Zaštita potrošača: prodaja robe i digitalnog sadržaja

Upoznajte se sa svojim pravima!

Novim pravilima Europski parlament omogućava lakšu i pravedniju kupovinu robe i digitalnog sadržaja. Promjene uključuju bolju zaštitu kupaca koji kupe proizvod s greškom i posebna pravila za digitalni sadržaj kao što su aplikacije, filmovi i glazba.

Što kupujemo i gdje to kupujemo posljednjih se godina uvelike promijenilo. Zbog toga Europski parlament obnavlja pravila o prodaji robe.

„Dobra vijest i ključni dio ovog zakonodavstva jest da smo izradili europski okvir za sve vrste kupovine svih vrsta proizvoda. I značajno smo povećali prava potrošača koja se odnose na jamstva za te kupovine“, kaže belgijski europarlamentarac Pascal Arimont iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati). 

Ista će se pravila sada primjenjivati u cijeloj Europi bez obzira je li proizvod kupljen kod tradicionalnih trgovaca ili na internetu. Ako je proizvod neispravan, kupci će imati pravo na njegov popravak ili zamjenu. Također, moći će odmah zatražiti popust, a u nekim slučajevima puni povrat novca. A kako sve više stvari koje kupujemo uključuje digitalni sadržaj, kao što su aplikacije, glazba ili filmovi – slična će se pravila primijeniti i na digitalne elemente kupovina.

„Ako vaš iPhone ili digitalna kamera imaju grešku, netko to treba definirati ili pokazati zašto zapravo ne radi dobro. Je li do softvera ili robe? A standardni potrošač to ne može reći“, objašnjava njemačka europarlamentarka Evelyne Gebhardt iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu.

Zato od sada kupci neće trebati dokazivati da je softver ili digitalni element proizvoda imao kvar, i to do jedne godine nakon kupovine, što je dvostruko više od trenutačnih 6 mjeseci. To se pravilo primjenjuje i kada kupci daju podatke u zamjenu za uslugu, kao što je račun na društvenim mrežama. Ova će pravila olakšati kupovinu i prodaju robe i digitalnog sadržaja preko granica i osigurati jednak i pravedan tretman kupaca gdje god se nalazili.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Geoblokiranje i internetska kupnja

VEZANE VIJESTI

Zeleni oporavak i klimatska kriza nisu dovoljno zastupljeni u predizbornoj kampanji

Aktivisti i aktivistkinje Greenpeacea su u utorak navečer pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja zaštite klime i okoliša u središte planiranja oporavka od gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Zaštita potrošača treba biti ista online i offline

Europski parlament traži primjenu istih pravila bez obzira kupuju li potrošači proizvod na internetu ili u lokalnoj trgovini. Cilj je osigurati visoku razinu zaštite potrošača u cijeloj EU

Geoblokiranje i internetska kupnja

Od danas se primjenjuju nova pravila kojima se trgovce na malo obvezuje omogućiti jednak pristup robi i uslugama svugdje unutar Europske unije. Geoblokiranje se unutar EU-a privodi kraju!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER