Kutina: Završeni radovi na energetskoj obnovi škola i vrtića

Obnovljene četiri škole i jedan vrtić

U Kutini su završeni radovi na energetskoj obnovi pet zgrada, odnosno 4 škole i vrtića kojima će se ostvariti ušteda toplinske energije na godišnjoj razini od gotovo 50 posto. Projekt energetske obnove svih pet objekata završen je prije najavljenog roka, do kraja ožujka 2019., a zbog dobre organizacije tijekom radova učenici se u nastavnoj godini nisu morali premještati u druge učionice i objekte.

Obnovom škole i vrtića osigurani su bolji uvjeti učenicima i vrtićancima, dok će se ostvarene uštede uložiti u poboljšanje kvalitete obrazovnog procesa, na korist djece i djelatnika.

Tim povodom, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, pročelnik UO za društvene djelatnosti Željko Tomičić, pomoćnik pročelnika za razvoj i upravljanje projektima Mišel Novosel, viši savjetnik za infrastrukturne projekte i civilnu zaštitu Eldar Obralić, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić, direktor Razvojne agencije Mrav Tomislav Kojundžić te voditelj projekta Vlado Vujica uz ravnatelje osnovnih škola i dječjeg vrtića obišli su energetski obnovljene zgrade.

Izrađenim projektima energetske obnove napravljena je izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrada, zamjena vanjske stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjena postojećeg sustava pripreme potrošne tople vode PTV-a sustavom koji koristi obnovljive izvore energije OIE, dok su u OŠ Banova Jaruga i OŠ Stjepana Kefelje ugrađene podizne stepenišne platforme kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup svim prostorijama u školi.

Ukupna vrijednost energetske obnove iznosi 15 milijuna kuna od čega je 7 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU, 3 milijuna kuna je sufinancirano sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je 5 milijuna kuna osigurano iz gradskog proračuna.

OŠ Stjepana Kefelje bila je najveći potrošač energenata i veliki teret na proračunu Grada Kutine, a nakon ove energetske obnove, ušteđena sredstva na energentima, moći će se kvalitetno preusmjeriti na opremanja škola novim nastavnim sredstvima koja će biti potrebna za novi oblik nastave koji se očekuje nakon provedbe kurikularne reforme. Prošlo je gotovo dvije godine od pripreme projektne dokumentacije do potpisivanja ugovora o početku gradnje. U energetsku obnovu OŠ Stjepana Kefelje uloženo je 7,2 milijuna kuna.

U OŠ Mate Lovraka riječ je o projektu unapređenja energetske učinkovitosti na dvije zgrade škole, istočnoj i zapadnoj s dvoranom što je ukupno vrijednost oko 3,5 milijuna kuna od čega Grad Kutina sufinancira sa 0,9 milijuna kuna od ukupne vrijednosti radova. Radi se o kulturno – povijesnom spomeniku kojeg se moralo prilagoditi pedagoškom standardu i zahtjevima za boravak djece u školi. OŠ Mate Lovraka najstarija je kutinska škola koja će ove godine proslaviti 230 godina svoga rada, tako da će za svoju obljetnicu škola biti uljepšana te će u njoj biti ugodniji boravak ljeti i zimi za djecu i djelatnike škole.

U OŠ Banova Jaruga uloženo je 2 mil. kn na sve ove prethodne već spomenute radnje energetske obnove tako da će škola 125. obljetnicu dočekati u novom ruhu s ciljem kvalitetnijih uvjeta za rad u školi, ali i ostvarenja značajnih financijskih ušteda povećanjem energetske učinkovitosti i smanjenjem potrošnje energije.

Projektom energetske obnove na dječjem vrtiću „Neven“ uz neophodno uložena europska sredstva omogućuje se korištenje obnovljivih izvora energije kojom će se postići smanjenje potrošnje energije zgrade Dječjeg vrtića „Neven“ čiji je dosadašnji problem bio prekomjerna potrošnja energije zgrade što je dodatno utjecalo i na ugođaj boravka u prostoru objekta.

Ova obnova je podizanje standarda boravka djece u vrtiću, koji je izrazito važan jer se omogućava ne samo čuvanje djece, već i njihova edukacija i socijalizacija bez obzira o kojoj se dobnoj skupini radi te je sustavni dio projekta obnove osnovnih škola i vrtića u cilju korištenja obnovljivih izvora energije kojom će se postići smanjenje potrošnje energije čime se uspostavlja trajni sustav energetske uštede i podizanje kvalitete objekta za odgoj i obrazovanje uz pozitivan utjecaj na okoliš.

Ukupna vrijednost projekta je 2 milijuna kuna od čega  je 1.1 mil. kuna sufinanciran sredstvima iz EU fondova, 0,5 mil. kuna daje Europski fond za regionalni razvoj, dok 0,4 milijuna kuna osigurava Grad Kutina.

„Energetskom obnovom ovih ustanova dobili smo visoki standard boravka naše djece, učitelja i odgojitelja što je osnovni cilj ovog projekta uz energetsku uštedu od 25 – 30 % jer se u neke od tih zgrada nije ulagalo od kada su izgrađene“, istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić te poručio da je stvaranje uvjeta za kvalitetni odgoj i obrazovanje djece od izuzetne važnosti za napredak cijele zajednice.

U tijeku su nove pripreme za projekt energetske obnove na Dječjem vrtiću „Maslačak“ i zgradi gradske uprave. Grad Kutina u suradnji sa RA MRAV, ulaže znatne napore kako bi povukli sredstva iz europskih i nacionalnih fondova, što nije nimalo lako. Treba zadovoljiti niz kriterija propisanih natječajima o čemu se brinu projektni timovi u Gradskoj upravi i RA Mrav koji su do sada zaista puno napravili na tom planu, a ova ulaganja će zasigurno promijeniti tijek i razmišljanje u pozitivnom smjeru te će i sama kvaliteta rada biti puno veća.

Grad Kutina / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER