U Splitu održana četvrta ekološka akcija „Čist Božić i bistra Nova godina“

Čišćenjem podmorja popularne splitske plaže Žnjan iz godine u godinu postiže se sve veći napredak

Udruga podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split je 14. prosinca na plaži Žnjan uspješno organizirala 4. ekološku akciju čišćenja podmorja pod nazivom „Čist Božić i Bistra Nova godina“.

Zaključak organizatora ove već tradicionalne ekološke akcije čišćenja podmorja je da se iz godine u godinu postiže sve veći napredak te da uloženi trud ipak ima smisla jer je podmorje splitske plaže Žnjan od prve ekološke akcije poprilično promijenilo svoj izgled.

Na ranijim je akcijama očekivano prevladavao krupniji otpad, ističu u UPA „Rostrum“, a posljednje dvije akcije bile su fokusirane na sitniji, fragmentirani plastični otpad koji je mnogo teže i zahtjevnije uklanjati iz mora. Također, taj otpad možda ne izgleda toliko atraktivno, ali je i daleko opasniji za morski ekosustav.

Priprema ovogodišnje akcije bila je mnogo zahtjevnija u odnosu na prethodne te su članovi UPA „Rostrum“ prije same akcije odradili deset pripremnih zarona tijekom kojih je pripremljen teren. Ove je godine ujedno proširena lokacija akcije, a dobar dio otpada nije se nalazio u blizini  kopna. Sitni je otpad bio u visokom stupnju raspadanja, dok je krupniji uglavnom bio duboko zakopan u sediment, što je uz smanjenu vidljivost na sam dan akcije uvelike otežavalo uvjete rada.

Turistička zajednica grada Splita podržava akciju od samih početaka, a vrijednost inicijative UPA „Rostrum“ Split ove su godine prepoznali brojni pojedinci, klubovi, udruge, organizacije i institucije poput Udruge za prirodu, okoliš i održiv razvoj Sunce i Splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta „Pomorsko je dobro“.

U akciju su se uključili članovi klubova iz raznih krajeva Hrvatske kao što su DPS, RK Geronimo i RK Roniti se mora iz Zagreba, KPA Vodomar iz Duge Rese, RK Sv. Roko iz Zadra, RK Dolac iz Šibenika, ERK Korčula s otoka Korčule, ali i iz susjedne Bosne i Hercegovine poput ERK Leut iz Mostara i KPA Explorer iz Sarajeva.

Splitsko podmorje ipak nisu čistili samo gosti, već i članovi lokalnih klubova RK Giričić, JVP Split, PIK Mornar i RK veterana 4 gardijske brigade.  Uz podršku dva ronilačka centra – Foka s otoka Paga i Deep Blue Diving iz Rogoznice, te ribolovnog društva PŠU Angulja iz Marine, akciji su se pridružili Hrvatski restauratorski zavod, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra i Arheološki muzej Split.

Organizatori akcije posebno se zahvaljuju srednjoj Prirodoslovnoj školi i njenim profesoricama koje su budno pazile i koordinirale svoje učenike koji su u subotu imali priliku vidjeti kako izgleda briga za okoliš iz prve ruke.

Iako je prikupljeni otpad po svom sastavu svake godine poprilično sličan, a to su automobilske, kamionske i autobusne gume, kante za smeće, nezaobilazna plastika i željezo, ove su godine iz podmorja izvučene velika metalna konstrukcija koja je nekoć služila kao ograda za olakšani ulazak u plažu, raspadnuta svlačionica, velike količine plastičnih i metalnih krovnih konstrukcija, kao i nepregledne količine metalnih ploha koje su raznim putevima našle svoje mjesto u sedimentu podmorja. Također, iz mora je izvađena i mala brodica koja se ovdje nasukala vjerojatno tijekom nekog prošlog nevremena.

Kao i svake godine, od prikupljenog je otpada napravljena „jelka“ koja je po tonaži ipak bila nešto lakša od prethodnih, ali i dalje zabrinjavajuće velika.

Trud uložen u organizaciju četvrte akcije „Čist Božić i bistra Nova godina“ se itekako isplatio i to ne samo zbog prikupljene količine otpada te velikog broja zadovoljnih sudionika, već i zbog podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša, kao i stvaranja pravog blagdanskog ugođaja na jedan posve poseban, nov i drugačiji način.

Više informacija potražite na Facebook stranici Udruge podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split.

  • Ekovjesnik

 

 

 

VEZANE VIJESTI

Akcija čišćenja splitskog podmorja „Čisti Božić i bistra Nova godina“

Šokantne fotografije koje se šire društvenim mrežama potaknule su ronilačku ekipu iz Udruge podvodnih aktivnosti „Rostrum“ Split na organizaciju već tradicionalne akcije „Čisti Božić i bistra Nova godina“ kojom će 15. prosinca ove godine pokušati očistiti tuđu sramotu, javlja Morski.hr

Održana treća akcija čišćenja u Krilu Jesenicama

Organizacija Green Sail koja potiče održivi razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj u suradnji s mnogobrojnim marinama i čarterima, organizirala je u ponedjeljak 9. rujna treću akciju čišćenja podmorja u Krilu Jesenicama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER