Portal Gradonačelnik.hr bira najbolje gradove u Hrvatskoj!

Koji lokalni čelnici su svojim radom, stručnošću i zalaganjem učinili puno toga kako bi poboljšali život svojih sugrađana i cjelokupne lokalne zajednice?

Temeljem niza objektivnih i mjerljivih pokazatelja portal Gradonačelnik.hr, u suradnji s Hanza mediom i istraživačkom agencijom Ipsos, pokreće istraživanje koji su najbolji hrvatski gradovi kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika te kvaliteta života, a izabrat će i pobjednika, odnosno gradove s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city) te Smart-city koncepta.

Portal Gradonačelnik.hr sustavno i analitički prati rad jedinica lokalne samouprave, pritom prenoseći i promovirajući isključivo primjere pozitivnih praksi i učinkovitog upravljanja, a sada u suradnji s Hanza Mediom i istraživačkom agencijom Ipsos pokreće veliku nagradu za najuspješnije gradove u Hrvatskoj.

Temeljem niza objektivnih i mjerljivih pokazatelja istražit će se koji su hrvatski gradovi najuspješniji i najbolji kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika te kvaliteta života, a izabrat će se i pobjednika, odnosno gradove s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city) te Smart-city koncepta.

Cilj ovog istraživanja je da se zajedničkim snagama stvori sustav nagrađivanja koji će biti održiv i ponavljati se iz godine u godinu te promovirati one lokalne čelnike koji su svojim radom, stručnošću i zalaganjem učinili puno toga kako bi poboljšali život svojih sugrađana i cjelokupne lokalne zajednice.

Kriterij po kojima će se birati najbolji bit će podaci javnih institucija Republike Hrvatske koji će se formirati u jedan indeks po kategoriji. Svaka od kategorija će biti temeljena na više desetaka statističkih pokazatelja.

Tako će se, primjerice, nagrada za gospodarstvo temeljiti na preko dvadeset objektivnih javno dostupnih pokazatelja – od broja zaposlenih, broja poduzetnika, prihodima i dobiti koje poduzetnici ostvaruju, brzini izdavanja građevinskih dozvola, stopama prireza, poreznim prihodima, itd.

Druga kategorija promatrat će pak izdvajanja koja se mogu svrstati u široku kategoriju obrazovanja i mladih – rashodima grada za obrazovanje po stanovniku, izdvajanjima za stipendije, vrtiće, broju školaraca i vrtićke djece.

Kvaliteta života, kao treća velika kategorija bit će, pak, svojevrsna ukupna nagrada. Naime, u toj će se kategoriji objektivnim parametrima pridodati i oni subjektivni, odnosno percepcija građana o tome što je njima bitno za kvalitetu života u pojedinoj sredini. Cilj je pokazati koliko su odabrani (statistički) pokazatelji relevantni za građane te u kojoj mjeri svaki od njih utječe na ukupnu kvalitetu života. Do tih podataka će doći analitičari agencije Ipsos regresijskim tehnikama.

Nagrade za ove tri kategorije dijelit će se posebno za male gradove (do 10.000 stanovnika), srednje (10.000 – 35.000 stanovnika) i velike (preko 35.000). Uz to, dodijelit će se i dvije posebne nagrade za najbolje prakse i rješenja na dva vrlo specifična i nadasve aktulna i važna područja – Smart city i Eco city.

Nagrade u ovim kategorijama dodjeljivat će posebno izabrani žiri i to na temelju prijave samih gradova. Unutar svake kategorije bit će pet nominiranih gradova, a Hanza Media će u svojim izdanjima, s ciljem promocije nagrade, svakodnevno kreirati posebne reportaže iz njih u mjesecu koji prethodi dodjeljivanju nagrade.

Svečana dodjela nagrada održat će se na prigodnoj konferenciji početkom listopada. Konferencija će okupiti hrvatske stručnjake za lokalnu politiku i povezanu problematiku, kao i predstavnike izvršne vlasti.

Gradonačelnik.hr (06.09.2018.)

VEZANE VIJESTI

Energetska istraživanja za grad budućnosti

Istraživačka tvrtka Aspern Smart City Research (ASCR) u novom bečkom naselju Seestadt Aspern istražuje načine kojima pametni stambeni kompleksi dobrim planiranjem, distribucijom i učinkovitijom uporabom mogu uštedjeti energiju i smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Preko 200 milijuna kuna za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je kroz OPKK lokalnim jedinicama osiguralo 85 posto EU sufinanciranje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Radi pojednostavljenja i brže realizacije postupka, Fond će, sukladno iskazu interesa gradova i općina, provesti postupak javne nabave i distribucije spremnika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER