Akcija čišćenja splitskog podmorja „Čisti Božić i bistra Nova godina“

Podmorje popularne splitske plaže Žnjan izgleda kao odlagalište otpada

Šokantne fotografije koje se šire društvenim mrežama potaknule su ronilačku ekipu iz Udruge podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split na organizaciju već tradicionalne akcije „Čisti Božić i bistra Nova godina“ kojom će 15. prosinca ove godine pokušati očistiti tuđu sramotu, javlja Morski.hr

Teško je nabrojati sav otpad pronađen u podmorju ispred popularne splitske plaže Žnjan jer je tu bilo doslovno svega – odbačenih automobilskih guma, igračaka, obuće, odjeće, upaljača, boca, kondoma, širokog spektra plastične i druge ambalaže, pa čak i kontejner za smeće! 

Udruga podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split / Facebook

U dvije akcije više od 500 vreća otpada!

Fotografije su snimljene prošlog vikenda, a skeniranje je rađeno tijekom više godina“, rekao je za Morski.hr  Marko Lete, tajnik Udruge Rostrum. „Rezultat je karta podmorja Splita gdje planiramo sustavno provoditi akcije uklanjanja svega onoga čemu nije mjesto u moru. Prethodne akcije „Čisti Božić i bistra Nova godina” su pokazale da se situacija na lokaciji Zvončac znatno popravila, gotovo 500 vreća u kombinaciji s krupnim otpadom uklonjeno je s morskog dna.“

Sama priprema akcija, odabir lokacija, skeniranje prodmorja te za kraj raspodjela ronioca na kvalitetan način po zonama, bitno povećavaju efikasnost pojedinaca i ukupne akcije. Svaki ronilac, osoba vezana uz more, kao i svaki ekološki osviješten građanin teži očuvanju mora i podmorja za sebe  i buduće naraštaje.

Udruga podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split / Facebook

„Situacija je dosta promjenjiva, otpad koji se godinama nakupljao - automobilske gume i staklena ambalaža, postaje zamijenjen s plastikom. Lokacije na kojima su godinama provedene akcije čišćenja podmorja uistinu su znatno manje onečišćene, s praćenjem, kontrolom te organzacijom akcija po potrebi manjih obima“, kazao je Marko Lete.

Udruga podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split / Facebook

Nažalost, postoje i lokacije koje su slične situaciji prikazanoj na fotografijama sa Žnjana, gdje je zbog same konfiguracije terena te većih dubina potreban drugačiji pristup i organizaciju, pojasnio je Lete, dodavši kako sve akcije uglavnom rade volonterski, iz svoijh sredstava i ljubavi prema moru.

Udruga podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split / Facebook

Akcija „Čisti Božić i bistra Nova godina“ 15. prosinca

Udruga podvodnih aktivnosti „Rostrum“ iz Splita stoga poziva sve zainteresirane građane da se pridruže ekološkoj akciji „Čisti Božić i bistra Nova godina“ koja će se u Splitu održati sljedeće subote, dana 15. prosinca 2018. godine. Udruga tijekom godine sudjeluje na desecima akcija čišćenja podmorja, a ova se njihova vlastita ekološka akcija organizira kao kruna uspješne ronilačke godine.

Osim same akcije planira se izrada božićne jelke od izvađenog otpada, zajednička fotografija svih sudionika te podjela zahvalnica, a sve s ciljem podizanja ekološke osviještenosti građana, kao i razbijanja mita o ronjenju zimi.

Morski.hr / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Održana treća akcija čišćenja u Krilu Jesenicama

Organizacija Green Sail koja potiče održivi razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj u suradnji s mnogobrojnim marinama i čarterima, organizirala je u ponedjeljak 9. rujna treću akciju čišćenja podmorja u Krilu Jesenicama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER