[VIDEO] Onečišćenje mikroplastikom

Što je onečišćenje mikroplastikom i zašto ga toliko ima u našim oceanima? Pogledajte ovaj video koji objašnjava učinak rastuće krize u našim oceanima.

Mikroplastiku sačinjavaju sitni komadići plastike promjera manjeg od 5 mm. Onečišćenje mikroplastikom je posvuda: od naših oceana i polja, do naše hrane i pitke vode. Svake godine između 5 i 12 milijuna tona plastičnog otpada dospijeva u mora. Znanstvenici vjeruju da se 150 milijuna tona nakupilo u svjetskim oceanima, a u njima bi do 2050. moglo bi biti onoliko plastike koliko i ribe.

Mikroplastika nastaje razgradnjom plastičnih predmeta, poput vrećica i bočica, igračaka i pakiranja hrane u sve manje komade. No, oni ne nestaju. Kada su dovoljno mali jedu ih morske životinje i stižu kroz hranidbeni lanac do većih riba i sisavaca, kako grabežljivci postaju plijenom. Utjecaj na ljude na vrhu hranidbenog lanca još uvijek je nejasan, ali istraživanja ukazuju da zagađenje mikroplastikom uzrokuje neplodnost kod nekih životinjskih vrsta. Druge ginu od pothranjenosti jer gutaju velike količine plastike umjesto hrane.

Europski parlament se zalaže za smanjeno oslanjanje na plastiku, za čiju četvrtinu najmanje neće biti alternative do 2025. Također podupire zabranu uporabe plastike za jednokratnu diljem Europe te financiranje istraživanja u području zelenijih i održivih zamjenskih materijala.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Ursula von der Leyen nova je čelnica Europske komisije

Europski parlament je u utorak potvrdio njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Von der Leyen će danas odstupiti s mjesta njemačke ministrice obrane te će naslijediti Jeana Claudea Junckera na mjestu čelnika Europske komisije 1. studenog.

Od otpadne ambalaže do organske hrane

Na plenarnoj sjednici u travnju zastupnici će sagledati budućnost EU s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te raspravljati o proizvodnji organske grane, recikliranju otpadne ambalaže, emisijama stakleničkih plinova i problemu pranja novca.

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER