U Varaždinu održana Konferencija o dobroj energiji

KODE 2018.

Jučer je u varaždinskoj palači Herzer održana Konferencija o dobroj energiji - KODE 2018., prva stručna konferencija posvećena značaju obnovljivih izvora energije i energetskoj budućnosti koju je u suradnji s Gradom Varaždinom organizirao Centar kompetencije za obnovljive izvore energije.

Konferenciji su uz gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka, prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Uz izlaganja velikog broja stručnjaka iz ovog područja, zainteresirani su mogli saznati korisne informacije o energetskoj perspektivi i poticanju korištenja obnovljivih izvora energije, a sama izlaganja bazirala su se na strateškim ciljevima energetske učinkovitosti i potencijalima u Hrvatskoj. Zamjenik gradonačelnika Varaždina, Zlatan Avar, prezentirao je gradske projekte energetske učinkovitosti i obrazložio iskustva partnerstva s privatnim tvrtkama iz energetskog sektora, a na panelu su predstavljeni i primjeri dobre prakse o tome kako primijeniti mjere energetske efikasnosti. 

„Sinergija je po meni ključan pojam kad je riječ o obnovljivim izvorima energije. Sami, ni Vlada, ni Fond, ni županije, ni gradonačelnici, ne mogu ništa učiniti bez pomoći poduzetnika, Europskih fondova, sustava obrazovanja i znanosti. To je ona sinergija koja nam je potrebna želimo li stvarno biti učinkoviti u korištenju obnovljivih izvora energije. Grad Varaždin je rano počeo, čak i prvi u Hrvatskoj, s ovakvim sinergijskim pristupom. Naša agencija koju danas uspješno vodi g. Kišić, bila je prva takva agencija u Hrvatskoj. Uz to smo osnovali i REU, Regionalnu energetsku agenciju, zajedno s Koprivnicom. Već tada smo znali da su obnovljivi izvori energije sigurno dio gospodarstva koje će se najbrže razvijati. Varaždinski Solvis koji se otvorio 2008. godine je i prva takva tvornica na ovim prostorima. Među prvima smo i kada govorimo o vrtićima koje smo prijavili za energetsku obnovu, a danas se konačno i obnavljaju, uz sve poteškoće na koje nailazimo na putu“, rekao je gradonačelnik Ivan Čehok prilikom otvorenja konferencije.

Fotografija: Grad Varaždin

No, u Gradu Varaždinu svjesni su da mogu postići još više i stoga apeliraju na Ministarstvo obrazovanja budući da još od 2010. godine razmišljaju o uvođenju zanimanja instalatera solarnih ćelija. Mišljenja su, također, da bi Geotehnički fakultet u suradnji sa Sveučilištem Sjever mogao razviti studij za inženjera obnovljivih izvora energije.

„Takvi studiji i zanimanja već postoje u skandinavskim zemljama, a mogli bi jako dobro povezati FOI, Sveučilište Sjever i Geotehnički fakultet. Važno je da se znanost uključi jer bez znanosti, obnovljivi izvori energije se teško mogu razvijati onom brzinom kojom bismo danas to u Hrvatskoj mogli. Grad Varaždin će i dalje biti potpora, preko naše agencije, naših obrazovnih institucija i izravno kada je riječ o gradskim institucijama. Sinergijom svih, privatnog sektora, energetskih tvrtki, Vlade, Fonda, gradova, možemo puno više učiniti u privlačenju investicija i korištenju obnovljivih izvora energije", zaključio je gradonačelnik Čehok.

Grad Varaždin / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novim pakiranjem do smanjenja bacanja hrane

Iako mnogi potrošači bacaju mlijeko i ostale mliječne proizvode nakon što im istekne datum roka trajanja, točnije oznaka „upotrijebiti do”, činjenica je da će se mlijeko najvjerojatnije moći konzumirati još nekoliko dana. Kako bi se smanjile količine takvog otpada te utjecalo na smanjenje bacanja hrane koja je još uvijek ispravna za konzumaciju, znanstvenici sa Sveučilišta Cornell dizajnirali su „pametan“ karton.

Varaždin dobiva Fakultet inženjerstva okoliša

Bez obzira koji smjer završe studenti dobivaju zvanje magistra inženjera inženjerstva okoliša, s određenom subspecijalnošću, bilo prema geoinženjerstvu, upravljanju vodama ili upravljanju okolišem. Završetkom diplomskog studija student je osposobljen upravljati okolišem na održiv način i preuzeti osobnu i timsku odgovornost za strateško odlučivanje i uspješno provođenje i izvršenje zadataka pri izradi elaborata, studija i projekata iz inženjerstva okoliša te primijeniti legislativu iz područja zaštite okoliša i preuzeti društvenu i etičku odgovornost za posljedice. 

Varaždin: Dan otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta

Obrazovanje za zanimanje budućnosti je tema Dana otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta u petak, dana 20. travnja 2018. za koji je pripremljeno mnoštvo događanja, predavanja i pokaznih vježbi. Vrata su za sve zainteresirane otvorena u vremenu od 9:00 do 16:00 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER