Održiva preobrazba šarmantnog alpskog turističkog naselja

Berghaus Zallinger - idealno planinsko utočište za zimski odmor

Nedavno obnovljeno i prošireno turističko naselje Zallinger u talijanskim Dolomitima odlikuje se brojnim ekološkim karakteristikama, a inspirirano je poviješću i tradicionalnom arhitekturom Južnog Tirola.

NOA (network of architecture) je nagrađivani arhitektonski i dizajnerski studio koji su 2011. godine u južnotirolskom gradu Bolzanu (Bozenu) osnovali Lukas Rungger i Stefan Rier, a odnedavno ima i svoj novi ured u Berlinu.

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Nedavno obnovljeno i prošireno turističko naselje Zallinger u talijanskim Dolomitima odlikuje se brojnim ekološkim karakteristikama. Smješteno u skijalištu Seiser Alm (Alpe di Siusi) na nadmorskoj visini od 2054 metara s prekrasnim planinskim pogledima, obnovljeno naselje sastoji se od nekoliko objekata čiji je izgled inspiriran poviješću ovog kraja i tradicionalnom južnotirolskom arhitekturom. Projekt je dobitnik certifikata i ovogodišnje nagrade KlimaHaus 2018 koji dodijeljuje regionalna energetska agencija Agenzia per l'Energia Alto Adige - KlimaHaus Agentur / CasaClima Autonomne pokrajine Bolzano (Južni Tirol) te ujedno pruža potporu programima razvoja eko-turizma.

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Začetak ovog naselja seže daleko u sredinu devetnaestog stoljeća, kada se na ovom mjestu uz malu kapelicu nalazilo sedam štala koje su kasnije na prijelazu stoljeća zamijenjene jednom velikom zgradom. U skladu s početnim izgledom Zallingera arhitekti su izgradili sedam novih planinskih kućica raspoređenih u parovima, kako bi naselju povratili šarm alpskog sela. Dizajnirane kako bi što više nalikovale nekadašnjim štalama, a prilagođene suvremenim potrebama zahtjevnih turista, kućice su izgrađene metodom prefabriciranja i to slaganjem masivnih drvenih blokova te su pokrivene drvenom šindrom kako bi se postigao izgled suvremenih planinskih koliba.

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

„U ovom projektu smo nastojali ostvariti suvremenu arhitekturu prilagođenu tradicionalnom kontekstu, što obilježava sve naše radove“, rekao je arhitekt Stefan Rier. „Želimo predložiti nove modele života i gostoprimstva koji s jedne strane oporavljaju tradicionalne oblike i materijale, a s druge strane izražavaju kvalitetu dizajna, visoku razinu udobnosti i održivosti. Alpsko okruženje je složen i fascinantan sustav koji se mora razumjeti i poštovati. Mišljenja smo kako je važno razmišljati o novim prostorima i načinima njegova korištenja – o humanom i ugodnom okruženju, no koje se prije svega odlikuje jedinstvenošću i autentičnošću.“

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

Pored izvornih 13 soba u središnjem smještajnom objektu, arhitekti su naselju Zallinger Refuge dodali još 24 soba u novim planinskim kućicama. Drvo interijerima omogućuje osjećaj ugode i topline, a energetski učinkoviti kotlovi za loženje drvenim peletima osiguravaju grijanje i opskrbu toplom vodom. Stara središnja zgrada je u potpunosti obnovljena te uključuje recepciju, predvorje, salon i restoran, a u novosagrađenom objektu, koji je s ciljem osiguranja toplinske izolacije i otpornosti na vremenske utjecaje obložen metalom, smješten je wellness sa saunom iz koje se pruža prekrasan pogled na planine.

Berghaus Zallinger © Alex Filz - NOA (network of architecture)

  • S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Sinergija suvremene arhitekture i prirodnog okoliša

VEZANE VIJESTI

Nakon što je ostao bez posla ovaj čovjek čisti rijeke

Gaspard Forest, bivši drvosječa iz Grenoblea, morao je napustiti svoj posao zbog ozbiljne ozljede. Od tada volontira i provodi dane sakupljajući smeće u rijeci Isère i potocima u okolici svog grada.

Od prometnice do šetnice u nekoliko sekundi

Možete li zamisliti da nogostupi i kolnici u budućnosti više neće imati fiksnu funkciju te će se moći prilagoditi promjenjivim potrebama urbanog prostora? Googleov think-tank Sidewalk Labs je zajedno s razvojnom agencijom Waterfront Toronto predstavio svoju viziju pametnog grada i prototip modula koji bi u potpunosti mogli preoblikovati ulice gradova kakve poznajemo.

HoHo Wien - najviši hibridni drveni toranj na svijetu

Vizija drvene konstrukcije i ideja stvaranja nekonvencionalne građevine bile su polazište za razvoj i izgradnju HoHo tornja u Beču. Srećom, dogodio se izvrstan spoj hrabrog investitora i projektantice, izgradnja nove bečke gradske četvrti, pažljivo odabranog tima i višemjesečne pripreme projekta uz potporu gradske uprave. Sve to urodilo je izgradnjom trenutno najviše hibridne drvene građevine na svijetu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER