Plava karta EU-a za visokokvalificirane radnike

EU Blue Card

Europski parlament podržao je ažuriranje sustava plave karte EU-a čime se žele pojednostaviti procedure i potaknuti visokokvalificirane radnike izvan EU-a koji imaju ponudu za posao da se prijave za program.

Upoznajte Edwina koji radi u startup tvrtki u Berlinu specijaliziranoj za umjetnu inteligenciju. Edwin Lin je u EU došao zahvaljujući plavoj karti EU-a. Ovim se programom omogućava dolazak visokokvalificiranih stranih radnika ako imaju ponudu za posao u EU-u. Prednost plave karte je u tome što su zahtjevi za dolazak u Europu i rad u Europi relativno definirani.

„Nije potrebno prethodno odobrenje savezne agencije za zapošljavanje i stoga se u usporedbi s drugim boravišnim dozvolama proces može ubrzati“, kaže Anna Pilartz, voditeljica odjela ljudskih resursa tvrtke Omnius.

Ažuriranje sustava plave karte podržao je i Europski parlament

Kako bi imali pravo na plavu kartu, podnositelji zahtjeva trebali bi predočiti ugovor o radu u trajanju od najmanje devet mjeseci umjesto sadašnjih 12 te dokazati da su njihove struke visokospecijalizirane, a njihova plaća trebala bi biti između jedne i 1,4 prosječne plaće u zemlji u kojoj podnose zahtjev.

„Mnoge europske zemlje žele više vještina iz drugih zemalja. Imamo starije stanovništvo i imamo potrebu za određenim strukama. I Europska unija ima potrebu za određenim stručnim ljudima koji se mogu seliti iz zemlje u zemlju“, rekao je Claude Moraes, britanski zastupnik iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu.

Nacionalne vlade bi mogle povući plavu kartu ako podnositelji zahtjeva predstavljaju prijetnju sigurnosti ili ako su nezaposleni duže od šest uzastopnih mjeseci. Prije izdavanja karte države EU-a mogu uzeti u obzir i domaće tržište rada, primjerice, visoku nezaposlenost. Parlament se nada da će novi propisi i pojednostavljene procedure uvesti više zemalja u sustav plave karte.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

EU postaje bolje mjesto za rad

Europski parlament će glasovati o novom zakonodavstvu koje će radnicima osigurati jednaka prava i plaću za vrijeme privremenog rada u drugim zemljama EU

Zaštita radnika i poduzeća od nepoštenog tržišnog natjecanja

Europski parlament radi na ažuriranju antidampinških pravila EU. Cilj reforme je bolja zaštita poduzeća i radnih mjesta od državno subvencioniranih stranih poduzeća koja prodaju proizvode ispod tržišne vrijednosti.

Zaštitita prava potrošača u digitalnom svijetu

Europski parlament želi zaštititi prava potrošača u digitalnom svijetu: ukidanje naknada za roaming i inicijativa WIFI4EU primjeri su najnovijih uspjeha. No, pred nama su i dalje izazovi poput skupih međugradskih poziva, elektroničke privatnosti i prenosivosti internetskog sadržaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER