Božićna drvca s Amazona štete okolišu

Veliki ugljični otisak distribucije božićnih drvca

Pravo božićno drvce kupljeno kod lokalnog uzgajivača zapravo je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za okoliš tijekom blagdana!

Posebna blagdanska ponuda Amazona

Ove godine Amazon do domova kupaca dostavlja božićna drvca viša od dva metra. Ideja je mnogima odlična, no ima itekako negativan utjecaj na okoliš, ponajprije zbog velikih količina emisija stakleničkih plinova tijekom dostave stabala te nastajanje dodatnog otpada zbog velike količine kutija i materijala za pakiranje.

Ranije ove godine, Amazon je najavio da će prodavati i isporučivati svježa božićna drvca u punoj veličini za vrijeme narednih blagdana. No, postoji ekološki problem ovog novog velikog poslovnog plana – proces dostave ostavit će ogroman ugljični otisak. U rujnu 2018. godine, iz Amazona su najavili dostavu sedam stopa (nešto više od dva metra) visokih Douglas i Fraser jelki te Norfolk Island borova i to na kućni prag kupaca. Ovakav proces dostave, ali i pakiranja velikih božićnih drvca, ekološki je vrlo neprihvatljiv.

Gdje je problem u prodaji božićnih stabala preko Amazona?

Char Miller, profesor okolišne analize i povijesti na Pomona Collegeu rekao je da će Amazonov novi program „Christmas-Tree-in-a-Box“ donijeti određena neugodna iznenađenja zbog korištenja fosilnih goriva potrebnih za dostavu stabala od mjesta uzgoja do vrata kupaca. Transport na velike udaljenosti rezultirat će velikim ugljičnim otiskom, a uz to se stvara i veća količina otpada na odlagalištima zbog velike količine kutija i ostalog materijala potrebnog za pakiranje stabala te veličine.

Pozitivna strana ovog poslovnog plana je ta što će Amazon najvjerojatnije vrlo brzo dostaviti stabla s mjesta uzgoja do domova kupaca, što znači da bi stabla u domovima mogla duže potrajati. U Amazonu, također, tvrde da će svako božićno drvce dostaviti unutar deset dana od njegove sječe, ako ne i ranije, te stabla neće imati problema s preživljavanjem putovanja.

Amazon je u studenom ove godine započeo s prodajom stabala i to s određenim povlasticama besplatne dostave pri prvoj kupnji, što kupnju preko Amazona čini još privlačnijom. Kupci također mogu unaprijed naručiti svoja drvca i odabrati željeni datum dostave.

Visoka popularnost velikih božićnih stabala

Prema Associated Pressu, prošle je godine Amazon prodavao samo mala drvca, niža od 3 stope (0,9 metara), dok su ostali trgovci u svojoj ponudi imali veća božićna drvca. No, ove je  godine i Amazon odlučio uskočiti na tržište s velikim drvcima, jer su se takva drvca, u punoj veličini, pokazala omiljena među kupcima.

Tako ovogodišnji blagdanski katalog Amazona uz više od dva metra visoke Fraser jelke koje se dostavljaju iz Sjeverne Karoline s cijenom od 115 dolara, također sadrži i blagdanske vijence od 50 dolara i božićne zvijezde s dekorativnim božićnim slatkim štapićem od 25 dolara.

Iako vam se možda ovakve blagdanske ponude čine zanimljivima i neodoljivima, ne zaboravite kakav i koliki utjecaj dostava i pakiranje ovakvog programa ima na planet! Osim toga, ima li boljeg načina prepustiti se čaroliji božićnih blagdana uz jelku koju ste kupili kod lokalnog uzgajivača?

Barbara Kalebić | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Francuska: Posljednje zbogom plastičnim štapićima za uši

Francuska je zabranu plastičnih štapića za uši najavila još sredinom 2016. godine, sukladno tada usvojenom zakonu o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, a četvorogodišnje razdoblje tijekom kojeg su se proizvođači trebali prilagoditi i na tržištu ponuditi alternativne proizvode upravo završava, i to sa zadnjim danom ove godine.

Što sve možete učiniti s božićnim drvcem poslije blagdana?

Prava božićna drvca su obnovljivi resursi i dobra su za čovječanstvo i prirodu. Širom svijeta uzgaja se oko 400 milijuna stabala omogućujući tako čist zrak i vodu, stanište za divlje životinje i kontrolu erozije. Kupovinom pravog božićnog drvca podržavate lokalno gospodarstvo i čuvate radna mjesta. Upravo zbog toga, izbjegavajte kupovinu uvoznih jelki ili onih koje su do vašeg grada ili mjesta prešle veliku udaljenost.  

Od borovih iglica do korisnih proizvoda – boja i sladila za hranu

Na britanskom Sveučilištu u Sheffieldu razvijen je proces konverzije složenog polimernog spoja iz iglica bora u industrijski korisne produkte poput boja i šećera. Proces još nije komercijaliziran, ali istraživači mu predviđaju svijetlu budućnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER