Održiva preobrazba šarmantnog alpskog turističkog naselja

Berghaus Zallinger - idealno planinsko utočište za zimski odmor

Nedavno obnovljeno i prošireno turističko naselje Zallinger u talijanskim Dolomitima odlikuje se brojnim ekološkim karakteristikama, a inspirirano je poviješću i tradicionalnom arhitekturom Južnog Tirola.

NOA (network of architecture) je nagrađivani arhitektonski i dizajnerski studio koji su 2011. godine u južnotirolskom gradu Bolzanu (Bozenu) osnovali Lukas Rungger i Stefan Rier, a odnedavno ima i svoj novi ured u Berlinu.

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Nedavno obnovljeno i prošireno turističko naselje Zallinger u talijanskim Dolomitima odlikuje se brojnim ekološkim karakteristikama. Smješteno u skijalištu Seiser Alm (Alpe di Siusi) na nadmorskoj visini od 2054 metara s prekrasnim planinskim pogledima, obnovljeno naselje sastoji se od nekoliko objekata čiji je izgled inspiriran poviješću ovog kraja i tradicionalnom južnotirolskom arhitekturom. Projekt je dobitnik certifikata i ovogodišnje nagrade KlimaHaus 2018 koji dodijeljuje regionalna energetska agencija Agenzia per l'Energia Alto Adige - KlimaHaus Agentur / CasaClima Autonomne pokrajine Bolzano (Južni Tirol) te ujedno pruža potporu programima razvoja eko-turizma.

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Začetak ovog naselja seže daleko u sredinu devetnaestog stoljeća, kada se na ovom mjestu uz malu kapelicu nalazilo sedam štala koje su kasnije na prijelazu stoljeća zamijenjene jednom velikom zgradom. U skladu s početnim izgledom Zallingera arhitekti su izgradili sedam novih planinskih kućica raspoređenih u parovima, kako bi naselju povratili šarm alpskog sela. Dizajnirane kako bi što više nalikovale nekadašnjim štalama, a prilagođene suvremenim potrebama zahtjevnih turista, kućice su izgrađene metodom prefabriciranja i to slaganjem masivnih drvenih blokova te su pokrivene drvenom šindrom kako bi se postigao izgled suvremenih planinskih koliba.

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

„U ovom projektu smo nastojali ostvariti suvremenu arhitekturu prilagođenu tradicionalnom kontekstu, što obilježava sve naše radove“, rekao je arhitekt Stefan Rier. „Želimo predložiti nove modele života i gostoprimstva koji s jedne strane oporavljaju tradicionalne oblike i materijale, a s druge strane izražavaju kvalitetu dizajna, visoku razinu udobnosti i održivosti. Alpsko okruženje je složen i fascinantan sustav koji se mora razumjeti i poštovati. Mišljenja smo kako je važno razmišljati o novim prostorima i načinima njegova korištenja – o humanom i ugodnom okruženju, no koje se prije svega odlikuje jedinstvenošću i autentičnošću.“

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Pored izvornih 13 soba u središnjem smještajnom objektu, arhitekti su naselju Zallinger Refuge dodali još 24 soba u novim planinskim kućicama. Drvo interijerima omogućuje osjećaj ugode i topline, a energetski učinkoviti kotlovi za loženje drvenim peletima osiguravaju grijanje i opskrbu toplom vodom. Stara središnja zgrada je u potpunosti obnovljena te uključuje recepciju, predvorje, salon i restoran, a u novosagrađenom objektu, koji je s ciljem osiguranja toplinske izolacije i otpornosti na vremenske utjecaje obložen metalom, smješten je wellness sa saunom iz koje se pruža prekrasan pogled na planine.

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

  • S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Sinergija suvremene arhitekture i prirodnog okoliša

VEZANE VIJESTI

Ovaj stroj za kavu ne proizvodi otpad, a pokreće ga ljudska snaga

Aparati za kavu su već odavno neizostavni u kućanstvima. Neki su i pravi statusni simbol, no osim što znaju biti i jako skupi ne zaboravimo da troše električnu energiju i još gore – njihove kapsule za kavu vrlo su štetne za okoliš! Srećom, na tržištu se pojavljuju sve povoljniji strojevi, a ljubav prema ovom omiljenom napitku bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan, a kamoli učinkovito obavljati radne zadatke, može se spojiti i s ljubavlju prema prirodi i očuvanom okolišu!

Od prometnice do šetnice u nekoliko sekundi

Možete li zamisliti da nogostupi i kolnici u budućnosti više neće imati fiksnu funkciju te će se moći prilagoditi promjenjivim potrebama urbanog prostora? Googleov think-tank Sidewalk Labs je zajedno s razvojnom agencijom Waterfront Toronto predstavio svoju viziju pametnog grada i prototip modula koji bi u potpunosti mogli preoblikovati ulice gradova kakve poznajemo.

HoHo Wien - najviši hibridni drveni toranj na svijetu

Vizija drvene konstrukcije i ideja stvaranja nekonvencionalne građevine bile su polazište za razvoj i izgradnju HoHo tornja u Beču. Srećom, dogodio se izvrstan spoj hrabrog investitora i projektantice, izgradnja nove bečke gradske četvrti, pažljivo odabranog tima i višemjesečne pripreme projekta uz potporu gradske uprave. Sve to urodilo je izgradnjom trenutno najviše hibridne drvene građevine na svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER