Odobrena sredstva za financiranje projekta CGO „Lučino razdolje“

Riječ je o projektu od državnog značaja čiji ukupni prihvatljivi troškovi iznose 408.686.935,00 kuna, od čega je 70,18% osigurano EU sredstvima

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije predviđena je na lokaciji Lučino razdolje na području Općine Dubrovačko primorje, otprilike 1 km zapadno od naselja Trnovica.

Odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike o financiranju projekta „Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje“, Agenciji za gospodarenje otpadom d.o.o. je, kao uspješnom prijavitelju, odobreno 286.809.158,73 kuna, odnosno 70,18 % prihvatljivih projektnih troškova, što predstavlja udio Europske unije u sufinanciranju ukupnih prihvatljivih troškova.

Sredstva su odobrena 23. siječnja 2020. godine u Postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava, a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Specifični cilj 6i1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Vizualizacija: Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. Dubrovačko-neretvanske županije

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. će u roku od 45 dana potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Riječ je o projektu od državnog značaja čiji ukupni prihvatljivi troškovi iznose 408.686.935,00 kuna, od čega je 70,18 % osigurano sredstvima EU-a, 19,82 % osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih deset posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija. Uz gradnju samog centra, projekt obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica  u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli.

Vizualizacija: Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. Dubrovačko-neretvanske županije

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom zajedno s navedenim pretovarnim stanicama te svim  aktivnostima na odvajanju otpada na mjestu nastanka koje moraju provoditi gradovi i općine, treba omogućiti potpunu uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Vizualizacija: Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o. Dubrovačko-neretvanske županije

Podsjećamo, u prosincu prošle godine pokrenuta je aktivnost realizacije prvih terenskih radova vezanih za CGO Lučino razdolje i to temeljem ugovora o rekonstrukciji ceste Trnovica – Čepikuće, vrijedog gotovo devet milijuna kuna. Cesta duljine oko 3,2 km je u nadležnosti Županijske uprave za ceste Dubrovačko-neretvanske županije i nije dio projekta CGO Lučino razdolje, no po završetku rekonstrukcije postat će dvotračna te će omogućiti lakši pristup Trnovici. Financiranje je osigurano iz redovnih izvora prihoda ŽUC-a, a radovi bi trebali biti izvedeni u roku od 12 mjeseci.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Lučino razdolje: U Dubrovniku, ponovno, politika protiv struke i građana

Unatoč katastrofalnim posljedicama izgradnje centara za smeće u Marišćini i Kaštijunu, ministar Ćorić je u petak, 7. veljače, u Dubrovniku potpisao ugovor o financiranju izgradnje Centra za smeće po istom modelu, u Lučinom razdolju u Dubrovačkom primorju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER