Potpisani Sporazumi o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana

U pulskoj Komunalnoj palači jučer je potpisan Sporazum o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju projekata Muzil, Hidrobaza i Saccorgiana, a potpisali ga pulski gradonačelnik Boris Miletić i ministar državne imovine Goran Marić.

Riječ je o sporazumima za koje je Gradsko vijeće Grada Pule na svojoj posljednjoj sjednici dalo suglasnost, a nakon toga usvojeni su i na sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je u rujnu održana u Puli. Obzirom da je Grad Pula suvlasnik jednog manjeg dijela površina na navedenim lokacijama, a većinski je vlasnik država, navedenim sporazumima Grad Pula prihvaća da nadležno Ministarstvo državne imovine provede postupak javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju navedenih projekata.

„Drago mi je da danas imamo priliku potpisati sporazume koji su od velikog značaja, ne samo za Pulu i Istru, već i za cijelu Hrvatsku. Puno smo puta u prošlosti upozoravali da je potrebno imovinu koja se više ne koristi staviti u funkciju gospodarstva kako bi od toga korist imali sami građani i uz velik angažman ministra Marića vidimo da se stvari konačno pokreću. Grad Pula prije više godina usvojio je potrebne prostorne planove koji omogućuju da se iz bivše vojne imovine omogući civilna namjena i civilni razvoj. Imamo zaista vrijedan resurs od kojeg danas, nažalost nitko nema koristi i kada govorimo o Muzilu koji je godinama građanima bio zabranjena zona, želimo jedno otvoreno područje s brojnim sadržajima, a samo područje konačno će postati dio našeg grada. Na Muzilu je predviđena mogućnost izgrađenosti do 20 posto, a predviđeni sadržaji omogućuju cjelogodišnji život na tom području. Ova tri razvojna projekta u sebi uključuju mogućnost velikog gospodarskog investiranja, što znači investicije u samu izgradnju, ali i otvaranje oko tisuću novih radnih mjesta“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ministar državne imovine izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanje sporazuma čime su ostvarene pretpostavke da Ministarstvo raspiše daljnje javne natječaje.

„Nakon dugo godina jedne institucionalne indiferentnosti prema društvenoj imovini koja je predstavljala mrtvi kapital, stvaramo pretpostavke za daljnji razvoj, a prema procjenama projekti Muzil, Saccorgiana i Hidrobaza vrijedni su oko 2,5 milijarde kuna“, istaknuo je ministar Goran Marić.

Potpisivanju su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Grad Pula / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zadnja šansa za spas plemenite periske

Znanstvenici koji su se sredinom rujna okupili na otoku Krku na stručnom skupu o recentnom pomoru plemenitih periski u Jadranu i Mediteranu nakon dodatnih konzultacija i ronilačkih pregleda donijeli su zaključke i predložili realno provodiv akcijski plan za spas te vrlo vrijedne i važne vrste od izumiranja.

Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod

Potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014-2020. između Grada Pule i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije započela je provedba strateškog projekta u okviru ITU mehanizma naziva „Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod“.

Pulska gradska uprava iz upotrebe izbacila plastične boce

Grad Pula je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su iz upotrebe izbacili plastične boce s ciljem poticanja zaštite okoliša i sprječavanja nastanka plastičnog otpada, a osim u Puli, takvu su odluku već donijeli i u Medulinu, Rovinju i Vrgorcu.

ŽCGO Kaštijun je u redovitom pogonu od ožujka ove godine

Istarski Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, za koji je iz fondova Europske unije povučeno 26 milijuna eura, započeo je s redovitim radom početkom ožujka, a prošlog petka obišao ga je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER