Zbog skandala poljskih „bolesnih krava“ pokrenuta je kriminalistička istraga

Tajne snimke užasnule su građane diljem EU. Znamo li kakvo meso jedemo?

Skandal s pokvarenim mesom i dalje trese Europu nakon što je istraživački novinar Patryk Szczepaniak razotkrio praksu poljske klaonice koja zlostavlja i ubija bolesne krave te prodaje govedinu za ljudsku potrošnju. Čini se kako je ta praksa uobičajena i u drugim dijelovima Poljske.

Kako navodi EuroNews, gotovo tri metričke tone sumnjivog mesa stiglo je do najmanje devet zemalja Europske unije, uključujući Estoniju, Finsku, Francusku, Mađarsku, Litvu, Portugal, Rumunjsku, Španjolsku i Švedsku.

Tajni snimci iz klaonice u poljskoj regiji Mazovija prikazuju krave koje su toliko bolesne da ne mogu čak ni stajati, pa se doslovno vuku na klanje. Snimke svjedoče kako se klanje bolesnih krava odvijalo potajno, noću, bez prisutnosti ovlaštenih veterirana koji bi potvrdili kvalitetu mesa, dok radnici klaonice s mesa uklanjaju znakove bolesti kao što su tumori i rane.

Izvor: Superwizjer TVN

Nakon otkrića skandala poljske su vlasti zatvorile klaonicu, a dok se provodi kriminalistička istraga, „meso iz sporne klaonice nastoji se povući iz poljskih trgovina te je naloženo da se provjera izvrši i u ostalim zemljama“, izjavila je za Euronews Anca Paduraru, glasnogovornica Europske komisije za sigurnost hrane.

„U kontaktu smo s poljskim vlastima, a na zahtjev Europske komisije dana 29. siječnja Poljska je pokrenula sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF), što je omogućilo praćenje i povlačenje sumnjivog mesa s tržišta“, rekla je Anca Paduraru za EuroNews.

Kako navodi Reuters, poljska policija je podigla istragu protiv dvije tvrtke umješane u ovaj skandal, a Europska komisija također u Poljsku šalje inspektore kako bi pomogli u istrazi.

Izvor: Superwizjer TVN

Poljska je veliki proizvođač govedine, a izvozi oko 85 posto svoje proizvodnje mesa. Prema podacima UN-a Poljska je u 2017. izvezla 415 tisuća tona govedine vrijedne oko 1,5 milijardi dolara, po čemu su bili treći izvoznik u Europi, temeljem čega je posve opravdana zabrinutost zbog potencijalne posljedice širenja raznih bolesti i zaraza od mesa koje potječe od bolesnih životinja.

Državni veterinarski inspektor Pawel Niemczuk izjavio je kako će u poljskim klaonicama biti provedene nove mjere kako bi se spriječile slične situacije. „Videonadzor će biti dostupan 24 sata dnevno, no potreban je i nadzor stručnjaka s s medicinskim i veterinarskim znanjem koji će ocijeniti je li meso u skladu s propisima“, kazao je Niemczuk za Reuters.

Poljski ministar poljoprivrede Jan Krzysztof Ardanowski istaknuo je kako je ipak riječ o „izoliranom incidentu“, navodi Euractiv. No, Patryk Szczepaniak, novinar koji je cijelu priču otkrio na televiziji TVN2, smatra kako bi klanje bolesnih krava i izvoz zražene govedine ipak mogao biti raširenija praksa.

Nakon što su snimke obišle Europu, novinaru Patryku Szczepaniaku ne prestaju pristizati dojave kako je klanje bolesnih krava uobičajena praksa u Poljskoj. Szczepaniak, koji je tri tjedna radio na tajnom zadatku u klaonici, rekao je da su mu deseci radnika pričali o sličnim praksama i u drugim dijelovima Poljske.

„Primio sam mnoštvo dojava od ljudi koji žive u blizini klaonica, bivših zaposlenika klaonica, kao i bivših službenika za nadzor i provedbu zakona, i svi redom tvrde kako se slične stvari događaju i na drugim mjestima“, rekao je Patryk Szczepaniak. „Više informacija će uskoro definitivno izaći na vidjelo.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Kako smanjiti ugljični otisak proizvodnje goveđeg mesa?

Industrija proizvodnje govedine visoko je na listi najvećih onečišćujućih sektora po pitanju emisija stakleničkih plinova. Njezin veliki utjecaj na klimu bilježi se već pri samom početku proizvodnje, prilikom uzgoja krava. Stoga istraživači nastoje smanjiti negativan utjecaj proizvodnje goveđeg mesa na okoliš prije nego li ono dospije na naše stolove.

Javne škole u New Yorku pridružuju se pokretu Ponedjeljak bez mesa

Poznato je kako Amerikanci svojim načinom prehrane i pretjeranim konzumiranjem govedine osjetno povećavaju emisije stakleničkih plinova. Jedno od novijih istraživanja pokazalo je kako 20 posto Amerikanaca koji svakodnevno konzumiraju govedinu uzrokuje čak 46 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova povezanih s vrstom prehrane.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER