Priprema Strategije partnerstva Svjetske banke s Hrvatskom za razdoblje 2019. - 2023.

Proces pripreme Strategije partnerstva Svjetske banke s Hrvatskom

Grupacija Svjetske banke započela je s pripremama na izradi Strategije partnerstva s Republikom Hrvatskom za razdoblje 2019. - 2023. Riječ je o strateškom dokumentu koji opisuje područja djelovanja i prioritete Svjetske banke u podršci razvojnom programu Hrvatske.

U okviru pripreme Strategije, Svjetska banka želi čuti stavove različitih dionika te su  tijekom rujna i listopada 2018. s tom svrhom organizirane i održane regionalne rasprave u nekoliko hrvatskih gradova -  u Slavonskom Brodu, Sisku, Splitu i Kninu.

Rasprava o prijedlozima za novu Strategiju partnerstva Svjetske banke s Hrvatskom održat će se u Zagrebu, dana 26. studenog 2018. Proces savjetovanja uključuje predstavnike civilnog sektora, koji će dati doprinos u razumijevanju ključnih pitanja koja utječu na rast i razvoj te tako pomoći u definiranju razvojnih prioriteta i strategije djelovanja Svjetske banke u našoj zemlji. Organizacija civilnog društva ODRAZ - Održivi razvoj zajednice je suradnik Svjetske banke u organiziranju ovog procesa.

Razgovor će se odvijati prema sljedećem programu:

  • 10.00 - 10.40   Prezentacija Svjetske banke / Pitanja i odgovori
  • 10.45 - 11.00    Pauza za kavu
  • 11.00 - 12.00    Rasprava s civilnim sektorom
  • 12.00 - 12.30    Zakuska i neformalno druženje
  • *12.30 - 13.15   Rasprava s predstavnicima udruga mladih

Uvodno  će  ukratko  biti  predstavljena  uloga  i  trenutni  program  Banke u Hrvatskoj te dosadašnja promišljanja obudućem djelovanju, temeljem analiza i savjetovanja koja su do sada provedena. U raspravi će sudjelovati i Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju te Josip Funda, viši ekonomist za Hrvatsku.

Svoje sudjelovanje možete prijaviti najkasnije do petka, 23. studenog 2018. putem on-line prijavnice.

Odraz / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Za Sitnicu 17,5 milijuna kuna od Svjetske banke

U sklopu radova sanacije odlagališta na Korčuli  vrijedne ukupno 22 milijuna kuna predviđena je izgradnja kazete s unutarnjim i vanjskim pokrovnim brtvenim slojem čime će se onemogućiti utjecaj odloženog otpada, odnosno procjednih voda, na okoliš. Istovremeno, na odlagalištu će, sukladno važećim propisima, biti uređen i prostor za privremeno odlaganje otpada koji će biti u funkciji do konačnog zatvaranja odlagališta.

Svjetska banka od 2019. prestaje s financiranjem fosilnih goriva

Obilježavajući dvogodišnjicu usvajanja Pariškog klimatskog sporazuma, Svjetska banka je na ovogodišnjem One Planet Summitu u Parizu objavila novi plan o prestanku financiranja naftnih i plinskih projekata od 2019. godine.

Macron: Gubimo bitku protiv globalnog zatopljenja!

„Nismo dovoljno brzi u borbi protiv klimatskih promjena“, izjavio je na pariškom One Planet Summitu predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron i upozorio okupljene svjetske čelnike kako „polako gubimo bitku“ protiv globalnog zatopljenja. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER