja vode, energije i hrane. Ovakav kružni, odnosno zatvoreni klimatski koncept stvara svijet u kojem posjetitelji mogu uroniti u tišinu, toplinu, hladnoću, svjetlost, tamu, poljoprivredu i vodu te u kojem mogu otkriti prirodne načine kontrole klime“, navode u tvrtki V8 Architects.

Paviljon je dio dugoročne suradnje između Nizozemske i zaljevskih zemalja, kojom se nastoji uspostaviti mreža tvrtki, znanstvenih institucija, vladinih i nevladinih organizacija s ciljem omogućavanja samoodrživosti ove regije. Tako zamišljena, instalacija je pravi odraz potencijala nizozemsko-zaljevske suradnje putem uspostave sustava u kojem stanovnici mogu proizvesti vlastitu vodu, energiju i hranu – čak i u pustinjskim uvjetima.

  • © V8 Architects

Osim predstavljanja nizozemskih stručnjaka za proizvodnju vode, energije i hrane, paviljon će također sadržavati izložbeni prostor, restoran, dvoranu, VIP salon i trgovinu. Ovaj zanimljivi i inovativni paviljon funkcionirat će i kao mjesto susreta vodećih svjetskih stručnjaka na području održivosti. Osim toga, paviljon je izgrađen od lokalno nabavljenih ili iznajmljenih materijala koji će po svršetku izložbe biti vraćeni ili prenamijenjeni.

Dizajnerica Marjan van Aubel nada se da njen rad ne prezentira isključivo mogućnosti primjene tehnologije solarne energije i inovacije u tom području, već i spoznaju da tehnologija obnovljive energije može ići ruku pod ruku s umjetnošću i estetikom dizajna baziranog na korištenju moiré uzoraka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Belgijski EXPO paviljon: Harmonija u različitosti

Dizajn belgijskog paviljona na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju potpisuju arhitektonske tvrtke ASSAR Architects iz Bruxellesa i Vincent Callebaut Architectures svjetski poznatog belgijskog ekološkog arhitekta Vincenta Callebauta. Površina paviljona prekrivena je s više od 5,5 kilometara drvenih rešetkastih zaslona koji uz bujnu vegetaciju oblikuju njegovo organsko pročelje i daju poseban izgled njegovoj kružnoj konstrukciji.

Nekonvencionalni nizozemski paviljon za EXPO 2020 u Dubaiju

Na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, nizozemski paviljon krasit će privremeni biotop – zanimljiva kružna klimatska instalacija inspirirana središnjom temom izložbe pod nazivom „Ujedinjenje vode, energije i hrane“.

Objavljeni rezultati dizajnerskog natječaja LAGI 2018 Melbourne

Objavljen je pobjednik ovogodišnjeg dizajnerskog natječaja LAGI 2018 u australskom Melbourneu, čiji projekt predstavlja funkcionalno-umjetnički simbol budućnosti i dokazuje kako infrastruktura obnovljive energije može biti i funkcionalna i lijepa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER