Antarktika godišnje gubi šest puta više leda nego prije 40 godina

Dramatični rezultati „najdugovječnijeg“ istraživanja antarktičkog ledenog pokrivača

Najnoviji podaci pokazuju da se godišnji gubitak leda s antarktičkog područja povećao za 6 puta u posljednjih 40 godina, što je pridonijelo povećanju razine mora za više od 1,27 centimetara, a pod utjecajem klimatskih promjena nagli gubitak leda uočen je i na području istočnog dijela Antarktike, koji se inače smatrao mnogo stabilnijim od njenog zapadnog dijela.

Objavljeni su rezultati onoga što znanstvenici smatraju „najdugovječnijim“ istraživanjem ledene mase Antarktika i zaista su dramatični. Dobiveni podaci pokazuju da se godišnji gubitak leda povećao za šest puta u posljednjih 40 godina, pridonoseći povećanju razine mora za više od 1,27 centimetara, izvijestili su s američkog Sveučilišta Kalifornija-Irvine (UCI).

Također, uočen je nagli gubitak leda s područja istočnog dijela Antarktike, koji se inače može pohvaliti najvećim ledenjacima na svijetu i za koji se uobičajeno pretpostavljalo da je stabilniji.

„Mjesta koja se mijenjaju na Antarktiku nisu ograničena na samo određena područja“, izjavio je Eric Rignot, glavni autor studije i predsjednik UCI-ova odjela za zemaljske znanosti. „Čini se da je topljenje leda mnogo opsežnije od onoga što smo mislili i predstavlja dovoljan razlog za zabrinutost.“

Ako se ništa ne učini kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, kao i usporile klimatske promjene, znanstvenici procjenjuju da bi se razina mora do 2100. godine mogla povećati za više od 90 centimetara, na što bi dodatno moglo utjecati topljenje leda s Antarktike.

Ako se led na Antarktici nastavi topiti ovim tempom, postoji opasnost podizanja razine mora za više od 57 metara / Foto: UC Irvine / Twitter

Istraživanje koje su proveli znanstvenici na UCI-u, NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon i nizozemskom Sveučilištu u Utrechtu objavljeno je u ponedjeljak, 14. siječnja u američkom Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti (PNAS). Kako bi došli do zaključaka, glaciolozi su proučavali visokorezolutne zračne fotografije i satelitske snimke zabilježene u posljednjih 40 godina s područja 18 antarktičkih regija.

Studija je pokazala da je Antarktika u periodu od 1979. do 1990. godine izgubila 40 gigatona leda godišnje. To je poraslo na oko 252 gigatone godišnje između 2009. i 2017. godine. Brzina topljenja ledenjaka također se ubrzala – od 1979. do 2001. prosječno je iznosila 48 gigatona godišnje po desetljeću, a od 2001. do 2017., ta stopa se povećala za punih 280 posto na 134 gigatone godišnje po desetljeću.

Zapadni dio Antarktike, koji ima dovoljno leda za podizanje razine mora za više od pet metara, i dalje je najnestabilniji dio, a čitava regija sada godišnje gubi 159 milijardi tona leda. No, istočni dio Antarktike, čije bi topljenje leda moglo pridonijeti podizanju razine mora za čak 52 metra, također gubi led. Tako je, primjerice, njen ledenjak Dennan izgubio oko 200 milijardi tona leda, a ostali ugroženi glečeri su Dibble, Frost, Holmes, Cook i Ninnis.

Antarktika / Creative Commons - Pixabay

„Topljenje leda na području regije Wilkes Land na istoku Antarktike još je od 80-ih godina prošlog stoljeća imalo značajan udio u ukupnom topljenju antarktičkog leda“, rekao je Rignot. „Ova regija je vjerojatno osjetljivija na klimatske promjene nego što se pretpostavljalo, a to je vrlo važno znati budući da ta regija sadrži više leda nego zapadna Antarktika i Antarktički poluotok zajedno.“

Na svakih 360 milijardi tona izgubljenog leda razina mora se poveća za oko milimetar, a sa sveukupnom količinom leda, Antarktika bi tako mogla pridonijeti podizanju razine mora za čak više od 57 metara.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Radarske snimke otkrile ogromnu šupljinu ispod Antarktike

Ispod jednog od najvažnijih antarktičkih ledenjaka – ledenjaka Thwaites na zapadnom dijelu Antarktike na obali Amundsenovog mora, pronađena je  ogromna šupljina visine gotovo 300 metara za koju znanstvenici tvrde da je dovoljno velika da je nekad sadržavala 14 milijardi tona leda, od čega se većina otopila u samo tri godine.

Otapanje ledenjaka prijeti potpunim ogoljenjem alpskih vrhova

Visoki planinski led važan je za milijune ljudi, no uz sve izraženije globalno zatopljenje mogla bi nestati većina zaleđenih svjetskih vrhova. Mnogi od najslikovitijih i najcjenjenijih planinskih krajolika našeg planeta vjerojatno će za osamdeset godina izgledati sasvim drukčije – otapanje ledenjaka na njima će ostaviti samo goli kamen.

Umjetni snijeg bi mogao spasiti svjetske obale

Umjetni snijeg bi u teoriji mogao spasiti ledene ploče i ograničiti podizanje razine mora, ali to bi zahtijevalo žrtvovanje Antarktike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER