Grad Pula će građanima podijeliti 132 stabla

Građanima/kama će se podijeliti trogodišnje voćke i to 50 stabala maslina, 50 stabala smokvi, 20 stabala nara, 30 stabala cijepljenog lješnjaka te 32 stabla dvogodišnjeg pitomog kestena

Podjelom 132 stabla građanima/kama Pule te sadnjom više desetaka stabala na javnim zelenim površinama na Rivi, u Ulici starih statuta, Arsenalskoj, na Hidrobazi, u sklopu dječjih igrališta i sportskih terena, Grad Pula se i ove se godine pridružuje akciji „Zasadi stablo, ne budi panj!“

„Sadnjom stabala na javnim zelenim površinama i u sklopu privatnih vrtova i okućnica doprinosi se povećanju zelenog fonda grada, zaštiti i očuvanju okoliša, što su prioritetne aktivnosti Grada Pule. Osim pozitivnog aspekta u pogledu obogaćivanja zelenog fonda u gradu, građani će moći uživati i u blagodatima plodova voćki koje će, sigurni smo, s punom pažnjom njegovati“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Prijave za preuzimanje stabla građani/ke Pule mogu dostaviti udruzi za zaštitu okoliša „Zasadi stablo, ne budi panj!“ do kraja današnjeg dana putem e-maila istarska@zasadistablonebudipanj.hr a sama sadnja planirana je u periodu od 1. do 7. ožujka 2021. godine. Kako napominju iz Grada Pule, građani/ke će o svim detaljima oko preuzimanja stabala biti na vrijeme biti obaviješteni. 

I prije same sadnje od strane građana u svojim vrtovima i okućnicama, djelatnici Hortikulture Pula Herculanee će, nastavno na povoljne vremenske uvjete, započeti sa sadnjom više stabala ladonje, platane, hrasta crnike te pinija unutar zelenog pojasa na Rivi, u Ulici starih statuta, Arsenalskoj i na Hidrobazi, kao zamjenska stabla na prethodno uklonjena ili osušena stabla. Aktivnosti sadnje ukrasnih stabla nastavit će se i na drugim javnim zelenim površinama u kojima će, u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj!“, moći aktivno sudjelovati građani. Vrijeme i lokacija sadnje najavit će se dan ranije.

Također, u sklopu aktivnosti održavanja javnih zelenih površina vrše se i postupanja po zahtjevima građana/stanara i upravitelja zgrada te će se, temeljem zahtjeva stanara za uklanjanje stabla koje nanosi štetu okolnoj infrastrukturi te predstavlja potencijalnu opasnost, izvršiti uklanjanje jednog stabla ladonje u Ulici Olge Ban.

  • Sadnja u Ulici Verdua u sklopu prethodne akcije „Zasadi stablo, ne budi panj!“ / Foto: Grad Pula

Zaštita i očuvanje zelenih površina bitne su odrednice u sustavu prostornog planiranja Grada Pule, a njihova zastupljenost, u kontekstu praćenja stanja zelenog fonda te poduzimanja mjera za njegovim povećanjem, uobičajena aktivnost kako u planiranju tako i provedbi konkretnih aktivnosti na realizaciji, navode u Gradu Puli. S obzirom da je grad živo tkivo i svakodnevno se razvija, nove javne zelene površine formiraju se prilikom realizacije gradskih projekata izgradnje i održavanja i kao takve postaju sastavni dio redovnog održavanja. Samo u posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se, kako tvrdi gradska uprava, značajno smanjila emisija CO2.

Grad Pula se među prvima odazvao akciji „Zasadi stablo, ne budi panj!“ te je na javnim zelenim površinama i u sklopu dječjih vrtića i škola posađeno stotinjak stabala, a isto toliko ih je donirano sugrađanima da ih posade u sklopu svojih okućnica. Time se potvrđuje vrlo visoka zastupljenost zelenih i rekreacijskih površina u usporedbi sa zastupljenosti ostalih namjena, a  u odnosu na ukupnu površinu kopnenog dijela GUP-a Grada Pule, koja iznosi 3.205 ha, čak 40 % zauzimaju zelene površine i to: oko 235 ha ili gotovo 8 % javne zelene površine, oko 702 ha ili 22 % čine zaštitne zelene površine, dok je oko 340 ha ili približno 10 % površina namijenjeno sportu i rekreaciji. Navedeni pokazatelji govore u prilog opredjeljenja Grada Pule o važnosti zelenila koja značajno nadilazi preporuke zastupljenosti  određene od strane Europske komisije kao i konkretne pokazatelje na razini velikih gradova u Hrvatskoj ali i na Europskoj razini, zaključuje pulska gradska uprava. Temeljeno na podacima s posljednjeg popisa stanovništva na kojem je za Grad Pulu evidentirano 57.460 stanovnika, proizlazi da javne zelene površine čine gotovo 41 m2 po stanovniku, a zaštitne zelene površine oko 60 m2 po stanovniku, što Pulu svrstava visoko na ljestvicu gradova s velikom zastupljenosti zelenih površina u odnosu na broj stanovnika.

Grad Pula je, osim toga, i potpisnica sporazuma o smanjivanju emisije CO2 na što zelenilo, uz ostale mjere, izravno utječe.

„Odgovornost je apsolutno na nama i drago mi je da ekološka svijest, posebno otkako su se počele događati promjene u klimi, značajno ojačala.  Moramo biti svjesni da su nam zelene površine itekako važne za zdravlje ali i općenito kvalitetu života. Briga o zelenom fondu itekako spada u prioritete“, zaključio je gradonačelnik Miletić.

Grad Pula / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

ZAZELENI GRAD: Zagreb treba više zelenila, a manje betona

Aktivisti Greenpeacea danas su u suradnji s inicijativom 1POSTOZAGRAD zasadili drvored s 10 stabala medvjeđe lijeske (Corylus colurna) u Martićevoj ulici. Na sadnju je donesen i trometarski rekvizit drveća s porukom „TRI, ČETIRI, SADI!“ čime se Greenpeace uključio u Tjedan kolektivne sadnje stabala, ali i ukazao na važnost zelenih površina i drveća u našim gradovima.

Bliže nam se Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj

„Dane kolektivne sadnje drveća“ pokrenula je Inicijativa „Zasadi drvo, ne budi panj“ polazeći od ideje da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER