U trenutnoj situaciji nesanirano je oko 100.000 m3 otpada izvan granica odlagališta

Javno izlaganje Studije održat će se u četvrtak, 7. veljače 2019.

Predstavljeni rezultati Studije ocjene stanja voda i tla na neposrednom utjecajnom području odlagališta otpada Piškornica

Danas je u prostoru HGK – Županijske komore u Koprivnici održana konferencija za novinare na kojoj su prezentirani  rezultati Studije ocjene stanja voda i tla na neposrednom utjecajnom području odlagališta otpada Piškornica. Rezultate Studije su ispred izrađivača EKO-INVEST d.o.o.  prezentirali  doc.dr.sc. Nenad Mikulić i prof.dr.sc. Roko Andričević.

Na konferenciji su uz izrađivače studije prisustvovali i direktor Piškornice d.o.o. Mladen Ružman, direktor Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. Marijan Blažok te članovi radne skupine - predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Koprivničke vode d.o.o., Piškornica d.o.o. i Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o.

Odlaganje otpada na području Piškornice vrši se od 1982. godine, pri čemu se do sanacije odlaganje vršilo na nesanitaran način. Temeljem idejnog rješenja (IPZ Uniprojekt MCF, Zagreb) u 2001. godini je prihvaćena Studija utjecaja na okoliš te je sanacija započeta 2005. godine, koja se provodila u nekoliko faza kroz više godina. Danas je na odlagalištu otpada Piškornica izvedena sanacija ploha 1,2 i 3 te se otpad od 2018. godine odlaže na plohu 4 na sanitaran način. U trenutnoj situaciji je ostalo nesanirano oko 100.000 m3 otpada izvan granica odlagališta, odnosno izvan današnje ograde, južno od tijela odlagališta.

Studijom se, između ostalog, predlaže dinamika ispitivanja osnovnih pokazatelja kemijskog stanja, specifičnih onečišćujućih tvari i fizikalno-kemijskih pokazatelja 6 puta godišnje u prve dvije godine te kasnije 4 puta godišnje.

Studija je u cijelosti objavljena na internetskim stranicama RCGO Piškornica, a njeno javno izlaganje održat će se u četvrtak, 7. veljače 2019. godine u 17,00 sati u prostoru  HGK – Županijske komore u Koprivnici, Frankopanska 3, I. kat.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Večeras prvi brački ZERO WASTE koncert

Prvi brački ZERO WASTE koncert i 1. okupljanje mladih bračkih bendova održat će se večeras u 20.30 sati na Vlačici u Supetru u organizaciji kluba Mladi ZaNaS

Tematska sjednica o Piškornici u Koprivnici

Lokacija Piškornica veličine 45 hektara je državnim Planom o gospodarenju otpadom predviđena za gradnju regionalnog centra za gospodarenje otpadom za Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju koje su zajedno s općinom Koprivnički Ivanec još 2009. godine osnovali tvrtku Piškornica d.o.o.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER