U Zadru izbušili i otrovali stabla kako bi ih Nasadi mogli posjeći!

Upozorenje iz Udruge Eko Zadar

Iz Udruge Eko Zadar stiglo nam je priopćenje kojim upozoravaju na uništavanje stabala u zadarskoj uvali Maestral. Prenosimo ga u cijelosti.

Bazen okružen stablima u uvali Maestral kod Sfinge, poznato je mjesto u Zadru. Bazen u kojemu plivaju patke i hladovina koju čine okolna stabla, mala je zelena javna oaza na čija stabla se okomio, pretpostavljamo, netko iz susjedstva. Prije par dana na server Zeleni telefon je zaprimljena anonimna prijava u kojoj se navodi kako su se počela sjeći stabla ispred Vile Zlatko koja se nalazi iza spomenutog bazena.

Dio posječenih stabala u zadarskoj uvali Maestral / Fotografija: Udruga Eko Zadar

Prijavitelj je naveo kako se radi o stablima u kojima su prethodno napravljene rupe i uliveni otrovi s ciljem da se stabla osuše i proglase bolesnima, a kako bi ih u konačnici Nasadi d. o. o. koji su zaduženi za održavanje javnih površina, odsjekli. To se u konačnici i dogodilo te je već pet stabala posječeno, a u četiri iduća su također izbušene rupe i umetnuti otrovi. Jedno od stabala se već počelo sušiti i vjerojatno mu, kao i ostalima, slijedi ista sudbina kao i stablima koja su se, nedavno nalazila pored njih.

Stabla s rupama / Fotografija: Udruga Eko Zadar

U razgovoru s Dorom Petani, savjetnicom za komunalne poslove Upravnog odjela za komunalne poslove i zaštitu okoliša, navedene informacije su potvrđene pri čemu je savjetnica navela kako im je slučaj poznat od prije te da je o njemu obaviještena i policija. Međutim, s obzirom na to da počinitelj/i nisu utvrđeni, ništa se nakon toga, osim posječenih stabala, nije dogodilo.

Fotografija: Udruga Eko Zadar

Zašto su stabla otrovana možemo samo pretpostavljati – radi li se o pokušaju stvaranja mjesta za parkirna mjesta, „čišćenju“ pogleda na more ili pak nešto treće, teško je reći bez više informacija. Ono što nam sada preostaje je apelirati na policiju da istraži slučaj, apelirati na Nasade da na istom mjestu zasade nova stabla te zamoliti sve one koji o slučaju imaju više informacija da se obrate policiji. To možete učiniti i anonimno. Nadamo se da se ovakvi besramni slučajevi više neće ponavljati u gradu u kojemu ionako nema dovoljno zelenila ni zelenih javnih površina.

Željka Jurlina, suradnica na projektima i Zelenom telefonu

VEZANE VIJESTI

Drveće za smeće: Beograđani iz Bloka 70 mijenjaju svoj grad

Građanske inicijative sve su glasnije i u Beogradu, a zahvaljujući neodgovornom ponašanju i netransparentnom upravljanju lokalnih gradskih vlasti ni kvartovske pobune nisu rijetkost. Stoga je lako uočiti sličnost s problemima koji muče stanovnike određenih zagrebačkih gradskih četvrti, ali i s odlučnošću koja ih ujedinjuje u borbi za zaštitu njihove neposredne okoline te zajedničkom rješavanju gorućih pitanja i postizanju kvalitetnijeg života.

Regionalni dani EU fondova u Zadru

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova i Gradom Zadrom organizira informativno-edukativno događanje s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER