Rusi stavili u pogon prvi nuklearni reaktor na plutajućoj platformi

Ispitivanje nuklearnog reaktora s plutajuće platforme trajat će do proljeća 2019.

Prvi nuklearni reaktor na plutajućoj energo-platformi nuklearne elektrane „Akademik Lomonosov“ stavljen je u pogon, javlja Russia Beyond.

„U Murmansku, na jedinoj plutajućoj nuklearnoj elektrani na svijetu „Akademik Lomonosov“, koja je napravljena u postrojenju FGUP „Atomflot“, u suradnji sa specijalistima „Baltijskog zavoda“, prvi od dva reaktora RU-1 doveden je na 10 % energetskog kapaciteta. To znači da je na platformi došlo do stavljanja u pogon jednog od dva reaktora, i to onog krmenog“, javio je koncern „Rosenergoatom“.

YouTube / Screenshot

Russia Beyond također izvještava kako će se u bliskoj budućnosti oba reaktora postepeno dovesti do nominalne razine snage.

Glavni stadij pogonskih operacija je kompleksno ispitivanje nuklearnog reaktora s plutajuće platforme koje je počelo 25. studenog, a trajat će do proljeća 2019. Na jesen 2019. plutajuća energo-platforma će biti dotegljena do luke Pevek na Čukotki, krajnje sjeveroistočne regije Rusije i Euroazije i jednog od najizoliranijih područja na svijetu, gdje će zamijeniti nuklearnu elektranu „Bilibinska“ i toplanu „Čaunska“.

YouTube / Screenshot

Nuklearna elektrana „Akademik Lomonosov“ snage 70 megavata namijenjena je generiranju i distribuciji toplinske i električne energije za potrošače, a može se koristiti i za destiliranje morske vode. Stanica je opremljena s dva reaktora tipa KLT-40S, koji mogu generirati 70 megavata elektriciteta i 50 gigakalorija po satu toplinske energije u nominalnom operativnom modu.

Russia Beyond / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Anketa za potrebe energetske tranzicije hrvatskih otoka

Tajništvo za čistu energiju EU otoka razvilo je kratak upitnik kako bi svoje savjetodavne i stručne usluge prilagodilo stvarnim otočnim potrebama i odgovorilo na konkretne otočne izazove.

„Spaljivanje“ nuklearnog otpada?

Zapostavljena nuklearna energija polako izlazi iz sjene u vidu novih, naprednih nuklearnih reaktora koji jamče sigurnu proizvodnju energije uz drastično smanjenje radioaktivnog otpada. Radi se o tzv. rasplodnim (engl. breeder) reaktorima, tehnologiji koja je doduše poznata još od začetaka nuklearne tehnologije.

Kako riješiti problem zbrinjavanja nuklearnog otpada?

Odlaganje nuklearnog otpada iznimno je složeno pitanje s kojim se mora suočiti proizvođač takvog otpada, a ako oni to ne mogu učiniti, onda je to samo razlog više za prestanak korištenja nuklearne energije i prelazak na korištenje one obnovljive.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER