U Shenzhenu se gradi 1,2 km duga "autocesta" za drveće

U šumi novih blistavih poslovnih tornjeva ipak se nastoji osigurati i dovoljno zelenila

Kada bude dovršen 2020. godine, Qianhai će biti nova poslovna četvrt kineskog Shenzhena, 13-milijunskog velegrada i središta kineske industrije visoke tehnologije u kojem se godišnje proizvodi preko milijardu pametnih telefona.

Shenzhen je grad na samom jugu provincije Guangdong u južnom dijelu Kine i graniči s Posebnom administrativnom regijom Hong Kong. Još prije samo tridesetak godina Shenzhen je bio skupina siromašnih ribarskih naselja s oko 30.000 stanovnika, no danas je 13-milijunski velegrad u kojem se, prema nekim podacima, proizvodi svaki drugi pametni telefon na svijetu. Uz tisuće kompanija koje proizvode mobitele i prateće proizvode, u Shenzhenu je i sjedište tvrtke Huawei, jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme.

Fotografija: Rogers Stirk Harbour + Partners

Nova poslovna četvrt Qianhai gradi se na ogromnoj površini od čak 26 milijuna četvornih metara i služit će kao poduzetnički most između Hong Konga i Shenzhena. U šumi novih blistavih poslovnih tornjeva, tvrtka Shenzhen Qianhai Development and Investment Holding Co., srećom nastoji osigurati dovoljno zelenih površina za stanovnike i korisnike nove poslovne četvrti.

Fotografija: Rogers Stirk Harbour + Partners

Stoga je angažirana međunarodna arhitektonska tvrtka Rogers Stirk Harbor + Partners sa sjedištem u Londonu, kako bi dizajnirala zelenu "autocestu" iznad glavne prometne osi nove četvrti, koja će se njome protezati dužinom od oko 1,2 kilometara. Projektom će se pješaci podići iznad cesta do razine nižih katova nebodera kako bi se omogućio lak pristup između dva dijela nove četvrti.

Ideja je da ovaj uzdignuti vrt posluži kao najviši sloj gradske prometne infrastrukture. Ispod njega putnici će moći putovati podzemnom željeznicom, dok će na razini prometnice moći koristiti automobile ili bicikle. No poviše tih razina nalazit će se 1,2 km duga javna površina koja će izgledati kao zelena "autocesta" ispunjena drvećem i namijenjena za malo ležerniji tempo – šetnje, relaksaciju i uživanje u različitim događajima.

Fotografija: Rogers Stirk Harbour + Partners

Povišeni vrtovi novi su trend u gradovima širom svijeta. No, za razliku od projekata kao što je High Line, ovaj u četvrti Qianhai gradit će se iz početka i neće služiti kao adaptivni projekt ponovne uporabe stare infrastrukture. Projekt će imati jak, geometrijski profil koji će izravno povezivati luku i arhitekturu, ali i dvije strane ove nove poslovne četvrti. Prema glavnom arhitektu Stephenu Spenceu, upravo je to bila glavna ideja.

„S obzirom na raznolikost zgrada koje se uzdižu na području nove poslovne četvrti Qianhai, željeli smo u postojeći glavni plan umetnuti jednostavan, smion i siguran pravac“, kaže Stephen Spence. „Njegov smjer proizlazi iz postojeće cestovne mreže i građevinskih zemljišta, no naša je želja bila maksimalizirati područje ove uzdignute zelene površine koja povezuje grad sa zaljevom. Time se stvara novi horizont prema kojemu se ljudi mogu usmjeravati."

„Qianhai je uzbudljivo i dinamično urbano središte u nastajanju. Imamo priliku stvoriti ovu odvažnu intervenciju u njegovom središtu i usredotočit ćemo se na stvaranje javnog prostora s bogatim i raznolikim kulturnim programom koji će se razvijati s prirodnim rastom grada i njegovim razvojem tijekom narednih godina", rekao je Richard Rogers, osnivač tvrtke Rogers Stirk Harbour + Partners.

Fotografija: Rogers Stirk Harbour + Partners

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz potok Črnomerec s Darkom Rundekom

Podržite incijativu za očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i uređenje javne šetnice duž trase potoka na potezu od Medvednice do Save i pridružite se šetnji koju će voditi Darko Rundek. Dvosatna šetnja trasom potoka Črnomerca od Ilice do Save održat će se u subotu, 30. ožujka 2019., a krenut će s okretišta Črnomerec u 11 sati.

Liget Budapest – projekt obnove budimpeštanskog parka Városliget

Građani glavnog mađarskog grada vrlo su ponosni na svoj Városliget – najveći budimpeštanski park i jedan od najstarijih javnih parkova na svijetu. Uskoro će imati i dodatne razloge za to jer će nakon sveobuhvatne obnove ovaj park postati suvremena zelena zona opuštanja, zabave i rekreacije u središtu grada, ali i njegovo novo kulturno središte impresivnih arhitektonskih zdanja.

Novi zeleni izgled dva trga u centru Budimpešte

Prošlog tjedna započela je obnova dva središnja budimpeštanska trga s ciljem širenja zelenih površina i suvremenog oblikovanja urbanog prostora. Trgovi Vörösmarty i Podmaniczky će nakon velike obnove u rujnu ove godine biti bogatiji za stotinjak novih stabala, sigurniji za bicikliste te svakako ugodniji za građane i brojne turiste.

Zgrada umjesto parka: Gdje će se naša djeca igrati?

Stanari Donjeg grada okupili su se u subotu u Ulici Ljudevita Posavskog kako bi prosvjedovali protiv izgradnje nove velebne zgrade. Naime, obećan im je park kojeg, čini se, neće biti...

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER