Problem ispuštanja crnih otpadnih voda iz različitih vrsta plovila

Razvoj održivog turizma s naglaskom na ekološki odgovorno korištenje Jadranskog mora

Onečišćenje morskog okoliša danas jedan je od najvećih ekoloških problema i može prouzrokovati ozbiljne posljedice na životne uvjete morske podvodne flore i faune. Iako se nautički sektor suočava s brojnim drugim problemima, ne treba zanemariti da morska voda može biti onečišćena patogenima, hranjivim tvarima, kemikalijama, deterdžentima, pesticidima i teškim metalima iz fekalne otpadne vode što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema te ujedno ugroziti morski sustav i gospodarstvo.

Udruga Green Sail koja svojim djelovanjem stvara pozitivno okruženje za razvoj nautičkog turizma predlažući preventivne i korektivne mjere za partnerske marine i čartere, snimila je video o problemu ispuštanja crnih otpadnih voda iz različitih vrsta plovila u Hrvatskoj.

O trenutačnoj praksi pri ispuštanju fekalnih voda iz plovila, savjetuje pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, dr.sc. Žarko Koboević, koji ističe da je sam proces učenja i osvještavanja ljudi podosta spor.

„Hrvatsko zakonodavstvo nema stroge ni detaljne propise koliko se može daleko od obale nešto ispustiti, a da ne bude sankcionirano”, naglašava dr.sc. Žarko Koboević koji je doktorirao na temu  „Model onečišćenja mora crnim otpadnim vodama s plovila“.

Općenito govoreći, i tamo gdje ima velikih jahti i megajahti, kao i tamo gdje ima malih jedrilica, ima jako puno bakterija. Kruzeri imaju sustav za obradu fekalnih otpadnih voda podložan međunarodnih zakonima, jahte također imaju taj sustav (premda se on u slučaju jahti ne koristi uvijek), dok jedrilice uopće ne raspolažu tim sustavom.

Nažalost, pražnjenje crnih tankova u marinama je rijetko zbog malog broja marina koje raspolažu tom uslugom. Samo precizniji zakoni i pojačana kontrola mogu ostvariti potrebne promjene u ispuštanju fekalnih voda s plovila diljem jadranske obale.

Video o problematici ispuštanja fekalnih voda iz plovila dostupan je na Facebook stranici Udruge.

 

 

O inicijativi: Green Sail je neprofitna inicijativa osnovana s ciljem promocije održivog turizma i ekološki odgovornih praksi unutar nautičkog sektora te prevencije onečišćenja mora i morskog okoliša. Sa svoja dva programa, Green Sail radi na prevenciji stvaranja otpada u moru pružanjem edukativnih i informativnih aktivnosti i materijala.

 

Programom za čartere inicijativa Green Sail promovira važnost reduciranja plastičnih proizvoda i recikliranja čarterima i njihovim gostima, kako na jedrilicama, tako i u marinama. Dosad se navedenim programom udružilo preko 40 chartera s više od 1100 jedrilica. Za svoje čarter partnere, inicijativa pruža edukaciju, sve potrebne materijale (zastavice, brošure i naljepnice za jedrilice) prije prvog polaska, potporu u individualnim i zajedničkim projektima.

Programima za marine inicijativa Green Sail savjetuje partnerske marine o odgovarajućim praksama upravljanja otpadom, s naglaskom na efikasno razdvajanje otpada. Dosad se u program uključio lanac ACI marina, kao i nekoliko privatnih marina, pri čemu posebno možemo istaknuti uspješnu suradnju s Porto Montenegro, kao našim najudaljenijim partnerom. Partnerskim marinama, inicijativa pruža edukaciju, promotivno-informativne materijale, vodič za marine, redovitu provjeru i savjetovanje.

Sve turističke kompanije, a posebice tvrtke nautičkog okvira imaju zahtjevnu i odgovornu ulogu isticanja osobnog doprinosa svih uključenih dionika u provođenju ekološki odgovornih praksi radi prevencije stvaranja otpada u moru.  Otpad u morima, pa tako i samome Jadranskom moru, nema samo štetne učinke na more i morski okoliš, nego i ozbiljne društvene, zdravstvene i ekonomske posljedice.

Premda je otpad u Jadranskom moru raznovrstan te se njegova količina konstantno povećava zahvaljujući razvoju turizma, upravo količina i štetan utjecaj plastičnog otpada postaje sve alarmantniji problem, posebno uzimajući u obzir moguće toksično djelovanje mikroplastike na ljudsko zdravlje.

Samo međusektorskim djelovanjem svih dionika unutar nautičkog sektora udruženih zahvaljujući inicijativi Green Sail moguće je smanjiti stvaranje nepotrebnog otpada u moru te time očuvati neprocjenjivu vrijednost Jadranskog mora.

Green Sail / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Obični dupini ponovno u Jadranu!

VEZANE VIJESTI

Zbog ovog ćete se izvrsnog projekta stalno vraćati u Supetar

Prva faza projekta rekonstrukcije bivšeg rasadnika Hrvatskih šuma u predjelu Trolokve u Supetru na otoku Braču bliži se kraju. Poučna staza koja će ovdje nastati na najljepši će način prezentirati tradiciju otočnog života i važnost očuvanja prirode.

Sustav za izračun ekološkog otiska plovila osmišljen u Hrvatskoj

Tim Green Saila nedavno je razvio način na koji vlasnici plovila i tvrtke za iznajmljivanje plovila mogu mjeriti svoj ekološki otisak. Riječ je o prvom takvom sustavu koji plovilima pomaže u određivanju njihovog ekološkog otiska, a također djeluje i kao sustav ocjenjivanja, pokazujući razinu održivosti svakog plovila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER