Zatvara se najstarija francuska nuklearka

Ugašen je prvi reaktor u najstarijoj francuskoj nuklearnoj elektrani u Fessenheimu

Zatvaranje nuklearnog postrojenja u Fessenheimu, koje je u svojoj predsjedničkoj kampanji obećao još bivši predsjednik Francuske Republike François Hollande, počelo je u subotu 22. veljače uspješnim gašenjem prvog od dva nuklearna reaktora. Protivnici nuklearne energije pozdravljaju završetak rada stare nuklearke smještene na sjeveroistoku Francuske, neposredno uz granicu s Njemačkom, dok za pristalice atoma njeno gašenje predstavlja tek lošu političku odluku.

Prošle subote u 14 sati reaktor broj 1 u nuklearnoj elektrani Fessenheim ispuštao je svoje posljednje elektrone u francusku elektroenergetsku mrežu kada je ugašen nakon 43 godine rada.

„Moramo pozdraviti rad naših timova. Bio je to vrlo emotivan trenutak u kontrolnoj sobi“, priopćili su u francuskoj elektroenergetskoj tvrtki EDF (Électricité de France), iako gašenje reaktora nije proteklo bez problema. Naime, zaposlenici najstarije francuske nuklearke prijetili su da neće provesti ovu operaciju, a kako prenose lokalni mediji, u Fessenheimu se zbog zatvaranja nuklearke okupilo oko stotinu prosvjednika. Ovo je prvo trajno gašenje nuklearnog reaktora u Francuskoj koja ih trenutno ima čak 58, a gašenje drugog reaktora u ovoj nuklearci najavljeno je za 30. lipnja 2020.

O gašenju nuklearke u Fessenheimu raspravljalo se još od obećanja Françoisa Hollandea koje je dao tijekom svoje predsjedničke kampanje 2012. godine. Njeni su kritičari duže vremena upozoravali na starost i sigurnost postrojenja, ali i na samu lokaciju na seizmički aktivnom području, što se posebno intenziviralo nakon nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima I. Predstavnici francuske izvršne vlasti su po pitanju zatvaranja nuklearki bili vrlo oprezni, s izuzetkom bivšeg ministra ekologije, održivog razvoja i energije Nicolasa Hulota, koji je 2018. najavio zatvaranje čak 17 reaktora.

„Ovo nuklearno postrojenje je bilo opasno i već je odavno trebalo biti zatvoreno“, izjavio je predsjednik udruge Stop Fessenheim, André Hatz.

  • Nuklearna elektrana Cattenom (Moselle) česta je meta Greenpeacovih aktivista / Foto: M.ASTAR / SIPA

Socijalna i ekonomska tranzicija

Zatvaranje nuklearke je postavilo pitanje uravnoteženja snaga u regiji i nametnulo potrebu izračuna naknade koja će se isplatiti EDF-u te Njemačkoj i Švicarskoj, koje posjeduju 17,5 %, odnosno 15 % elektrane. Povrh svega, zatvaranje nuklearke zahtijeva i državnu potporu za 650 radnika elektrane te više od 2.000 dodatnih radnika koji gube radno mjesto.

Gašenje postrojenja najavljeno je još za 2016. godinu, a zatim je bilo odgođeno za 2017. No, konačna odluka prepuštena je Hollandeovom nasljedniku Emmanuelu Macronu koji je odluku o „ukidanju dozvole za upravljanje nuklearnom elektranom Fessenheim u vlasništvu EDF-a“ potpisao 19. veljače 2020.

Gašenje nuklearki i povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora

Pristalice nuklearne energije smatraju kako je gašenje nuklearke loša odluka u vremenu kada je glavni prioritet borba protiv klimatskih promjena te tvrde kako je sudbinu alzaške nuklearke odredio politički sporazum. „Nezamislivo je gasiti dva nuklearna reaktora koja su u vrlo dobrom stanju i nastaviti proizvoditi struju u elektranama na ugljen do 2024. ili čak 2026. godine“, kritizira Raphaël Schellenberger, zastupnik u francuskom departmanu Haut-Rhin (Gornja Rajna).

No, zatvaranje nuklearke Fessenheim tek je prvi korak francuske energetske strategije, koja ima za cilj postupno gašenje nuklearnih reaktora te povećanje udjela električne energije iz obnovljivih izvora.

Podsjetimo, Francuska želi smanjiti udio nuklearne energije koji je s trenutačnih 75 posto najveći u svijetu. Prema Macronovoj najavi iz 2018. godine, 14 od ukupno 58 nuklearnih reaktora trebalo bi biti zatvoreno do 2035. godine. Nuklearni reaktori u Fessenheimu su prva dva, a preostalih 12 će se zatvoriti u razdoblju od 2025.-2035. godine, od kojih četiri do šest do 2030. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljivi izvori čine gotovo tri četvrtine novih kapaciteta u 2019. godini

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) objavila je najnovije podatke koji ukazuju na nastavak impresivnog rasta energije vjetra i sunca. Ukupni rast obnovljivih izvora energije nadmašio je rast fosilnih goriva i nastavio dominaciju u širenju obnovljive energije po sedmi put u desetljeću.

Nuklearna energija nije rješenje za klimatsku krizu

Gregory Jaczko bio je od 2009. do 2012. godine ravnatelj američke Nuklearne regulatorne komisije (NRC - Nuclear Regulatory Commission) koja odobrava izgradnju nuklearnih elektrana i određuje njihove sigurnosne standarde. Sedam godina nakon odstupanja s dužnosti tvrdi da je nuklearna energija preopasan i skup odabir proizvodnje energije te da ne predstavlja rješenje za klimatsku krizu.

„Spaljivanje“ nuklearnog otpada?

Zapostavljena nuklearna energija polako izlazi iz sjene u vidu novih, naprednih nuklearnih reaktora koji jamče sigurnu proizvodnju energije uz drastično smanjenje radioaktivnog otpada. Radi se o tzv. rasplodnim (engl. breeder) reaktorima, tehnologiji koja je doduše poznata još od začetaka nuklearne tehnologije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER