Općina Blato dijeli vrtne kompostere

Odvajanje biootpada na otoku Korčuli

Korištenjem vrtnih kompostera očekuje se znatno smanjenje količine otpada u spremnicima na javnim površnama jer se procjenjuje kako biotpad čini trećinu kućnog otpada.

Tvrtka EKO d.o.o. je u suradnji s Općinom Blato izvršila nabavku 200 vrtnih kompostera, volumena 280 litara, koji će biti besplatno podijeljeni prethodno prijavljenim korisnicima usluga. Komposteri se mogu preuzeti u prostorijama EKO d.o.o. radnim danom od 8-14 sati.

Foto: Eko d.o.o.

Očekuje se kako će se korištenjem vrtnih kompostera znatno smanjiti količina miješanog komunalnog otpada u spremnicima na javnim površnama, odnosno na odlagalištu Sitnica jer se procjenjuje kako biotpad čini trećinu kućnog otpada.

Foto: Eko d.o.o.

Kako ističu u Općini Blato, biootpad koji se može odlagati u vrtni komoster čine kore i ljuske od voća i povrća, ostaci kruha, ljuske od jaja, talog kave, vrećice od čaja, listovi zelja, lišće s drveća, uvelo cvijeće, zemlja iz lonca za cvijeće, otpalo voće, piljevina, ostaci korova, otkos trave, kosa, dlaka, papirnate maramice i sl.

Općina Blato / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bandić najavio češći odvoz plastike i papira te pojeftinjenje usluge od 1. travnja

Od ovog tjedna zagrebačka Čistoća odvozi plastiku i papir svakog tjedna, a ne dvaput mjesečno kao do sada, a u toj se podružnici Zagrebačkog holdinga uz „blagoslov“ gradonačelnika Bandića sprema nova kadrovska i organizacijska čistka. Naime, Milan Bandić je iznenada šokiran nefunkcioniranjem gradske Čistoće i otkrićem da se Zagreb guši u smeću.

Na Lastovu pokrenuta prva akcija odvajanja otpada

Otočno vijeće Lastova pokrenulo je akciju odvajanja otpada u suradnji s Općinom Lastovo, lokalnim Komunalcem, Parkom prirode Lastovsko otočje i LAG-om 5. Akcija je započela 14. siječnja i trajat će do početka veljače svakog četvrtka i petka od 09:00 do 12:00 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER