Rješavanje morskog otpada ključno je za Dubrovačko-neretvansku županiju

Urbane strategije gospodarenja otpadom u turističkim gradovima

U organizaciji Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA održana je završna prezentacija mjera za upravljanje otpadom nastalih kroz djelovanje projektne Zajednice prakse Dubrovačko-neretvanske županije, u okviru projekta URBAN-WASTE.

Skup je otvorila Dijana Tomašević Rakić v.d. pročelnice Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske županije te istaknula važnost promicanja novih ideja koje imaju za cilj podizanje razine svijesti o problematici otpada kako kod lokalnog stanovništva tako i među turistima te je u tom smislu važno povezivanje s turističkim regijama u Europskoj uniji koje se susreću sa sličnim izazovima.

„Problematika morskog otpada identificirana je kao ključni problem za našu županiju koja je zbog svog geografskog položaja na obali Jadranskog mora posebno pod utjecajem ogromnih količina morskog otpada koji se nošen strujama akumulira na našim plažama, stoga su sve mjere formirane tako da u konačnici utječu na smanjenje količine otpada u morskom okolišu“, pojasnila je voditeljica projekta URBAN-WASTE za pilot područje Dubrovačko-neretvanske županije Iva Pozniak.

Predstavljene su četiri mjere za upravljanje otpadom koje su formirane za Dubrovačko-neretvansku županiju:

1. Upravljanje otpadom u marinama – u suradnji s Općinom Konavle i Čistoća i zelenilo Konavle d.o.o. izradit će se info brošure o točnom postupanju s otpadom namijenjene turistima nautičarima koji uplovljavaju u luku Cavtat. Provedba će trajati 06/2018 – 09/2018.

2. Mobilna aplikacija WasteApp – kroz mobilnu aplikaciju koja je razvijena kroz projekt, lokalno stanovništvo i turisti moći će se educirati o važnosti prevencije i pravilnog odlaganja otpada te biti nagrađeni za svoje dobro ponašanje. Ova aplikacija uključuje lokalizacijski instrument kroz mehanizam QR kodova koji će se u suradnji s Čistoćom Dubrovnik d.o.o. postaviti na 4 lokaliteta (Župa Dubrovačka, Dubrovačko Primorje, Grad Dubrovnik, Općina Konavle), na punktovima za sortiranje otpada. Mobilna aplikacija WasteApp instalirana u mobilne telefone očitava spomenuti QR kod čime korisnik postaje dio nagradne igre. Provedba će trajati od travnja 2018. do lipnja 2019.

3. Promocija pitke vode iz pipe – u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika, postavljanjem info postera na 6 info punktova na području Grada Dubrovnika te objavom u RIVIERA INFO vodiču na čak 8 jezika, promovirat će se domaćim i stranim posjetiocima informacija o ispravnosti vode iz pipe za piće, čime se dugoročno očekuje smanjenje korištenja/kupovanja PET ambalaže. Početak provedbe ove mjere očekuje se tek nakon uspostavljanja pročistača za vodu, 09/2018 – 06/2019.

4. Podizanje razine svijesti o morskom otpadu – u suradnji s EKO udrugom „Mala Sirena“ održat će se 3 edukativne radionice, za srednjoškolce Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik te ribare s područja Dubrovačko-neretvanske županije pod koordinacijom Lokalne akcijske skupine u ribarstvu FLAG „Južni Jadran“. Ujedno će biti pripremljene dvojezične brošure namijenjene široj javnosti. Provedba će trajati 04/2018 – 06/2019.

„Od posebne važnosti, kao dodatak URBAN-WASTE mjerama, proizašla je suradnja s europskim projektom, ML-REPAIR, koji provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Ovdje će se uz pomoć ribara volontera, sakupljati morski otpad s kojim se kočari na svakodnevnoj osnovi susreću kao sekundarnim ulovom“, istaknula je direktorica DUNEA-e Melanija Milić.

Ovaj projekt punog naziva „Urbane strategije gospodarenja otpadom u turističkim gradovima“ financiran je od strane Europske komisije kroz program Obzor 2020, u njemu sudjeluje 13 zemalja, među kojima je DUNEA jedini hrvatski partner. Cilj je razviti smjernice za prevenciju i upravljanje otpadom u gradovima s visokim stopom turizma, kako bi se smanjila proizvodnja komunalnog otpada te poboljšalo gospodarenje komunalnim otpadom.

Dubrovačko-neretvanska županija je jedno od 11 pilot područja projekta i ujedno jedino u Hrvatskoj. Projekt se još provodi u Firenci, Nici, Kopenhagenu, na Tenerifima i Azorima, Cipru, itd. Svako pilot područje formiralo je mjere koje će se provoditi za vrijeme trajanja projekta s općenitim ciljem podizanja razine svijesti o problematici otpada, posebice s osvrtom na utjecaj turizma.

Dubrovačko-neretvanska županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Udruge poručuju: „Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!”

„Ako Milan Bandić još nije shvatio da ne želimo ovakav destruktivan GUP, građani i građanke će mu to jasno poručiti na još jednom prosvjedu“, izjavili su danas Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga Siget ispred zagrebačke Gradske skupštine. Udruge su najavile prosvjed ispred Skupštine (Ćirilometodska 5) za ponedjeljak, 9. prosinca, u 08:15 sati, uoči održavanja iduće sjednice.

Na Lastovu pokrenuta prva akcija odvajanja otpada

Otočno vijeće Lastova pokrenulo je akciju odvajanja otpada u suradnji s Općinom Lastovo, lokalnim Komunalcem, Parkom prirode Lastovsko otočje i LAG-om 5. Akcija je započela 14. siječnja i trajat će do početka veljače svakog četvrtka i petka od 09:00 do 12:00 sati.

More nam vraća naše smeće

Prizori naplavljenog smeća po jadranskoj obali nipošto nisu rijetkost u hladnijim dijelovima godine. Intenzivna cirkulacija jačih vjetrova i morskih struja neizbježno okuplja kojekakve otpatke u velike pučinske nakupine i zatim ih tjera prema kopnu. Ipak, ono što je prošli tjedan s južinom zadesilo Dubrovnik, naročito gradsku luku u Starom gradu – Porat – svojim proporcijama je iznenadilo sve.

Nova akcentna rasvjeta tvrđave Lovrijenac

Pri rekonstrukciji vrijednoj 105.000,00 kuna korišteni su energetski učinkoviti reflektori i svjetiljke u LED izvedbi što je uz prethodne izrađene proračune omogućilo redukciju broja reflektora uz bolje svjetlosne efekte od prijašnjeg stanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER